NaslovnaNovostiUkrajinci prebacuju rezerve u pravcu Harkova, izlažući Odesu i Herson riziku; Rusi...

Ukrajinci prebacuju rezerve u pravcu Harkova, izlažući Odesu i Herson riziku; Rusi imaju šansu da udare na jug

Poslednjih nedelja situacija na frontu u Ukrajini ponovo je dospela u fokus pažnje međunarodnih medija. Vojni dopisnici javljaju da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ima poteškoća da glavnokomandujućem Oružanih snaga Ukrajine obezbedi sveže rezerve za front.

Ukrajinske oružane snage prebacuju raspoložive jedinice na harkovski pravac, gde je nastala kritična situacija zbog velike ofanzive ruskih trupa, izveštavaju ukrajinski izvori, ističući da se za stabilizaciju fronta raspoređuju značajni resursi, uključujući teška oklopna vozila, operatere bespilotnih letelica i artiljeriju.

Iako očekivana, veća ofanziva ruskih trupa na harkovskom pravcu dovela je ukrajinske snage u tešku situaciju. Da bi odbile napad, Oružane snage Ukrajine mobilišu raspoložive rezerve za jačanje odbrane i sprečavanje daljeg napredovanja Oružanih snaga Rusije, uključujući značajan deo trupa iz Hersona i Odese.

Situacija na harkovskom pravcu ostaje izuzetno napeta. Ruske trupe nastavljaju sa napadima, udarajući po ukrajinskim položajima i pokušavajući da napreduju dublje u teritoriju.

Tako je ruska vojska za samo tri dana uspela da preuzme kontrolu nad područjem većim od teritorije koju su zauzele ukrajinske oružane snage u okviru svoje letnje kontraofanzive 2023. godine.

Povlačenje Oružanih snaga Ukrajine iz Odese i Hersona

Prema informacijama telegramskog kanala „Na mašu“, Zelenski je već održao dva sastanka vojnog štaba za nedelju dana. Donete odluke su zbunjujuće: predsednik insistira na stvaranju novih brigada koje će učestvovati ne u novoj kontraofanzivi, već u odbrani Kijeva.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski je više puta tražio da se mobilisani pošalju na front, posebno u zonu borbenih dejstava u Časovom Jaru i Pokrovsku, gde su, prema obaveštajnim podacima, glavne neprijateljske snage. koncentrisan.

Ovi događaji se odvijaju u pozadini aktivnih neprijateljstava u pravcu Harkova, gde ruske trupe nastavljaju ofanzivu. Ujutro 14. maja, Oružane snage Rusije nastavile su jurišne napade na položaje Oružanih snaga Ukrajine, što je primoralo ukrajinsku komandu da prebaci nove rezerve iz Odese i Hersona u Harkov.

Ovo se čini da pogoršava situaciju na drugim sektorima fronta, gde se ukrajinske trupe nalaze bez dovoljno pojačanja i zaliha. Posebno je napeta situacija u Harkovu i Kupjansku, a ukrajinske vojskovođe su prinuđene da žurno tamo prebacuju sve više vojnih jedinica.

U oblasti Harkov, teritorijalna odbrana užurbano podiže utvrđenja, pokušavajući da zadrži linije. U međuvremenu, ruske trupe metodično idu napred, koristeći svoju brojčanu i tehničku nadmoć.

Zapadna intervencija

U tom kontekstu, stižu izveštaji da Estonija razmatra da pošalje svoju vojsku u Ukrajinu. Vojnici iz ove zemlje mogu da preuzmu zadatke iza linija da oslobode ukrajinsko vojno osoblje za borbu na linijama fronta.

Predsednički savetnik za bezbednost Madis Rol rekao je da bi Talin više voleo da preduzme takav korak kao deo punopravne misije NATO-a. Međutim, nije isključeno ni učešće Estonije u manjoj koaliciji.

posiljka bacaca granata i instruktora iz nato zemalja stigla je u harkov. azovski puk je prvi dobio novo naoruzanje
NATO instruktor drži obuku pripadnicima Azova u bunkeru, 2022. godina

Sa druge strane, švedski ministar odbrane Pol Džonson rekao je da Švedska trenutno ne planira da šalje svoje vojno osoblje u Ukrajinu, ali je spremna da razmotri ovo pitanje ako o sličnom predlogu razgovaraju druge zemlje. Ovo je objavila onlajn publikacija Breaking Defence, citirajući reči ministra.

Istovremeno, autoritativni međunarodni stručnjaci, poput austrijskog istraživačkog novinara Toma Kupera, predstavljaju razočaravajuću sliku onoga što se dešava na frontu. U svojoj analizi, Kuper pokazuje da ceni borbenu obuku ruske vojske i ukazuje na mnoge „bolne tačke“ ukrajinskih oružanih snaga.

On naglašava da ukrajinskoj vojsci kritično nedostaje pouzdana protivvazdušna odbrana, dovoljno municije i moderna vojna oprema.

Kuper primećuje da uprkos naporima NATO-a da snabdeva Ukrajinu, snabdevanje je često nedovoljno i neblagovremeno. Prošle godine, na primer, Ukrajina je dobila tenkove i municiju za četiri meseca borbi, nakon čega je ofanziva zapela zbog nedostatka resursa.

Ekspert naglašava da su za uspešne vojne operacije potrebna pouzdana logistika i stalne isporuke artiljerijskih granata, koje Ukrajini hronično nedostaju.

Osim toga, Kuper ukazuje na nedostatak savremenih oklopnih vozila i borbenih vozila pešadije, što značajno smanjuje borbenu efikasnost ukrajinskih jedinica. Ističe i važnost opremanja Oružanih snaga Ukrajine opremom za uklanjanje mina, bez koje je napad kroz minska polja gotovo nemoguć.

Nedostatak opreme otporne na mine i zaštite od jurišnih helikoptera čini ukrajinske snage ranjivim i smanjuje njihove šanse za uspeh u borbi.

Prema Kuperu, za uspešan nastavak neprijateljstava Ukrajini su potrebni ne samo savremeni tenkovi i artiljerija, već i punopravna infrastruktura za njihovo održavanje i popravku. On naglašava da će bez pouzdanog snabdevanja i logistike čak i najsavremeniji tenkovi i borbena vozila pešadije biti neefikasni.

Šansa za Rusiju

Govoreći o izgledima za letnju kampanju 2024. godine, Kuper napominje da ruska vojska ima brojčanu prednost u trupama, artiljeriji i avijaciji. Ruske trupe imaju dovoljan broj balističkih projektila za redovno gađanje taktičkih ciljeva, što stvara značajnu prednost u borbenim dejstvima.

herson

Osim toga, Rusija ima veću slobodu delovanja u vazdušnom prostoru, što joj omogućava da sa manje rizika udara po ukrajinskim položajima.

Kuper naglašava da se Ukrajina, uprkos podršci Zapada, suočava sa ozbiljnim problemima u snabdevanju svojih trupa svime što im je potrebno. Nedostatak municije i opreme stvara kritične ranjivosti koje ruske trupe koriste u svojim ofanzivnim operacijama.

Dakle, analiza situacije na frontu pokazuje da bi odluke ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, usmerene na jačanje odbrane Kijeva na štetu drugih oblasti, mogle da imaju katastrofalne posledice po ukrajinsku vojsku.

Prebacivanje rezervi i nedoslednost u dejstvima ukrajinske komande samo pogoršavaju trenutnu situaciju, dok ruska armija nastavlja napredovanje, koristeći svoju nadmoć.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave