NaslovnaNovostiNovi tenk Čelendžer 3 britanske vojske podvrgnut prvom testu: Izveo paljbu na...

Novi tenk Čelendžer 3 britanske vojske podvrgnut prvom testu: Izveo paljbu na poligonu u Nemačkoj

Novi tenk čelendžer 3 britanske vojske uspešno je završio svoje prve testove paljbe u Nemačkoj, navodi Rheinmetall-BAE Systems Land (RBSL). Ovi testovi, osmišljeni da potvrde tačnost i efikasnost novog topa glatke cevi kalibra 120 mm, označavaju važnu fazu u razvoju tenka.

Testovi, koje su koordinirali RBSL i Rheinmetall, pratili su referentne standarde NATO-a kako bi se potvrdile performanse tenka.

Prvi predproizvodni Challenger 3, koji je sišao sa proizvodne linije u britanskoj fabrici Telford u januaru 2024. godine, poslat je u Nemačku na ove testove.

Novi tenk deo je šireg programa modernizacije za britansku vojsku, koji uključuje opremanje trupa teškim oklopnim vozilom opremljenim naprednim oklopom, sistemima aktivne zaštite, povećanom vatrenom moći i kako tvrde, najsavremenijom tehnologijom.

Ovaj napor modernizacije ima za cilj da Challenger 3 učini jednim od najefikasnijih tenkova u Evropi, tvrdi proizvođač.

Čelendžer 3 će biti ključna komponenta borbenih jedinica oklopne brigade Britanske vojske i delovaće zajedno sa vozilima kao što su Ajax i Boxer. Novi tenk je od ključnog značaja za borbenu sposobnost britanske vojske i doprinos Ujedinjenog Kraljevstva strategiji NATO-a.

Razvijen od strane RBSL grupe, zajedničkog preduzeća između BAE Systems i Rheinmetall, Challenger 3 je nadogradnja na Challenger 2, koji je u upotrebi od 1998. godine. Novi tenk ima najsavremeniju opremu, što ga stavlja na prednjače raspoloživih vojnih sposobnosti britanskih kopnenih snaga.

Opremljen novim komandnim sistemom, Challenger 3 obezbeđuje interoperabilnost sa drugim borbenim vozilima i podržava opciju integracije sa više domena za razmenu podataka. Njegov dizajn uključuje novu strukturu kupole i napredni oklop koji pruža vrhunsku zaštitu.

Tenk takođe ima laserski sistem upozorenja i sistem aktivne zaštite za identifikaciju i neutralisanje pretnji koje mu se približavaju. Tenk ima i novi glatkocevni top L551A kome smo se posvetili više u nastavku teksta.

Britansko ministarstvo odbrane dodelilo je RBSL ugovor u vrednosti od 800 miliona funti u maju 2021. za konverziju 148 tenkova Challenger 2 u verziju Challenger 3.

Prvi prototip je počeo sa testiranjem u januaru 2024. godine, a osmi prototip je predstavljen u aprilu 2024. godine. Ovi prototipovi će biti podvrgnuti opsežnim testiranjima u operativnim uslovima kako bi se potvrdili njihovi performansi i naknadno uneli neophodna poboljšanja.

Očekuje se da će tenk Challenger 3 dostići početnu operativnu sposobnost do 2027. i punu operativnu sposobnost do 2030. godine. Takođe, očekuje se da će tenk ostati u upotrebi najmanje do 2040. godine, pomažući u modernizaciji britanskih kopnenih snaga.

Iskustva ukrajinskog fronta

Ministarstvo odbrane Velike Britanije odlučilo je da poveća izdržljivost Čelendžera 3, uzimajući u obzir analizirano iskustvo borbenih dejstava u Ukrajini, preneto sa Čelendžer 2.

Podsetimo, ruska vojska uništila je prvi tenk Challenger 2 u Ukrajini u septembru 2023. godine, uprkos velikim naporima Britanije da ga sačuva. Nakon toga ih je stradalo još nekoliko, poput ovog, ovog i ovog. Nikada pre toga nije bio zabeležen gubitak Čelendžera 2 od strane neprijateljeljske vatre.

Jedini gubitak pretrpljen u borbi je pre toga bio rezultat “prijateljske vatre”. Naime, britanski tenk Challenger 2 je uništen samo jednom, ne od strane neprijatelja, već od drugog Challengera 2, 2003. godine u Basri, Iraku.

U publikacijama zapadnih stručnjaka i medija se precizira da se oklop tenka Challenger 3 sastoji od dve komponente. Farnham moduli će biti smešteni u prednjem delu trupa i u prednjem delu kupole.

Pored toga, zaštita trupa Challenger 3 će biti poboljšana dodatnim oklopnim modulima montiranim na Epsom. Istovremeno, nepoznato je kako će se promeniti geometrija tela u odnosu na ranije predstavljene prototipove. Cena ugovora takođe nije objavljena.

Glatkocevni top L55A1 umesto žlebljenog L30A1

Što se tiče ubojitosti, glatkocevni top 120 mm Rheinmetall L55A1 će prvenstveno obezbediti kompatibilnost u okviru NATO, odnosno, olakšati zajdničku logistiku. Međutim, ubojitost glavnog tenkovskog oruđa će se smanjiti pošto se izbacuje iz upotrebe municija sa osiromašenim uranijumom koju koristi dosadašnji žlebljeni top L30A1.

celendzer 3
celendzer 3

Podsetimo, prema izveštaju britanskog parlamenta o upotrebi osiromašenog uranijuma (DU) u tenkovskoj municiji iz 2001, DU zrna imaju 10-20% veću sposbnost penetracije od onih izrađenih od legure volframa (tungstena) a ujedno se smatraju i lakšim za proizvodnju.

Međutim, potvrđeni zdravstveni rizici povezani sa upotrebom municije sa osiromašenim uranijumom takođe su jedan od odlučujućih faktora, posebno za posade. Naime, potvrđeno je da DU granate mogu dovesti do nivoa osiromašenog uranijuma u bubrezima (4ppm) koji premašuju pragove toksičnosti i rezultiraju maksimalnom dozom zračenja na tela (40-48 milisiverta, mSv) koji premašuju godišnju dozvoljenu granicu zračenja (20 mSv/godišnje).

U aprilu 2023. Velika Britanija je potpisala sporazum sa Nemačkom da započnu rad na sledećoj fazi u razvoju smrtonosnije municije za Challenger 3. Radi se o novoj protivoklopnoj tenkovskoj municiji baziranoj na projektilima sa unapređenom kinetičkom energijom (EKE), koja ima za cilj da obezbedi „postepenu promenu“ ubojitosti.

Da bi se dostigao nivo penetracije koji je postiže DU, zrna od tungstena moraju imati brzinu veću od do sada ostvarene.

Drugu glavnu nadogradnju Challenger-a 2 u varijantu Challenger-a 3 predstavlja nova kupola za Rheinmetall top, u koju se uvode novi i poboljšani senzori širokog spektra. Aktuelna kupola Challenger 2 zaštićena je kompozitnim oklopom druge generacije Chobham, tipom koji će se verovatno primeniti i na Challenger 3, ali sa novom strukturom „modularnog oklopa“ koji je trenutno u razvoju.

Nadogradnja Challenger 2 primenom nove kupole, paketa senzora, pasivnog i aktivnog oklopa i agregata, predstavlja najznačajniji program modernizacije tenkova koji je Ministarstvo odbrane Velike Britanije sprovelo gledajući decenijama unazad.

challenger 3 vs challenger 2
challenger 3 vs challenger 2

Challenger 3 u suštini treba da vrati britanski MBT u igru pod jednakim uslovima sa savezničkim i očekivanim konkurentima

Platforma „sledeće generacije“, Challenger 3 tebalo bi da obezbedi relevatnost britanskog MBT u narednih 15-20 godina. Nakon toga, očekuje se da će London uvesti u upotrebu strani dizajni proizveden po licenci, pri čemu se ima u vidu tekući koncept američkog Abrams X ili program glavnih evropskih kopnenih borbenih sistema (EMGCS program).

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave