NaslovnaNovostiRazočarenje: Ukrajina dobija američke GLSDB bombe velikog dometa za HIMARS tek od...

Razočarenje: Ukrajina dobija američke GLSDB bombe velikog dometa za HIMARS tek od proleća

Zapadni mediji izveštavaju o kašnjenju u isporuci Ukrajini obećanih GLSDB bombi velikog dometa, sposobnih da pogode ciljeve na udaljenosti do 160 km. Ove precizne bombe, opremljene specijalnim perajima, dizajnirane su za lansiranje iz zemaljskih udarnih sistema, uključujući HIMARS sisteme.

Izveštava se da je, uprkos odobrenju Vašingtona za snabdevanje ovim oružjem, stvarna isporuka GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb) Oružanim snagama Ukrajine (OSU) odložena do 2024. godine.

Kako funkcionišu GLSDB bombe

Pre nego što bombe budu prebačene u Ukrajinu, biće podvrgnute inicijalnom testiranju u trajanju od 3-4 meseca na jednom od američkih poligona, što će biti inicijalna isporuka instalacije iz proizvodnog pogona.

Ugovor o isporuci GLSDB Ukrajini zaključen je uz učešće američkog vojnog resora u martu 2023. godine. Međutim, za sada nije preciziran tačan broj bombi koje će na kraju biti na raspolaganju Oružanim snagama Ukrajine.

Ovo saopštenje usledilo je nakon nedavne američke najave o novom paketu vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje dodatne rakete za HIMARS i jedan lanser.

Nove GLSDB bombe, SAD obećavaju Ukrajini još od februara 2023

Prethodno, još u junu mesecu 2023. godine Ukrajina je uveravana da će dobiti prve isporuke visokopreciznih bombi malog prečnika najkasnije na jesen, vidi se u izjavama predstavnica Pentagona Lore Kuper u američkom Kongresu.

Prema njenim rečima, kašnjenja su još tada bila vezana za razvoj i proizvodnju ove municije, jer je njihova primena počela od nedavno. GLSDB su rezultat adaptacije GBU-39/B bombi malog prečnika (SDB) za lansiranje sa MLRS tipa M270 ili HIMARS.

Municija GLSDB se razvija od 2019. godine kao zajednički projekat kompanija Boeing i SAAB. Domet je maksimalno 150 kilometara. Raketa se usmerava na cilj uz pomoć GPS-a i inercijalnog navigacionog sistema. 

glsdb
glsdb

Bojeva glava (multifunkcionalni fragmentacioni tip) je ukupne težine 93 kg (eksploziv ima masu 16 kg), dok je ukupna masa rakete pri lansiranju 270 kg. Projektil GLSDB prodire u utvrđenja sa čeličnim armirano-betonskim zidovima debljine skoro jedan metar (više od 0,91 m). Sa dometom od oko 151 kilometar, GLSDB bi naoružao Ukrajinu sposobnošću udara duplog dometa u odnosu na standardne HIMARS projektile.

Jedna od najznačajnijih karakteristika GLSDB-a je njena sposobnost da pogađa mete na obrnutim padinama brda. Dok tradicionalna raketa leti duž pravog balističkog luka, municija sa odvojenom bombom malog prečnika (SDB) može da se pomeri unazad za ono što je Boeing nazvao udarom „obrnutog nagiba“.

Rusi već prijavili presretanje GLSDB bombe

Ranije u martu ove godine, portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov, rekao je novinarima da je ruska protivvazdušna odbrana presrela GLSDB po prvi put tokom specijalnih vojnih operacija u Ukrajini.

SAD ne mogu da potvrde izveštaje o presretnutom GLSDB pametnoj bombi, rekao je u martu koordinator Bele kuće za strateške komunikacije Džon Kirbi.

„Ne mogu da potvrdim ruske izveštaje da su skinuli jednu od ovih bombi. Video sam izveštaj štampe, ali to nismo u mogućnosti da potvrdimo. Međutim već smo posvećeni tome da možemo da pružimo tu sposobnost Ukrajini. Što se tiče toga gde su oni u procesu, morao bih da vas uputim na Pentagon.“, rekao je on novinarima na brifingu.

U međuvremenu, Aleksandar Mihajlov, šef Biroa za vojno-političku analizu, rekao je za Tass da se GLSDB lako može presresti ruskim odbrambenim sistemima, kao što su Tor-M2, Buk-M3 i S-350.

Mihajlov je primetio da granate GLSDB imaju domet od oko 150 km i da mogu biti ispaljene iz lansera HIMARS. Mihajlov je opisao GLSBD kao avijacijsku bombu sa nevođenim raketnim motorom prethodne generacije pričvršćenim za nju.

tor m2
tor-m2

„Dakle, bomba može da ubrza pomoću ovog motora. Kada projektil dostigne potrebnu visinu, avio-bomba počinje samostalno da se kreće, koriguje kurs i pogađa metu“, rekao je on.

Ovu bombu, koja klizi dok se približava cilju, moraju oboriti sistemi protivvazdušne odbrane kratkog dometa koji se nalaze bliže meti. Bilo bi neophodno koristiti isti niz sistema koji se već koriste protiv HIMARS raketa – Tor-M2 sa nadograđenim softverom, Buk-M2 i Buk-M3 i S-350. Inače, “rakete S-300V4 takođe s vremena na vreme obaraju rakete HIMARS“, rekao je Mihajlov.

2 KOMENTARA

  1. Mora se pojačati I prilagoditi Ruska PVO na ovu novu prijetnju,a takodje raditi na novoj verziji sistema TORNADO-S,povećanog dometa(sa 120 na 200km)!Ni GLSDB neće imati operativni domet od 150km,jer takva skupa i sofisticirana sredstva se ne koriste na liniji fronta,nego bar 10-20km iza linije fronta(da se ne izlažu prevelikom riziku).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave