NaslovnaOružjeNovo OružjeStugna P - Reka bez povratka

Stugna P – Reka bez povratka

Stugna. Kao i ”Angara”, “Tara”, “Dvina”, “Neva”, i ovo borbeno sredstvo dobilo je ime po reci. Reka Stugna (Всту́гна, Востугна, Стугна) nalazi se u Kijevskoj oblasti. U ukrajinskoj mitologiji ima interesantno mesto, jer je ime dobila po zmaju koji je iz nje pio vodu jaučući (stugna je u slobodnom prevodu jauk) od bolova. Na obali te reke je izdahnuo. Tu priču zna svaki Ukrajinac.

Međutim, ovo ime sada znaju širom sveta jer se često spominje već nekoliko godina, a to je protivtenkovski raketni kompleks ukrajinske proizvodnje. Ukrajinci su i u SSSR zauzimali veoma visoko mesto u razvoju svih vrsta naoružanja (tenkova, aviona) pa im nije bilo problem da na sovjetskim i svojim iskustvima naprave sistem za koji mnogi stručnjaci kažu (na osnovu izveštaja s terena) da je pouzdaniji od ”Dževlina”.

stugna 100 mm prethodnik stugne p
Stugna 100 mm prethodnik Stugne P

Da li je zaista tako? Logika kaže da je vojniku uvek lakše da se navikne na proizvod domaće pameti i industrije. Pogledajmo stoga šta kažu činjenice i zbog čega su ruski tenkisti oprezni kada je ”Stugna” u pitanju.

Ovaj sitem razvijen je u Državnom konstruktorskom birou ”Luč” (ГосККБ “Луч” – zrak) u Kijevu. Reč je o kompaniji koja se bavi različitim vrstama naoružanja. ”Stugna P” razvijena je iz kompleksa ”Stugna”. Ovaj početni model je analog ruskog sistema ”Kastet” (gvozdeni ”bokser” koji se navlači na prste i predstavlja nastavak pesnice). Službena oznaka mu je  “9K116”, u NATO klasifikaciji nazvan ”AT-12 Swinger”. Reč je o, kako se pokazalo, perspektivnom kompleksu vođenog protivtenkovskog sredstva kalibra 100 mm, predviđenog za ispaljivanje iz PT topova ”MT-12 Rapir”, ali i iz tenkova ”T-55”. Glavne mete su mu tenkovi, oklopljena sredstava, fortifikacije i niskoleteći helikopteri. Proizvođač je GAHK ”Artjom” (Государственная акционерная холдинговая компания “Артём”  – državna akcionarska holding kompanija) u Kijevu. ”Stugna P” sačuvala je osnovna tt svojstva ovog modela i unapredila ih. U izvoznoj verziji pojavljuje se pod imenom ”Skif” (homonim sa značenjima Skit, kao pripadnik ratobornog naroda, ali i skif, kao trkački čamac). ”Skif” proizvodi OAO ”Peleng” (Откры́тое акционе́рное о́бщество – otvoreno akcionarsko društvo) u Minsku, Belorusija. ”Skif” je opremljen unikatnim optičkim nišanskim sistemom navođenja ”PN-S” (Прибор Наведения – pribor za navođenje), dok Ukrajinci rade na zameni te optike svojim proizvodom “PN-I”.

trenazer za skif
trenazer za skif

Kako je nastalo ovo sredstvo? Ukrajina je, još u sastavu SSSR, pripremana za odbranu od masovnih tenkovskih napada, jer je najveći deo njene teritorije ravničarskog tipa. Pored toga, nije zanemarljiv ni komercijalni efekat jer je ukrajinska oružarska industrija, kako smo već naveli, renomirana i ima svoje kupce po svetu. U oktobru 2010. godine Ministarstvo odbrane naručilo je u konstruktorskom birou ”Luč” deset kompleksa unapređene ”Stugne” označene  indeksom ”P” radi poligonskih ispitivanja. Iduće godine, 12. aprila, ”Stugna P” je već ušla u naoružanje, a 2013. godine dobila je i termoviziju. Nešto kasnije, od šestog do devetog jula, Ukrajinci su svoj proizvod predstavili u Bruneju na međunarodnoj izložbi-konferenciji ”BRIDEX 2011” kada su organizovali i pokazna gađanja za potencijalne kupce. U februaru 2015. godine, kada je uveliko trajao sukob u Donbasu, predstavljena je mobilna varijanta, montirana na šasiji lakog vozila ”UTV CF Moto Tracker”. U bojevom kompletu nalazile su se tri ili četiri rakete. Početkom marta počela je masovna proizvodnja u zavodima ”Ukroboronprom” (Ukrajinska odbrambena industrija), a u oktobru prvi kompleksi stigli su u stroj Nacionalne garde Ukrajine. Ukrajinci je iz propagandnih razloga nazivaju ”snajperskom puškom”, a prilikom izlaganja na sajmovima ističu da je više od triput jevtinija od njenog pandana ”Dževlina”.  

stugna p dejstvuje sa daljinskim aktiviranjem
Stugna P dejstvuje sa daljinskim aktiviranjem

Ovaj sistem je predviđen za uništavanje svih vrsta oklopnih vozila s dinamičkom zaštitom, a može da gađa i niskoleteće helikoptere. Ima poluautomatski sistem navođenja laserskim zrakom. Takođe, moguće je daljinsko upravljanje raketom televizijskim kanalom, kada je posada zaštićena od protivdejstva. U softveru postoji mogućnost programiranja da cilj napadne s visine od deset metara pikiranjem, ali i direktnim gađanjem. Osnovna verzija sastoji se od tronošćca za lansiranje, transportnog pakovanja (kontejnera) za raketu, pribora za navođenje i pulta za daljinsko upravljanje. Pored beloruske varijante ”Skif” (D na tronošcu i M sa termovizijom),  2019. godine pojavila se i verzija ”Amulet” na šasiji SBA ”Novator” (lako oklopljeni ukrajinski ”točkaš”), a 2020. godine viđena je i na ”BRDM-2”, što znači da Ukrajinci veoma brzo reaguju na iskustva s ratišta. Ovaj kompleks koristi rakete u dva kalibra – 130 mm s daljinom gađanja do pet kilometara i probojnošću do 800 mm, kao i rakete kalibra 152 mm, sa nešto većom daljinom (5,1 km) i probojnošću do čak 1.000 mm. Dužina kontejnera je 1.360 mm, brzina rakete je do 220 m/sec, a preciznost se na daljini od 2.500 metara procenjuje ”u kvadrat” 2,3×2,3 metra.

novator platforma za stugnu p na izlozbi u kijevu 2018. godine
Novator platforma za Stugnu P na izlozbi u Kijevu 2018. godine

”Stugna P” i njeni naslednici koriste tandemsku kumulativnu bojevu glavu sa probojnošću od najmanje 800 milimetara homogenog čelika, na daljinama od 100 do 5000 metara, po drugim podacima do 4.000 metara. Međutim, postoje i parčadne i termobarične bojeve glave, što značajno povećava borena svojstva. Sistem upravljanja je poluautomatski, dvostruk: po laserskom zraku i uz pomoć televizijskog kanala. Ovaj sistem za navođenje može da spazi tenk danju na daljinama do 6.500 metara, a da sa sigurnošću razlikuje čije je sredstvo do 2.500 metara. Nišan ”Aselsan Eye-LrS” može pratiti ciljeve do 15.000 metara.

termovizija aselsan eye lr s
termovizija Aselsan Eye-LrS

Za noćna dejstva može da koristi britansku malogabaritnu televizijsku kameru ”SLX-Hawk”, proizvodnje ”Selex ES”. Masa standardnog nišanskog kompleksa je 15 kilograma. Ukupna masa nije zvanično deklarisana i nejasna je. Ukrajinski izvori navode, pored težine nišanskog kompleksa, da je masa transportnog kontejnera sa lanserom 30 kilograma, termovizije 3,5 kilograma i tronošca 5 kilograma. Ukupna masa mu omogućava da ga prenose i opslužuju i dva čoveka, od kojih je jedan operator. Međutim, na većini snimaka vide se tročlani timovi, što sugeriše da se ”Stugna P” donosi na ranije odabran položaj rasklopljena. Broj korisnika je vrlo brzo proširen zahvaljujući ”preporuci” s bojišta, pa sada ”Stugnu P” i njene derivate u naoružanju imaju Azerbejdžan, Mijanmar, Gruzija, Maroko, Saudijska Arabija, Katar, Egipat, Jordan i Belorusija. Izvestan broj zaplenjenih sredstava nalazi se i u oružanim snagama donbaskih samoproglašenih republika, kao i u sastavu ruskih oružanih snaga. U septembru 2020. godine Ukrajinci su najavili da će se verzija ”Skif” proizvoditi koopertivno u turskom preduzeću ”Štit Crnog mora”. Turska je, inače, naručila izvestan broj ”Stugni P” za svoje potrebe, no usled razvoja situacije tokom SVO podaci o zajedničkoj proizvodnji, isporuci ili korišćenju, nisu pouzdani.

stugna p na izlozbi u kijevu
Stugna P na izlozbi u Kijevu

Svi su saglasni u tome da je ovo jedan od najuspešnijih ukrajinskih proizvoda. Eksperti su posebno povoljno ocenili jednostavnost upotrebe i konstrukcije, mobilnost i, što je najvažnije, efikasnost na ratištu. U poređenju s oruđima svoje klase (npr. ruskim ”Kornetom” i američkim BGM ”ToW”) ”Stugna P” se razlikuje po tome što se može koristiti s bezbednog rastojanja pomoću notbuka ili laptopa, a kabl od 50 metara obezbeđuje sigurno rastojanje od mesta lansiranja i mogućnost preživljavanja operatera u slučaju napada dronom ili na neki drugi način. Opšte je mišljenje da je ona moćnija od svog uzora, ruskog ”Korneta” jer ima bolju probojnost, mogućnost napada iz gornje polusfere i termoviziju koja se može koristiti u noćnim uslovima na rastojanjima do 3.000 metara, što je čini veoma opasnim sredstvom. Nije poznat broj lansera i sigurno je da se ne nalaze duž cele linije fronta, ali je izvezno da već njeno postojanje traži od protivničke strane povećan oprez i promenu taktike, a svakako usporavanje dejstava.

1 KOMENTAR

  1. Nova verzija Korneta EM je ekvivalentna a u nekim osobinama i superiornija(max.domet 10000m-8000m u slučaju oklopnih ciljeva i probojnost od 1300mm homogenog čelika)!Ipak,Stugna je izuzetno opasan PT sistem u rukama iskusnog operatera.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave