NaslovnaNovostiPutin: Rusija ima više nuklearnog oružja od svih zemalja NATO-a

Putin: Rusija ima više nuklearnog oružja od svih zemalja NATO-a

Rusija će upotrebiti svoje nuklearno oružje samo ako se suoči sa egzistencijalnom pretnjom, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin tokom Međunarodnog ekonomskog foruma u ​​Sankt Peterburgu (SPIEF) 16. juna.

Odgovarajući na pitanje o svom stavu o korišćenju taktičkog nuklearnog oružja niskog učinka kao sredstva odvraćanja, Putin je istakao da je njegov stav o ideji upotrebe takvog oružja „negativan“ i ukazao na nuklearnu doktrinu Moskve.

„Nuklearno oružje je stvoreno da osigura našu bezbednost u najširem smislu i samo postojanje ruske države. Ali mi, kao prvo, nemamo takvu potrebu, a drugo, sama činjenica da se na ovu temu raspravlja već snižava prag za upotrebu [nuklearnog] naoružanja“, rekao je on, prenosi RT.

Ruski predsednik je dodao da Moskva neće ulaziti ni u kakve pregovore o nuklearnom razoružanju sa Zapadom, s obzirom da bi smanjenje arsenala zemlje dovelo u nepovoljan položaj.

„Mi posedujemo više takvog naoružanja nego zemlje NATO-a. Oni to znaju i uvek pokušavaju da nas ubede da krenemo u pregovore o smanjenju. Ludi im, znate, kako naš narod kaže“, rekao je predsednik.

Što se tiče razmeštanja ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji, Putin je rekao da će cela serija biti raspoređena do kraja godine.

„Kao što znate, vodili smo razgovore sa našom državnom unijom, sa predsednikom [Belorusije, Aleksandrom] Lukašenkom o razmeštanju dela ovog taktičkog naoružanja na belorusku teritoriju. Desilo se – prve nuklearne bojeve glave su isporučene na belorusku teritoriju. Ovo je prva serija. Ovaj posao ćemo završiti do kraja ove godine“, rekao je on.

Putin je rekao da će ta mera služiti kao odvraćanje „tako da svi koji razmišljaju da na nas strateški udare ne zaborave na ovu činjenicu“.

Osvrćući se na tekuću ukrajinsku kontraofanzivu u zoni specijalne vojne operacije, Putin je rekao da je ruska vojska uništila 30 odsto zapadnog oklopa isporučenog kijevskim snagama i da će nastaviti da ga uništava.

„Nismo mi ti koji odbijamo da vodimo dijalog sa njima [zapadnim zemljama]: oni su jednostavno premestili ovaj dijalog u sferu isporuke oružja. Ali mi ćemo zapaliti sve što su oni isporučili i videćemo šta će dalje“, rekao je ruski lider odgovarajući na pitanja na forumu. „Oko 30% isporučenog teškog oklopa je već uništeno. Ne govorim samo o Bredlijima i Leopardima. Čak 218 tenkova, među njima i Leopardi, i 418 oklopnih vozila, koliko se sećam, uključujući i Bredlije, ukupna je količina. Ali nema sumnje da će se ovaj proces nastaviti.”

putin bajden zelenski ilustracija
putin bajden zelenski ilustracija

Ruski predsednik je dodao da bi Ukrajini bilo bolje da krene „drugim putem i traži mirna sredstva za rešavanje spora. Ali to se do sada nije svelo na ovo i vidimo da pokušavaju da izvoje pobedu na bojnom polju.

„Neka pokušaju. Videćemo šta će biti iz njihovih pokušaja. Za sada propadaju i teško da će nešto postići“, dodao je on.

Dalje, Putin je naglasio da Rusija uvek vojno odgovara na ukrajinske udare na njenoj teritoriji. Međutim, on je primetio da se o odmazdi ne izveštava uvek naširoko.

„Pogađali smo vojne ciljeve visokopreciznim oružjem velikog dometa i velike efikasnosti i uspeli smo u tom pogledu. Dovoljno je videti uništene skladišta oružja, magacine i kasarne u kojima se nalazi osoblje, uključujući strane plaćenike… Uvek sledi odmazda. Samo izbegavamo da to često predstavljamo kao udarnu vest, ali ova odmazda je osetljiva i neprijatelj to zna“, rekao je on.

Kijev mora da shvati da će Moskva u slučaju nastavka napada na rusku teritoriju razmotriti stvaranje „sanitarnog kordona“ u Ukrajini, upozorio je ruski predsednik.

„Ako se ovi napadi na naše susedne teritorije nastave, razmotrićemo stvaranje „sanitarnog kordona“ na teritoriji Ukrajine. Oni samo moraju da shvate kuda idu“, rekao je on.

nuklearne bojeve glave po zemljama
nuklearne bojeve glave po zemljama

SPIEF, koji traje od 14. do 17. juna, najveći je godišnji privredni i poslovni događaj u Rusiji. Glavna tema ovogodišnjeg foruma je „Suvereni razvoj kao osnova za pravedan svet: udruživanje snaga za buduće generacije“.

Putinove izjave ne pokazuju promenu u stavu Rusije o sukobu u Ukrajini i pogoršanju odnosa sa Zapadom. Moskva je očigledno još uvek odlučna da vojno ili diplomatski postigne sve ciljeve svojih vojnih operacija pa i pojedine izmene.

2 KOMENTARA

  1. Nato,hitler,ha!rf treba samo zmiju da počisti sa ostrva i sve će biti rešeno.jedna je dovoljna za svetovno pročišćenje kolonizatora.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave