NaslovnaNovostiRusija se okružila nuklearnim silama: Belorusija najavljuje novu nuklearnu doktrinu

Rusija se okružila nuklearnim silama: Belorusija najavljuje novu nuklearnu doktrinu

Putin i Lukašenko su se prošle godine dogovorili da u Belorusiju prenesu neko taktičko nuklearno oružje koje je namenjeno za upotrebu na bojnom polju, dakle kratkog dometa i manje snage od strateškog nuklearnog oružja.

Beloruski ministar odbrane rekao je sinoć da će njegova zemlja predstaviti novu vojnu doktrinu koja sada po prvi put spominje upotrebu nuklearnog oružja.

Belorusija je drugi ruski saveznik koji je modifikovao svoju vojnu doktrinu da integriše nuklearno oružje, nakon što je Severna Koreja prošle godine prilagodila svoju vojnu doktrinu pošto što je objavila da je postala nuklearna sila.

U budućnosti, slična najava Irana ne bi trebalo da iznenadi, onda ostaje da se vidi kakva će biti reakcija Izraela, to jest SAD.

Podsećamo da je prošle godine Rusija poslala taktičko nuklearno oružje da bude stacionirano u Belorusiji, iako nema detalja o tome koliko je takvog oružja poslato. Moskva je saopštila da će zadržati kontrolu nad nuklearnim oružjem na teritoriji Belorusije.

„Jasno izražavamo stavove Belorusije o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja stacioniranog na našoj teritoriji“, rekao je ministar odbrane Viktor Hrenin na sastanku Saveta bezbednosti Belorusije. „Pojavilo se novo poglavlje u kome jasno definišemo obaveze naših saveznika“, tvrdi ministar, prenosi državna agencija Belta.

Doktrina će biti podneta na odobrenje Narodnoj skupštini Belorusije, predstavničkom telu koje deluje paralelno sa beloruskim parlamentom. Rusija je koristila belorusku teritoriju kao lansirnu rampu za slanje trupa u Ukrajinu u februaru. 24. 2022. i tu je držala svoje vojne baze i naoružanje, međutim, beloruske trupe nisu učestvovale u ratu.

Sekretar Saveta bezbednosti Belorusije Aleksandar Volfovič rekao je da razmeštanje ruskog nuklearnog naoružanja u Belorusiji ima za cilj odvraćanje agresije Poljske, članice NATO. „Nažalost, izjave naših suseda, posebno Poljske… naterale su nas da ojačamo vojnu doktrinu”, rekao je on.

iskander m
iskander m

Taktičke nuklearne bojeve glave su male, kompaktne i mogu se diskretno nositi u kamionu ili avionu.

Aleksandar Alesin, prozapadni glasogovornik i vojni analitičar iz Minska, rekao je da oružje koristi kontejnere bez zračenja i da je moglo biti prebačeno u Belorusiju bez znanja Zapada. „Lako se uklapaju u običan transportni avion Il-76“, rekao je on za britanski Skaj njuz u julu 2023, dodajući: „Postoje desetine letova dnevno i veoma je teško pratiti taj konkretan let. Minsk je potvrdio da je projektile primio sredinom prošle godine.”

Druga opcija je da Belorusija ima sposobnost da ispaljuje taktičke nuklearne bojeve glave iz mobilnog bacača balističkih raketa kratkog dometa Iskander-M.

Belorusija je u februaru prošle godine objavila da je ovaj sistem „operativan“, ali to ne mora da znači da je Iskander opremljen nuklearnim bojevim glavama, već konvencionalnim bojevim glavama poput onih koje koristi Rusija u Ukrajini. Domet rakete je oko 500 km, a nosivost bojeve glave je nešto više od pola tone.

Treća opcija, kako je zvanično saopštila Belorusija, jeste da se avioni Su-24 ili Su-25 modifikuju da nose rakete sa nuklearnom bojevom glavom.

Moskva je prošlog aprila saopštila da su beloruski piloti završili obuku za prebacivanje ovih raketa na avione Su-25.

Belorusija ima 25 podzemnih objekata, izgrađenih tokom Hladnog rata, pogodnih za rakete srednjeg dometa sa nuklearnim vrhom. Ovi podzemni objekti mogu da izdrže nuklearni napad, tvrdi Alesin.

Samo pet ili šest takvih skladišta moglo bi da primi taktičko nuklearno oružje, rekao je Alesin, ali vojska pokušava da pokaže da radi na svim njima kako bi sprečila zapadne obaveštajne službe da utvrde tačnu lokaciju.

Podsećamo, Putin i Lukašenko su se prošle godine dogovorili o transferu u Belorusiju nekog taktičkog nuklearnog oružja koje je namenjeno za upotrebu na bojnom polju i ima mali domet i manju snagu od strateškog nuklearnog naoružanja. Nije odmah bilo jasno kako bi se nova doktrina mogla primeniti na rusko oružje.

SU-25 299. JURIŠNE BRIGADE
SU-25 299. JURIŠNE BRIGADE

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da će na zahtev Republike Belorusije ruska strana rasporediti svoje taktičko nuklearno oružje u republici, kao što SAD već dugo rade na teritorijama savezničkih zemalja. Podsetimo, Rusija ima više nuklearnog oružja od svih zemalja NATO-a.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave