NaslovnaNovostiBelorusija spremna da koristi taktičko nuklearno oružje; piloti završili obuku u Rusiji

Belorusija spremna da koristi taktičko nuklearno oružje; piloti završili obuku u Rusiji

Ministarstvo odbrane Rusije obavestilo je 14.04.2023. da je vojska Republike Belorusije spremna da u praksi koristi nuklearnu municiju radi obezbeđenja vojne bezbednosti države Unije.

Kako su saopštili ruski vojni predstavnici, piloti iz Republike Belorusije završili su pripreme u Rusiji za upotrebu „specijalne municije” na jurišniku Su-25.

Jedan od pilota koji je učestvovao na kursu obuke u Rusiji naglasio je da im je završetak kursa dao priliku da unaprede svoje veštine i nauče nove načine korišćenja savremenog avijacionog naoružanja, uključujući „specijalnu municiju“.

Kako je drugi polaznik naveo, obuka je obuhvatala teorijski i praktični deo pod rukovodstvom ruskih instruktora. Prema njegovim izjavama, program obuke je u potpunosti završen.

U međuvremenu, ministar odbrane Republike Belorusije Viktor Hrenjin rekao je da će u narednih nedelju dana biti završena obuka u Rusiji posada raketnih kompleksa Iskander za rad sa taktičkim nuklearnim oružjem.

iskander
iskander

Početkom aprila ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je da su Oružane snage Republike Belorusije dobile operativno-taktičke raketne komplekse Iskander-M, koji su sposobni da koriste rakete sa nuklearnim bojevim glavama.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da će na zahtev Republike Belorusije ruska strana rasporediti svoje taktičko nuklearno oružje u republici, kao što SAD već dugo rade na teritorijama savezničkih zemalja.

Putin je takođe napomenuo da ruska vojska već pomaže svojim kolegama u Republici Belorusiji da opreme svoje avione kako bi mogli da koriste nuklearno oružje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave