NaslovnaNovostiNjujork Tajms: Rusija postavilja nuklearno oružje raspoređeno u Belorusiji, 190 km od...

Njujork Tajms: Rusija postavilja nuklearno oružje raspoređeno u Belorusiji, 190 km od Ukrajine

Izgradnja silosa dizajniranog za skladištenje ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji je verovatno počela u martu 2023. u blizini grada Asipoviči, koji je služio kao vojna baza od sovjetske ere, navodi Njujork Tajms, koji je analizirao špijunske satelitske snimke vojnih objekata.

Prema pisanju Njujork tajmsa, rusko skladište nuklearnog oružja nalazi se otprilike 190 kilometara severno od granice sa Ukrajinom.

Navodna lokacija za skladištenje nuklearnih bojevih glava nalazi se u istom gradu kao i beloruske rakete Iskander, koje mogu biti opremljene nuklearnim ili konvencionalnim bojevim glavama, a Rusija ih je predala Belorusiji 2022. godine.

Njujork tajms navodi da nova infrastruktura, koja je identifikovana na osnovu satelitskih snimaka, u blizini mesta Asipovići, ima karakteristike vojnog objekta u kome se čuva rusko nuklearno oružje.

Na primer, nova oblast visoke bezbednosti je okružena sa tri reda ograda pored trenutnog bezbednosnog perimetra baze. Njujork tajms je takođe “otkrio” natkriveni prostor za utovar povezan sa bunkerom koji ovde postoji još od sovjetskih vremena.

Za zaštitu lokaliteta u blizini Asipovića, kako se vidi na slikama, postavljen je i sistem PVO, koji se prema ovim špijunskim satelitskim snimcima pojavio najkasnije sredinom 2023. godine.

Izvesni Hans Kristensen, direktor “Projekta nuklearnih informacija” u Federaciji američkih naučnika, koja je analizirala lokaciju, rekao je da način na koji razvoj nuklearnog oružja u Belorusiji napreduje „izgleda da je osmišljen da uznemiri najistočne zemlje članice NATO-a, ali da Rusiji neće pružiti novi značajni vojnu prednost u regionu“.

asipovici u belorusiji na 190 km od ukrajine
asipovici u belorusiji na 190 km od ukrajine

Izgradnja nečega što se čini kao nove zgrade počela je navodno poslednjih nedelja. „Detalji su još uvek neizvesni, ali je izgradnja očigledno ušla u novu fazu“, rekao je Kristensen.

Prema sporazumu potpisanom između Minska i Moskve, deo ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja je raspoređen na teritoriji Belorusije.

Belorusija je prošlog meseca odobrila novu vojnu doktrinu kojom se po prvi put dozvoljava upotreba nuklearnog oružja.

Ministarstvo odbrane Belorusije je 7. maja naredilo „iznenadnu proveru“ nestrateškog nuklearnog naoružanja, nakon sličnog saopštenja Rusije.

Sa druge strane, Varšava je pre samo nekoliko dana poslala zvanični zahtev Vašingtonu da se američko nuklearno oružje rasporedi u Poljskoj.

Hlađenje usijanih glava u zapadnim prestonicama

Rusija planira vežbe upotrebe nestrateškog nuklearnog oružja u cilju „hlađenje usijanih glava u zapadnim prestonicama“.

zvaničnom saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova govori se o razlozima odluke o izvođenju vežbi sa upotrebom nestrateškog (taktičkog) nuklearnog naoružanja.

glavna obavestajna uprava ukrajine „beloruski faktor ne dozvoljava nam da prebacimo dodatne snage na front
iskander, putin i lukasenko

Uz gore citirani izgovor – predaju “nuklearnih” aviona F-16 Kijevu, saopštenje predstavlja i druge izazove sa Zapada:

  • izjave ministra spoljnih poslova Velike Britanije Dejvida Kamerona i predstavnika još nekoliko zemalja NATO-a, koji su rekli da Ukrajina ima pravo da oružjem koje isporučuje gađa ciljeve na teritoriji Rusije;
  • modeli raketa ATACMS američke proizvodnje koji su nedavno poslati u Ukrajinu i sposobni su da pogađaju ciljeve unutar Rusije;
  • SAD tvrde da raspoređuju raketne sisteme srednjeg i manjeg dometa za vežbe u Evropi i azijsko-pacifičkom regionu;
  • „neodgovorne“ izjave Emanuela Makrona u vezi sa mogućnošću slanja francuskih i drugih trupa NATO-a u Ukrajinu.

5 KOMENTARA

  1. U Americkim bazama u Nemackoj , Turskoj, sada najavljenoj u Rumuniji i skandinavsim zemljama sledece nalaze se americke nuklearne rakete, evo i Poljska vapi za SAD nuklearnom bazom, ali su Ameri zabrinuti sto Rusi na svojoj teritoriji postavljaju ,,Satane”, ,, Cirkone” itd. Ne treba da brinu, to je za EU😂😂😂, za njih Putin ima nesto drugo,😂😂😂😂😂. Mada je Putin izjavio da ce Britansko ostrvo da satera sto metara pod morem, i da je uperena tolika sila nuklearnog potencijala da njima nema spasa u svim varijantama obracuna , zato Britanci ovoliko i nemocno cvile protiv Rusije i svakog ko nije protiv Rusije🤣🤣🤣, morace da se suoce sa ,,Satanom”, zato sada vrse pripreme i uvode satanisticku kulturu u citavoj EU🤣🤣🤣🤣

    5
    2
  2. Belorusiji nukl.oruzje ne znaci nista,niko ne misli da je napada.Jedino Belorusi ako ne planiraju ,nekog prvi da napadnu sa njim ,sto ravno samounistenju.Jedna zapadna nukl.podmornica sa balist.raketama mnogo opasnija od Beloruskog nukl.oruzja.Belorusima vaznije klasicno naoruzanje,nesto nemaju mnogo savremenih lovaca.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave