NaslovnaNovostiDrakonske mere: Cela NATO flota u vazduhu za Blinkenov dolazak u Kijev,...

Drakonske mere: Cela NATO flota u vazduhu za Blinkenov dolazak u Kijev, a on se na kraju pretvorio rok zvezdu [VIDEO]

Ko bi rekao da će američki državni sekretar svirati gitaru i pevati sa ukrajinskim bendom u glavnom gradu zemlje?

Avioni NATO-a preletali su u blizini Ukrajine pripremajući „teren” za jučerašnju posetu američkog ministra odbrane Entonija Blinkena ukrajinskoj prestonici Kijevu.

Američki ministar spoljnih poslova je hitno došao u Kijev usled nedavnih ruskih naglih prodora u rejonu Harkova.

Tako je ruska vojska za samo tri dana uspela da preuzme kontrolu nad područjem većim od teritorije koju su zauzele ukrajinske oružane snage u okviru svoje letnje kontraofanzive 2023. godine.

Zbog tekućeg rusko-ukrajinskog rata i pomenute kritične situacije u oblasti Harkova, zapadne i ukrajinske vlasti primenile su drakonske mere bezbednosti za dolazak američkog visokog diplomate Blinkena u srce zemlje.

Blinkenova poseta nije najavljena iz bezbednosnih razloga. Vest o Blinkenovom dolasku u Kijev postala je poznata ubrzo nakon što je američki ministar došao u ukrajinsku prestonicu.

poseta blinkena drakonske mere

Prema podacima FlightRadar24, juče popodne u 16:00 časova dronovi za strateško izviđanje, letelice za daljinsko osmatranje, avioni za elektronsko ratovanje, avioni za dopunjavanje goriva i konačno lovački avioni primećeni su kako patroliraju vazdušnim prostorom u blizini granica Evrope sa Ukrajinom i Rusijom.

Konkretno, izgleda da je bespilotna letelica američke proizvodnje RQ-4B Global Hawk preletela Crno more, južno od Ukrajine, u strateškoj izviđačkoj misiji. Sa njom je poleteo i protivpodmornički borbeni avion NATO P-8 Posejdon.

Nedugo kasnije, u okolini je primećen i avion za dopunu goriva iz vazduha KC-135, što ukazuje da su u tom području u to vreme letele i druge letelice, lovci.

Stručnjaci procenjuju da je letelica za aktivno upozorenje i kontrolu (AWACS) tipa NATO E-3 Sentry letela iznad Rumunije nekoliko sati neprekidno, kao i drugi lovački avioni zapadne alijanse radi patroliranja perimetrom i zaštite američkog državnog sekretara.

poseta blinkena

NATO avioni koji poleću da patroliraju u oblastima u blizini Ukrajine obično poleću iz vazduhoplovne baze Mihail Kogalniceanu u blizini rumunskog grada Konstance.

Naravno, putovanje američkog ministra bilo je toliko važno da je alijansa nekoliko letelica poletela u patrole i iznad Poljske. Na primer, primećeni su italijanski osmatrački avion G-500 sa izviđačkim dometom od 450 km i britanski KC-3 avion za punjenje gorivom.

Konačno, avion Bombardier Challenger 650 preleteo je baltičke zemlje da bi proverio najseverniju tačku evropskog zaleđa. Sa svim ovim avionima, NATO je mogao da posmatra svako kretanje ruskih letelica od Belorusije ka jugu Rusije.

nato letelice poseta blinkena

Tokom posete Kijevu, Blinken je zasvirao sa ukrajinskim bendom u noćnom klubu, kao što možete videti na snimku na početku teksta.

2 KOMENTARA

  1. Ово треба гледати из другог угла, политичког а не музичког, ово је полит-порука Русима: Ево, свирам вам ‘под носом’, док вам ракете лете на Крим – не можете ми (нам) ништа! Наравно да за ту његову свирку (за амеро-интересе) гину сулуди Украјинци, а исти одступит сад не могу и да хоће!

  2. Blinken može ostvariti karijeru u Ukrajini kao rok muzičar, svirajući po noćnim klubovima – to se zove život! A tek što bi ga ženske muvale…😀
    “Ali”, u životu, uvijek ima neko “ali”! Ovo “ali” se odnosi na veličinu Ukrajine i broj njenih stanovnika. A da bi bilo mladih “riba” – to stoji.
    Uzgred, jedino što vrijedi kod Amera jeste rock.
    Pozdrav свима!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave