NaslovnaNovostiPrvi put ikada zabeležen slučaj: FPV dron pogađa ukrajinsko pomorsko kamikaza plovilo...

Prvi put ikada zabeležen slučaj: FPV dron pogađa ukrajinsko pomorsko kamikaza plovilo bez posade

Ratovi bespilotnih sistema u Ukrajini ulaze u još jednu novu fazu, nikada do sada zabeleženu na svetu. Pojavio se snimak na kojem se vidi da je ruska bespilotna letelica sa pogledom iz prvog lica (FPV) pogodila ukrajinski pomorski dron (USV).

13-sekundni video prikazuje FPV dron, kako se njegovi rotori okreću, nisko prilazi prema besposadnom čamcu i udara u njegovu levu stranu. Video je bez datuma, a ruski Telegram kanal koji ga je prvi objavio implicira da se pogodak odigrao na Crnom moru.

„Ovo je kada naši momci to mogu da urade na način na koji nijedan od vaših stranih instruktora ne može da uradi za mnogo novca“, napisao je ruski Telegram kanal Tactical_13, koji je danas objavio video. „Ovako će biti zauvek. Slava Crnomorskoj floti!“

Čini se da je dron koji se vidi na snimku ukrajinski MAGURA V. Rusija je zarobila najmanje jednu MAGURA V čamac, a ovi čamci, pored sea baby su najčešće korišćeni u napadima na ruske brodove i infrastrukturu.

Američki medij tvrdi da je već pokazao ovaj snimak Budanovu, načelniku Uprave za obaveštajnu odbranu Ukrajine (GUR), koji tvrdi da ga do tada nije video. On je prepoznao svoj čamac kao dron MAGURA V koji je bio statičan u vodi i koji je izgubljen u moru u prethodnom napadu.

Na iznanađenje, on je rekao da je Ukrajina izgubila veliki broj USV-ova od FPV dronova već u napadima koji su sve intenzivniji od pre nekoliko meseci. Nije naveo koliko ih je na taj način izgubljeno. Dodao je da nije strašno zato što su “to samo dronovi.”

Bez obzira na izjave šefa GUR, događaj ukazuje na evoluciju u ratu bespilotnih letelica u sukobu, gde sada FPV bespilotne letelice, koje su postale dominantne na bojnom polju, prelaze u okruženje pomorskih aktivnosti fokusirajući se na suprotstavljanje ukrajinskim napadima pomorskih dronova velikog dometa.

ukrajinci opremaju čamce samoubice magura raketama zemlja vazduh, za odbranu od ruskih helikoptera
magura sa raketama S-73

Bespilotne letelice samoubice su korišćene za napad na čamce i ranije, ali ovo je prvi put da smo ih videli da se koriste protiv pomorskog drona.

FPV bespilotne letelice imaju ograničen domet i zahtevaju neprekidnu komunikaciju u liniji vidljivosti sa svojim kontrolorima, ali kao što vidimo pokazali su se relevantni za odbranu prilaza ključnim obalnim područjima.

Ovo je posebno tačno jer se njihov domet može maksimizirati na moru, gde nema prepreka koje bi ometale njihov signal. Antene podignute na obali, kao i vazdušni releji koji mogu doći u obliku drugih dronova, aviona sa posadom, ili čak aerostata, mogu još više proširiti njihovu povezanost.

U osnovi, oni su sposobni da love čamce koji se približavaju, a istovremeno deluju i kao precizna vođena municija koja je dovoljno okretna da ih progoni i uništi, iako je to zapravo mnogo teže nego što izgleda, te zahteva ozbiljnu veštinu operatera.

Pretnja koju predstavljaju ukrajinski dronovi samo se širi kako se situacija na frontu odvija gore po njih. U krajnjoj liniji ta strategija je i predlagana od strane vojnih stručnjaka sa zapada odmah nakon priznavanja totalnog debakla kontraofanzive Kijeva 2023. godine.

Ukrajinski pomorski dronovi

Magura je čamac od 5,5 metara, koji se uzdiže 50 cm iznad vode i može da postigne maksimalnu brzinu od 42 čvora, kao što smo u tekstu već napomenuli, zarobljen je jednom prilikom potpuno neoštećen.

zarobljena magura nasukana na obali
zarobljena magura nasukana na obali

Plovilo može preći 830 km brzinom krstarenja od 22 čvora sa teretom od 300 kg. Čamac se kontroliše preko satelitskog signala ili korišćenjem Mesh radio tehnologije.

Ukrajinska odbrambena industrija predstavila je svoj pomorski borbeni dron Magura V5 u julu mesecu 2023. godine, a vremenom su evoluirali pa od maja ove godine saznajemo da su počeli da opremaju kamikaza čamce raketama zemlja-vazduh R-60/R-73, za odbranu od ruskih helikoptera.

Detalji o ovom novom dronu predstavljeni su prvi put na Međunarodnom sajmu odbrambene industrije (IDEF 2023). Pomorska bespilotna letelica MAGURA V5 je višenamenski bespilotni površinski brod nove generacije razvijen u Ukrajini.

Može da obavlja razne operacije kao što su nadzor, izviđanje, patroliranje, traganje i spasavanje, pomorsku zaštitu i borbene misije. Pomorski dron MAGURA V5 ima dizajn koji mu omogućava odličnu manevarsku sposobnost.

Dron MAGURA V5 dosta liči na jedan od dronova kojim su Ukrajinci nedavno napali ruski izviđački brod Priazovlje. Ukoliko jeste, to bi bila prva zabeležena upotreba u praksi.

,,Ovo je pristupačno rešenje koje se lako može pokrenuti sa bilo koje udaljene lokacije. Bespilotna kontrola minimizira potrebu za ljudskim resursima za završetak misija, smanjujući potencijalni gubitak ljudskih života dok rade u teškim okruženjima“, izjavili su tada proizvođači.

Ukrajinci su u martu 2023. godine predstavili i nove verzije dva drona pod nazivom „Bakhmut“ i „Monobank“.

kamikaza dron magura v5
kamikaza dron magura v5

Krajem novembra meseca 2023. godine, Ruski marinci su po prvi put zarobili dron Magura u napadu ovih ukrajinskih pomorskih plovila.

Britanski novinari u decembru 2023. prikazali su ukrajinsku vojnu bazu u kojoj se nalaze pomorski dronovi. U izveštaju novinara Tajmsa navodilo se da se radi o tajnoj bazi iz koje se šalju pomorski dronovi da izvrše napade u Crnom moru.

Na snimku su se mogli videti nizovi pomorskih dronova Magura V5, koji se razlikuju po sistemu za osmatranje koji je instaliran u srednjem delu tela. Isti snimci su potom doveli do raketnih napada na isto tajno skladište.

17 KOMENTARA

  1. Прочитао сам одличан чланак о украјинском дрону Магура. Једино је некима можда нејасна његова брзина од 44 чвора? Брзина 1 чвор је 1 наутичка миља на сат или 1,852 Км на час. 44 чвора одговара брзини од приближно 81,5 Км на сат, што ће рећи да се ради о брзом поморском дрону који како поше лети изнад воде вероватно ради смањења отпора воде. Ратна техника убрзано напредује и очекивати је убудуће чешћих сукоба попут овога ФПВ камиказа дрона са поморским. Остаје да се људи у сукобима користе као оператери убојитих средстава.

  2. Zaista je dirljivo vaše navijanje za jačeg i za siledžiju, ali imajte u vidu da su nam Ukrajinci, a ne Rusi, daleki rođaci. Da su naši stari došli iz jugozapadne Ukrajine, a ne iz Sibira.

    5
    25
    • Pitaj na Kosovu ako poznajes nekoga od nasih srba koji su ziveli u enklavi u Strpcu gde je bio smesten kontigent kfora sa ukrima sta su ti nasi daleki rodjaci radili,kako se ponasali..
      Sluge zapada

      2
      1
  3. Jbt, ispadoše ukropi neka vojna sila… Da nisam prošao celom ukrajinom i video udžerice pod salonit pločama, ne bih pomislio da im zapravo nato dotura oružje na testiranje protiv Rusije…

    28
    2
    • od ruske crnomorske flote ostaće samo gumeni čamci i traktorske gume na kojima plutaju migranti..aaahahahaaa

      4
      23
      • eno pleme iz Jemena pogodilo americki nosac idi vidi kako to….pored tolike odbrane….pusti ove Ruse oni nemaju pojma zaostali u razvoju naprednih tehnologija, vidi da sofisticarani Huti obaraju one Ripere ili kako se vec zovu, a danas pogodili Dvajta prvi posle vjetnamskog rata…

        16
    • Јеврејима све најновије, чак имају боље ф35 од Амера, а црним Украјинцима шаљу оно што је за замену, поправку и расход …… Тужно

      12
      1
  4. Vidi nacista likuje , videćemo ko je krenuo na Rusiju biciklom , na drugoj strani su ukri + nato , al ih opet jeb. Rus !

    34
    3
  5. slava crnomorskoj floti koja je prepolovljena aaahahahaa…ono nešto brodova i podmornica što je ostalo kriju tamo prema sočiju…rusi su gola voda..pimpek na biciklo

    6
    41

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave