NaslovnaNovosti„Iskander-M“ i modifikovan za upotrebu nuklearnog naoružanja, jurišni avion Su-25, u Belorusiji

„Iskander-M“ i modifikovan za upotrebu nuklearnog naoružanja, jurišni avion Su-25, u Belorusiji

Rusija je u četvrtak nastavila sa planom za raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji, čiji je lider rekao da su bojeve glave već u pokretu, što je prvo Kremljovo raspoređivanje takvih bombi van Rusije od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Američki Stejt department je osudio plan raspoređivanja, ali je rekao da Vašington nema nameru da menja svoj stav o strateškom nuklearnom oružju ili da vidi bilo kakve znake da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje, piše Rojters.

Tokom nedavnih izjava ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, saznalo se o važnim promenama u vojnoj sferi Belorusije.

On je precizirao da je beloruskoj strani predat raketni sistem Iskander-M, a modifikovan je i deo vojne avijacije, jurišnik Su-25. Pored toga, beloruski vojni specijalisti prošli su sveobuhvatnu obuku u ruskim centrima za obuku.

Šojgu je istakao da su sve ove mere preduzete u uslovima naglog zaoštravanja situacije i pretnji na zapadnim granicama. Odluke Moskve i Minska o uvođenju uzvratnih mera u vojno-nuklearnoj sferi uzete su uzimajući u obzir ove okolnosti i predstavljaju odgovor na aktuelne izazove i pretnje.

Međutim, ruski ministar odbrane je ubedljivo izjavio da su preduzeti svi koraci u potpunosti u skladu sa aktuelnim međunarodnim obavezama. Posebno je naglasio da uzvratne mere Ruske Federacije i Belorusije u vojno-nuklearnoj sferi ne krše odredbe Ugovora o neširenju nuklearnog oružja.

Iskander-M je mobilni vođeni taktički raketni sistem dometa do 500 kilometara. Rakete mogu nositi konvencionalne ili kao u ovom slučaju, nuklearne bojeve glave.

Ove izjave podvlače važnost saradnje Rusije i Belorusije u obezbeđivanju zajedničke bezbednosti i održavanju stabilnosti u regionu u uslovima rastućih pretnji sa Zapada.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane Rusije obavestilo je još 14.04.2023. da je vojska Republike Belorusije spremna da u praksi koristi nuklearnu municiju radi obezbeđenja vojne bezbednosti države Unije.

Kako su saopštili ruski vojni predstavnici, piloti iz Republike Belorusije završili su pripreme u Rusiji za upotrebu „specijalne municije” na jurišniku Su-25.

Jedan od pilota koji je učestvovao na kursu obuke u Rusiji naglasio je da im je završetak kursa dao priliku da unaprede svoje veštine i nauče nove načine korišćenja savremenog avijacionog naoružanja, uključujući „specijalnu municiju“.

Kako je drugi polaznik naveo, obuka je obuhvatala teorijski i praktični deo pod rukovodstvom ruskih instruktora. Prema njegovim izjavama, program obuke je u potpunosti završen.

su 25
Su-25

Još početkom aprila, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je da su Oružane snage Republike Belorusije dobile operativno-taktičke raketne komplekse Iskander-M, koji su sposobni da koriste rakete sa nuklearnim bojevim glavama.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da će na zahtev Republike Belorusije ruska strana rasporediti svoje taktičko nuklearno oružje u republici, kao što SAD već dugo rade na teritorijama savezničkih zemalja. 

IzvorReuters

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave