NaslovnaNovostiDve hiljade ruskih bajoneta probilo prvu liniju odbrane; Ukrajinska vojska potisnuta iz...

Dve hiljade ruskih bajoneta probilo prvu liniju odbrane; Ukrajinska vojska potisnuta iz 11 naselja; Sukob Budanov-Sirski?

Ukrajinska vojska se povukla iz najmanje 11 naselja - Rusi napreduju od Harkova do Limana - Dve hiljade ruskih bajoneta probilo prvu liniju odbrane

Oko 2.000 ruskih bajoneta probilo je prvu liniju odbrane Oružanih snaga Ukrajine, u Harkovu, dok Rusi napreduju i u pravcu Bahmuta, Klečevke i Limana, piše ruska štampa.

Kijev je u panici postavio drugu liniju odbrane kod Lipca i Volšanka, u koje su Rusi ušli.

Rusi svuda napreduju, da li je Ukrajina na ivici da izgubi rat?

Kirilo Budanov, šef glavnog ukrajinskog vojno-obaveštajnog direktorata, uhvaćen je u ukrajinskoj noćnoj mori koja se odvija na frontu u Harkovu. On u jednoj od izjava optužuje načelnika ukrajinske vojske Sirskog da je izgubio kontrolu nad mnogim teritorijama.

Izveštaji pokazuju da se Rusi približavaju Harkovu, a izjava Budanova sugeriše da bi on mogao da preuzme ličnu komandu nad frontom u Harkovu, koji je donekle i sam izazvao organizovanjem udara i diverzantskih upada na region Belgoroda.

Vojne jedinice pri Glavnom obaveštajnom upravi mogle bi biti aktivno uključene u vojne zadatke na prvoj liniji, uz moguće intenziviranje diverzantskih aktivnosti, što je standardna taktika ukrajinske Glavne obaveštajne uprave.

Ukrajinska štampa potvrđuje rusko napredovanje

List „Ukrajinska pravda“ napisao je da „ruske trupe sprovode relativno ograničene ofanzivne operacije duž rusko-ukrajinske granice na severu Harkovske oblasti, nastavljajući da postižu značajne taktičke uspehe“.

Prema operativnim podacima, od 11 maja, koje je na brifingu preneo predstavnik ruskog Ministarstva odbrane brigadni general Igor Konašenkov, jedinice grupe „Sever“ su u jednom danu zauzele pet naselja u oblasti Harkova.

  U borbama je navodno poginulo više stotina ukrajinskih vojnika i uništena je oprema 23. i 43. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, 120. i 125. vojne odbrambene brigade i 15. graničnog odreda ukrajinske granične službe.

  U snimcima ispod vidite uništene haubice 2S3 Akacija i Bogdana:

  Duž ove linije fronta, ruski odred tvrdi kako je zauzeo naselja Morohovec i Krasnoje. Nove informacije ukazuju da su agresivna dejstva ruske avijacije i jedinica primorala ukrajinsku vojsku da se povuče iz najmanje 11 naselja.

  Pored toga, ruski Telegram resurs „Ribar“ piše da su ruske oružane snage izvršile invaziju na selo Tihoje, u koje su zarobljenici odvedeni dan ranije.

  Ukrajinci, Rusi i zapad spominju neutralnu zonu

  Pre nego što su ruske trupe uspele da pređu granicu u oblasti Harkova, specijalni analitičari koji su imali „izveštaje sa fronta“ počeli su uglas da spominju potrebu stvaranja tampon zone o kojoj je Putin govorio.

  Reč je o pojasu zemlje koji će kontrolisati Oružane snage Rusije na ukrajinskoj strani granice, čija će širina učiniti naseljena mesta ruskog pograničnog regiona nedostupnima za granatiranje od strane Oružanih snaga Ukrajine.

  Ukrajina danas koristi artiljeriju za bombardovanje ruske teritorije (sa maksimalnim dometom od 60-70 km, i višestrukim raketnim sistemima (maksimalni domet 80-120 km), krstareće rakete SCALP i Storm Shadow, kao i balističke rakete ATACMS (maksimalni domet od 300 km, ali neki izvori tvrde da se može povećati na 500 km).

  Ako se uzme u obzir da se rakete uglavnom koriste protiv ruske infrastrukture od vojnog značaja (rafinerije nafte, aerodroma, logističkih čvorišta), za koje ukrajinska strana može da upravlja i dronom, čiji je maksimalni domet do 1.500 km i teoretski može bude povećan, onda bi minimalna dubina tampon zone koja će štititi stanovništvo pograničnih naselja trebalo da bude 100-150 kilometara.

  Da bi se isključili raketni napadi, dubina neutralne zone mora se povećati na 300-500 km.
  U isto vreme, Harkov do Belgoroda u pravoj liniji je oko 65 kilometara.

  Odnosno, da bi se stvorila minimalna neophodna neutralna zona, neophodno je da Rusi zauzmu Harkov i tako razbiju ukrajinske odbrambene linije.

  Osim toga, ruske snage će morati da se pomere šezdesetak kilometara, još dublje iza Harkova u zapadnom pravcu, da bi otklonile opasnost, i verovatno to i čine.

  8 KOMENTARA

   • Kako je čovek opisao situaciju na ratištu u Ukrajini, neverovatno! Kakva neviđena inteligencija, čudo od čoveka! Mora da je ovo pisao neki hrvatski general, u najmanju ruku pukonik!

    15
   • Purgeri uvek na pogrešnoj strani istorije. Uvek nacisti. Ne boj se ti purgeru za Ruse, nego se boj da ti država ne ostane onolika koliko dopire pogled sa zagrebačke katedrale. Dva puta su vas Srbi “vadili iz govana”. Ovaj put neće. A Rusi dobro pamte.

    145
    • Slavonac traktoristu danas lažete ceo svet vi ste GENOCIDNA NACIJA Pičkousti vam prodao kosovo i okrenuo leđa majčici rusiji sve što imate je cenzurirano i laž

     6
     119
     • kako god vi i dalje nemate drzavu kad se u njoj nista ne pitate….posle vekova napokon postanete nezavisna drzava niste ni dve decenije sastavili morali ste ponovo pod palicu beckog dvora, jednom becki konjsar uvek becki konjusar…..bar vi o genocidu nemoj da pricate…samo u tom vasem univerzumu zapadnom na oslobodjenje ausvica nisu pozvani oslobodioci Rusi, ali su uredno bili osnivaci nemci….samo cu pomenuti jasenovac ostalo nista….docice vas genocid kad tad za naplatu ali se nadam da nece od nas Srba jer nam je dosta ratova…ako ikako moze da ovog puta izbegnemo dovoljno su nam bili balkanski prvi i drugi i WW1 i WW2..ove zadnje treba da se zahvalimo nasim politicarima sto su nas uvukli a mogli smo lepo da se razidjemo bez opaljenog metka…pogotovu mi Srbi onom majmunu Milosevicu komunjari….a za Vucica si upravu to je jos vece govno od Milosevica, mada ni kod vas ne cvetaju ruze….

      122
      5
   • Sto veca frustracija to gluplji komentar,
    Glup
    Gluplji
    NajGluplji
    Paor.
    Nemaju za municiju odavno bore se asovcicima gluperdo.

    46

  KOMENTARIŠI

  Molimo unesite svoj kometar!
  Ovde unesite svoje ime

  Povezani članci

  Najnovije objave