NaslovnaNovostiVaršava poslala zvanični zahtev Vašingtonu da se američko nuklearno oružje rasporedi u...

Varšava poslala zvanični zahtev Vašingtonu da se američko nuklearno oružje rasporedi u Poljskoj

Poljska zvanično traži raspoređivanje NATO nuklearnog oružja na svojoj teritoriji kao deo programa razmene nuklearnog oružja, navodeći potrebu za “jačanjem odvraćanja od Rusije nakon što je Moskva postavila taktičko nuklearno oružje u Belorusiju”.

Varšava je zvanično zatražila raspoređivanje NATO nuklearnog oružja na svojoj teritoriji, navodi Poljski Radio.

„Nuklearno deljenje“ je NATO program koji je deo politike nuklearnog odvraćanja Alijanse. Ona obezbeđuje nuklearne bojeve glave državama članicama koje nemaju sopstveno nuklearno oružje. Sjedinjene Države kontrolišu upotrebu ovog oružja. Od novembra 2009. godine, u okviru programa Nuclear Sharing, američko nuklearno oružje nalazi se u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.

Zbog činjenice da je Rusija rasporedila taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, Poljska je zainteresovana za učešće u NATO-ovom programu “Nuclear Sharing”, koji je deo nuklearnog odvraćanja.

Zamenik ministra nacionalne odbrane Poljske Pavel Zalevski rekao je: „Svi smo pristalice jačanja bezbednosti Poljske na sve moguće načine, ovo pitanje, s jedne strane, treba da bude predmet dogovora unutar NATO-a, a sa druge strane. , treba da bude predmet internog ugovora“.

Predstavnik poljskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da su izjave poljskog predsednika Andžeja Dude u vezi sa razmeštanjem nuklearnog oružja u Poljskoj donekle „ishitrene” i da je trebalo prvo konsultovati vladu.

Predsednik Duda je u intervjuu za publikaciju Fakt, objavljenu pre nedelju dana, izjavio da „ako naši saveznici odluče da razmeste nuklearno oružje u okviru Nuclear Sharing-a, takođe na našoj teritoriji, kako bi ojačali bezbednost istočnog krila NATO-a, mi smo ‘spremni’ za ovo”, o čemu smo već pisali.

f 35a b61 12
f-35a lansira nuklearnu bombu b61-12

„Trebalo je prvo da se konsultuje sa vladom, umesto da izađe i jednostavno kaže: želimo da imamo nuklearno oružje na našoj teritoriji“, rekao je zamenik poljskog ministra inostranih poslova Andžej Šejna.

Istovremeno, on je uverio da su svi spremni da razmeste nuklearno oružje u Poljskoj.

„Ako naši saveznici proglase da takve rakete treba da budu u Poljskoj, Poljska treba da kaže da, ali takva situacija se još nije dogodila“, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova.

Predsednik Duda je pomenuo i Nuclear Sharing, navodeći da „program treba proširiti i na zemlje na istočnom krilu NATO-a“.

„Kao predstavnik jedne od ovih zemalja, pokrećem ovo pitanje istovremeno obezbeđujući dostupnost za učešće u ovom programu“, rekao je on.

Programu Nuclear sharing prethodno su se pridružile Nemačka, Belgija i Italija.

Minsk se žali na rastuću opasnost od vojnog jačanja Poljske

Varšava povećava broj naoružanja koje kupuje i na svaki mogući način izgrađuje sopstvenu borbenu moć, izjavio je Leonid Kasinski, pomoćnik načelnika Odeljenja odbrane za ideološki rad Oružanih snaga Belorusije.

Istovremeno je istaknut niz vojnih ugovora između Varšave i drugih zemalja. Posebno je vredna pažnje poljska kupovina projektila HIMARS, 300 antiradar raketa i korejskih tenkova.

Reč je o ofanzivnom oružju namenjenom isključivo za uništavanje ciljeva na teritoriji drugih država, skrenuo je pažnju Kasinski.

poljski general skrzipcak pozvao nato da zauzmu kalinjingradsku oblast
poljske trupe

Pored toga, Poljaci nabavljaju 120 inženjerskih vozila namenjenih organizovanju prelaza preko vodenih barijera i drugih prepreka. Pomoćnik ministra odbrane Belorusije je napomenuo da to takođe ukazuje na pripremu Poljske za ofanzivna dejstva.

Kasinski je takođe dodao da Varšava “nastavlja da smišlja planove” da zauzme svoje „istorijske“ zemlje u Ukrajini i Belorusiji. Tako prema njemu, Poljaci “pripremaju borbene grupe da zauzmu naseljena mesta u Belorusiji i pruže pomoć beloruskim opozicionarima prilikom nasilne promene vlasti u Minsku”.

B61 nuklearna bomba koju SAD mogu rasporediti u Poljskoj

B61 je grupa nuklearnih bombi stvorenih 1960-ih i testiranih u podzemnim nuklearnim eksperimentima u Nevadi. Tokom godina razvijeno je oko dvanaest varijanti bombe, od kojih je većina stavljena van upotrebe tokom godina.

U evropskim zemljama, uključujući Holandiju, Belgiju, Nemačku, Italiju i Tursku, nalazi se oko 100 američkih nuklearnih gravitacionih bombi B61.

Iako SAD poseduju bombe B61, posade iz zemalja NATO-a gde se bombe čuvaju obučene su da ih utovare i transportuju.

Dugo vremena, zagovornici kontrole naoružanja tvrde da bomba B61 više nije vojno od pomoći i da je treba ukloniti iz Evrope. Postoje 13 varijanti B61 bombe. Veruje se da je prinos eksplozije ili 0,3–340 kt ili 0,3–400 kt u zavisnosti od varijante oružja.

b61 13 nuklearna bomba
b61 13 nuklearna bomba

Ideja je na kraju potpuno napuštena a navodno razlog tome je Rusija koja je preuzela kontrolu nad Krimom 2014. godine. B61-12 je najnovija verzija serije B61 nuklearnih bombi koje se mogu baciti iz aviona.

B61-12 je dizajniran da unapredi nuklearne sposobnosti američkog vazduhoplovstva i drugih savezničkih nacija. Bomba se može lansirati sa različitih vazdušnih platformi, uključujući B-2A, F-15E, F-16C/D, F-16 MLU, PA-200, F-35 i B-21.

12 KOMENTARA

  1. B61 nuklearna bomba ima podesivu snagu eksplozije, sto se postize kontroliranom geometrijom inicijalne eksplozije koja komprimira jezgru. Tako da jedna bomba moze da bude i takticka i strategijska ovisno o potrebi.

  2. A u cemu je razlika izmedju Ukrajinaca i Poljaka? Zajednicko im je to da su obe ispale glupe i koriste Americi?

    • Pope tebra naseo si na propagandu. Jedno je šta se priča po medijima, pa makar o tome pričala Ljubinka Miličić, ali realnost je ipak nešto drugačija. ; )

    • Ukrajina je nekad i imala nuklearno oružje, preko 5000 bojevih glava joj je ostalo od SSSR nakon raspada 1991, ali je bukvalno svo to nuklearno naoružanje dala nazad Rusiji. Jedan od razloga je bio i to što nije imala novca niti kapacitete da održava te bojeve glave. (Nasuprot popularnom verovanju, nuklearnom oružju itekako treba redovno održavanje i to na svakih 4-5 godina. Nuklearno oružje nije nešto što napraviš pa šutneš u neki bunker na 40 godina da zaboraviš na njega).

      Da je od tog broja zadržala makar ne više od 100-ak bojevih glava i te glave uspela efektivno da održava, tj. da ih drži u operativnom stanju, definitvno bi Rusija razmislila malo više pre pokreanja bilo kakve SVO.

      • I SFRJ je imala Nuklearni institut Vinča koji je napravio nuklearnu elektranu Krško u Sloveniji pa smo svi popušili… : )
        Od Borisa Tadića i demokrata je Srbija dobila 80 tona nuklearnog otpada iz Nemačke da uskladištimo.
        Dakle, pusti ti Ukrajince koji su se 90ih borili na strani Hrvata protiv nas Srba.
        Posledično, batali se nuklearnog oružja. Suviše je Balkan mali da bi bilo ko imao nuklearno oružje.
        Jeste da smo mi Srbi u najpogodnijoj poziciji da razvijamo nuklearno naoružanje ali to se samo tako čini.
        Nama nuklearno oružje ne treba.
        Trebaju nam male nuklearne elektrane za proizvodnju struje i termobaličke rakete dometa 500+ kilometara.
        Još jače termobaličke bombe i modernije nego što je vojska SFRJ imala.

        • Dozvolite, zamolio bih da pojasnim jedan detalj u svom prethodnom komentaru.
          Napisao sam “vojska SRJ”, primetno slovo “v” u reči “vojska”, malim slovom “v”.
          Tako sam napisao jer bolje nije ni zaslužila.
          Ali danas ovi mapetovci Divljaka sa razvijenog Zapada i njihove kolonije po Balkanu imaju posla sa Vojskom Srbije. : )

          • Pored dronova kamikaza i navođenih dronova, mi treba da nastavimo da razvijamo termobalične bombe i rakete.

          • Zamislite samo da jedan višecevni lanser Oganj lansira rakete kalibra 128mm sa termobaličkim punjenjem…
            To bi mogla biti naša tajna. Naša namenska može da proizvede rakete tog kalibra sa termobaličkim punjenjem.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave