NaslovnaNovostiPutin najavio promenu ciljeva "specijalne vojne operacije"

Putin najavio promenu ciljeva “specijalne vojne operacije”

Ruski predsednik Vladimir Putin je, obraćajući se novinarima, rekao da se u procesu izvođenja specijalne vojne operacije menjaju postavljeni ciljevi.

Prema rečima ruskog lidera, nema kardinalnih promena, međutim, vrši se korekcija koja verovatno zavisi od situacije koja se menja. „Oni se menjaju u skladu sa trenutnom situacijom, ali generalno, naravno, nećemo ništa menjati. Oni su za nas fundamentalni“, rekao je Putin.

Koje su se konkretno promene desile u cilju specijalne vojne operacije, ruski predsednik nije precizirao, ali je precizirao da se Rusija postepeno i metodično bavi demilitarizacijom Ukrajine.

Treba napomenuti da u ovom trenutku ukrajinske trupe vode kontraofanzivu, međutim, njen neuspeh, ukoliko se dogodi, će dovesti do toga da će ruska vojska moći da pređe u kontranapad. Time će se u potpunosti ubrzati proces izvođenja Putinove specijalne vojne operacije.

Da bi se stvorila „sanitarna zona“ koju je predložio Putin, biće neophodno potisnuti ukrajinske trupe još 300 kilometara unazad

Vojni eksperti raspravljaju o mogućnosti stvaranja „sanitarne zone“ u Ukrajini kako bi se sprečilo granatiranje ruskih teritorija. Posebno ističu da će to zahtevati premeštanje ukrajinskih vojnih sistema na rastojanje od najmanje 300 kilometara od ruske granice.

Takav predlog izneo je ruski predsednik Vladimir Putin tokom sastanka sa ratnim dopisnicima. On je naveo da će se, ukoliko se nastavi granatiranje ruskih regiona, razmotriti pitanje stvaranja takozvane „sanitarne zone“ na teritoriji Ukrajine.

Vojni ekspert Viktor Litovkin je objasnio da „sanitarna zona“ podrazumeva potiskivanje ukrajinskih borbenih sistema na rastojanje jednako dometu američkih raketa HIMARS, odnosno najmanje 300 km.

jos himars a kao pretnja rusiji sad rasporeduje sistem i u estoniju
HIMARS

„Za to ćemo, najverovatnije, morati da potpuno očistimo Harkovsku, Dnjepropetrovsku, Nikolajevsku i Odesku oblast kako bismo obezbedili prekid granatiranja oblasti Zaporoške i Hersonske oblasti koje su oslobođene od Oružanih snaga Ukrajine“, rekao je Litovkin.

Kako tačno Litovkin predlaže da se organizuje tako široka zona, nije poznato, a pitanje šta će biti sa stanovnicima novih regiona Rusije koji se nađu u „sanitarnoj zoni“ ostaje nepoznato.

Zauzvrat, Igor Korotčenko, glavni urednik ruskog časopisa Nacionalna odbrana, dodao je da „sanitarna zona“ treba da pokrije teritoriju od sadašnje konfiguracije rusko-ukrajinske granice i da se proteže duboko u Ukrajinu, uzimajući u obzir mogućnost korišćenja visokopreciznog oružja – kao što je trenutno u Ukrajini, a potencijalno dobijeno od zemalja NATO-a.

mapa ukrajine
mapa ukrajine

„Idealna opcija bi bila uspostavljanje granice duž Dnjepra, pod uslovom da Rusija kontroliše teritoriju do Nikolajevske oblasti. Ovo je, naravno, ekspertska procena i pitanje dugoročne perspektive. Sada, zadatak tokom specijalna operacija je da se dođe do granica utvrđenih ruskim ustavom. Ako se granatiranje nastavi iz Ukrajine, onda će biti relevantno pitanje sprovođenja predloga predsednika“, rekao je Korotčenko.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave