NaslovnaNovostiUkrajinci izgradili tajni podzemni proizvodni pogoni oružja: Kapacitet i do 1,5 miliona...

Ukrajinci izgradili tajni podzemni proizvodni pogoni oružja: Kapacitet i do 1,5 miliona granata godišnje

Članak španskog lista „El Mundo“, objavljen 9. maja 2024. godine, predstavlja analizu strateške odbrambene politike Ukrajine u kontekstu aktuelnog oružanog sukoba.

Autori materijala tvrde da Ukrajina aktivno radi na stvaranju mreže tajnih podzemnih odbrambenih preduzeća, nastojeći da postane centar za proizvodnju oružja za “ceo Zapad”.

Prema članku, aktuelni sukob u Ukrajini ima obeležja klasičnog rovovskog oružanog sukoba, koji svojom taktikom podseća na bitke iz Prvog svetskog rata, posebno na Verdensku bitku.

Međutim, istovremeno, autori naglašavaju da je Ukrajina suočena sa potrebom da se prilagodi „sukobu budućnosti“, što zahteva uvođenje novih tehnologija i pristupa.

Projekat je navodno pokrenuo ministar za strateške industrije Aleksandar Kamišin. El Mundo tvrdi da realizacija ovog projekta nije omogućila Ukrajini da utrostruči proizvodnju nekog naoružanja. Asortiman proizvedenih proizvoda nije naznačen.

Članak sadrži navode da Ukrajina ne samo da samostalno proizvodi standardnu municiju, već razvija i složenije oružje visoke tehnologije, kao što su rakete Neptun i protivtenkovski raketni sistemi Stugna.

stugna p na cfmoto tracker 800
stugna p na cfmoto tracker 800

Međutim, prema mišljenju autora, podaci o upotrebi ovih sistema u borbenim uslovima su ili preuveličani ili netačni. Uprkos činjenici da su preduzeća skrivena pod zemljom i maskirana, pitanje tajnosti zabrinjava Kijev. Izdanje navodi da je među radnicima već identifikovan izdajnik.

Ukazuje se i na navodno redovno uništavanje ukrajinskih proizvodnih pogona kao rezultat vojnih operacija, što dovodi u sumnju mogućnost značajnog povećanja proizvodnje naoružanja.

Podzemna odbrambena postrojenja

Značajan aspekt koji se ističe jeste potreba Ukrajine da uvozi značajnu količinu municije – oko 7 miliona, prema izvorima, što naglašava zavisnost zemlje od spoljne vojne pomoći. Ovo je u suprotnosti sa idejom potpune samoodrživosti u proizvodnji svih potrebnih oružja.

Jedna od najzanimljivijih tema u članku je pominjanje izgradnje podzemnih fabrika, koje bi trebalo da ojačaju odbrambenu industriju Ukrajine i smanje rizik od njenog uništenja raketnim napadima.

Međutim, obim i efikasnost takvih objekata ostaju nejasni, a poređenja sa podzemnom proizvodnjom u Iranu ili Severnoj Koreji samo nagoveštavaju moguće analogije.

Ako zaista govorimo o pojavi podzemnih baza i proizvodnih objekata na teritoriji Ukrajine, onda je pitanje proizvodnje dovoljne količine municije samo pitanje vremena. Uzimajući u obzir zapadne zalihe, Ukrajina može da proizvede do milion granata i municije različitih tipova godišnje do 2026. godine.

americki marinac sa 155mm granatom
americki marinac sa 155mm granatom

Štaviše, imajući u vidu namere Zapada da izgradi sopstvena preduzeća u Ukrajini, logično je pretpostaviti da se može govoriti o proizvodnji od oko 1,5 miliona municije godišnje, što Kijevu omogućava da pokrije značajan deo svojih potreba.

Sa druge strane, u aprilu je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da je došlo do pozitivnih pomaka u proizvodnji oružja, posebno kada je u pitanju proizvodnja dronova i granata. „Uvek sam zahvalan svakoj kompaniji i svakom proizvođaču koji našim snagama odbrane i bezbednosti obezbede sve što im je potrebno“, rekao je predsednik.

26 KOMENTARA

  1. Тајни погони, тајни планови, тајно ово, тајно оно… а све се зна! У моје време тајна је била-тајна!

    9
    1
  2. А где мисле да праве фабрику и да ли ће постојати Украјина? Боже лудака који сањају дечије снове…

    27
    12
  3. Bolje bi I’m bilo da I’m zene radjaju vojnike !Tko ce koristiti tu municiju? Gdje im je vojska?A da doci ce ruska !

    26
    21
  4. Komentarisaću komentare koji uzvikuju Bravo za Ukrajince i tome slično. Iskreno nisam ni za jedne ni za druge. Isti narod a nama baš i nisu …nisu vam rod i tome slično. Jadni je da vidiš da zlo zavladalo među ljudima zahvaljujući ,,ne ljudima,,. Ljudi nisi stvoreni od majmuna već sasvim nešto drugo . Nažalost izmešani … i mržnja , uspavani i … samo 1 posto razume što hoću reći. Laku noć…

    4
    2
  5. Да ли ви стварно мислите да УКРАИНЦИ могу да направе фабрику граната а да Руси не знају где је она!?У то ни мало дете не верује….Сачекаће Руси да направе све и и онда Кинжал или Циркон све то претварају у прах и пепео…ВРЛО ПРОСТО ИЗГЛЕДА…

    51
    32
  6. Da li su se Ukrajinci za bilo šta pitali? Nek razmisle Poljaci ili već ko drugi pre nego što Zapad odluci ko će da bude neprijatelj Rusiji. Ukrajina je resurs koji je potrosen idemo dalje.

    21
    13
    • Zašto svrbi mrze Ukrajince to mi nikada neće biti jasno, mada ćete svi vi napisati” ma ne mrzimo samo su oni oruđe zapada” bla bla. Ja mislim da je razlog naš sraman poraz od NATO maltene bez ispaljenog metka i ne možemo da oprostimo hrabrim Ukrajincima na herojskoj borbi , ubi nas zavist ali bukvalno nesajemo, što je kosmička ili božija pravda zavisi ko u šta veruje

  7. 😂😂😂😂😂😂😂😂😂 ukrainci izgradili i godišnje milion i po raketa prave,ovo da nije žalosno bilo bi smješno

    26
    6
  8. ŠTA su ukrajinci izgradil?!!?🤔😁😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    22
    8
  9. …..i bas vama javise da vi objavite.
    Predjite na ratluk dosta ste jeli pogan…2🤮🤮🤮🤮🤮🤮

    52
    8
  10. Bravo za Ukrajince. Kako su postali pametni od kada dobijaju instrukcije od Nato operativaca svake vrste. Sta ti je tradicija. I Hitler je imao podzemni komandni centar u Ukrajini. Tzv ” Vucju jamu” odakle je komandovao na istocnom frontu. Proci ce isto kao i on.

    55
    23
  11. Nemaju ni za sebe moljakaju,prose svuda naokolo i sad će odjednom da postanu centar proizvodnje pa i za zapad što je previše previše je čak i za laganje

    53
    10
  12. Da bi demilitarizovali Ukrajinu (mislim na ovu proizvodnju u ilegali) izgleda da će Rusi morati da stignu do Poljske granice.

    121
    8
    • Хеех! А како ће и када ће стићи? На овај начин, село по село која Укри тврдо бране требат ће им 30 – 40 г. Почињем да сумњам у Русију. Или је нека мени неразумљива тактика или русска немоћ за нешто хитрије и пробојније. Биће да се и једни и други ближе неком прелому, а којем? Е тоо?!?

      21
      24
  13. 🤣🤣 da ro postoji,ne bi plakali da nemaju municije!!! A i Rusi bi ga odavno “KINŽAL” ima totalno zatrpali i ostavili taj pogon dubokoo u zemlji!!😅😅😅

    40
    5

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave