NaslovnaNovostiUkrajina najavljuje novu verziju protivbrodske rakete Neptun, iste kojom su potopili brod...

Ukrajina najavljuje novu verziju protivbrodske rakete Neptun, iste kojom su potopili brod Moskva

Ukrajinska odbrambena industrija radi na verziji raketnog sistema Neptun dugog dometa. General-potpukovnik Ivan Havriliuk, zamenik ministra odbrane Ukrajine, predstavio je najnovije dostignuće ukrajinske odbrambene industrije, novu kopnenu verziju protivbrodske krstareće rakete Neptun.

Projekat „Neptun“, koji je nastao kao rezultat saradnje ukrajinskog Ministarstva odbrane i Ministarstva strateške industrije, ima za cilj jačanje kapaciteta ukrajinske PVO, tvrde ukrajinski mediji. Defens ekspres takođe ukrajinski portal, izveštava da modifikacija uključuje integraciju rakete R-360 u sistem Neptun, koji je sada prilagođen za gađanje kopnenih ciljeva.

„Sada se radi na stvaranju takozvanog „dugog“ Neptuna. Ovo je nova modifikacija rakete. Takođe, zajedno sa Ministarstvom strateške industrije, aktivno se radi na jačanju sposobnosti PVO“, rekao je zamenik ministra odbrane Ukrajine, navodi ukrajinski Militarni.

Predstavnik ukrajinskog Ministarstva odbrane nije otkrio detalje o novoj raketi dugog dometa i njenoj nameni. Sistem RK-360MC Neptun je prvobitno razvijen za uništavanje neprijateljskih ratnih brodova. Pretpostavlja se da će nova verzija krstareće rakete R-360 moći da pogađa kopnene ciljeve.

Ova raketa, dizajnirana za strateške udare, sposobna je da gađa područja na Krimu i šire. Ukrajinska odbrambena industrija intenzivno radi na ovom projektu sa ciljem poboljšanja sposobnosti Neptunovog sistema. Ovaj razvoj uključuje veliku modifikaciju protivbrodske krstareće rakete Neptun, pretvarajući je u oružje dugog dometa, navodi se u ukrajinskim medijima.

Sredinom ove godine, predstavnik ukrajinskog Ministarstva odbrane, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, izjavio je da dizajneri rade na modifikaciji protivbrodske rakete Neptun za napad na kopnene ciljeve.

Raketa je trebalo da dobije novi sistem navođenja. Štampa je objavila da se nova raketa može lansirati sa istog lansera kao i ranije. Ima maksimalni domet od 400 km i bojevu glavu od 350 kilograma (150 kg u protivbrodskoj verziji).

ukrajinska protivbrodska raketa neptun
ukrajinska protivbrodska raketa neptun

Ova inicijativa je u skladu sa širim planom Ukrajine za razvoj novih sistema naoružanja i municije za potrebe vojske, a najave poput ovakivh svakako i da pomažu podizanju morala u teškim okolnostima.

Ukrajina razvija krstareće rakete za efikasnije gađanje ruskih vojnih objekata

Ova verzija rakete Neptun ima neke poboljšane karakteristike. Domet se procenjuje na 400 km, što je značajno povećanje u odnosu na 300 km protivbrodske verzije. Pored toga, težina bojeve glave je povećana na 350 kg, što je više nego duplo od prvobitne težine od 150 kg.

Međutim, ove brojke možda ne predstavljaju konačne specifikacije jer je proces razvoja u toku i mogu biti podložne izmenama.

Proizvodnja ovih projektila je trenutno u ranoj fazi, sa samo nekoliko desetina jedinica proizvedenih krajem avgusta. Značajno je da nova varijanta Neptuna zadržava sistem navođenja termalne slike za angažovanje mete, funkciju koja koristi unapred učitane slike za precizno ciljanje.

Pored toga, koristi isti pokretač kao i verzija protiv broda, obezbeđujući laku integraciju u postojeće sisteme.

Naptun projektil je vrlo verovatno takođe korišćen u napadu na ruski sistem protivvazdušne odbrane raspoređen na rtu Tarhankut. Raketa Neptun je stekla širu popularnost kao oružje kojim je pogođena ruska krstarica Moskva 13. aprila 2022. godine. Godinu dana nakon potonuća ruske krstarice, ukrajinski mediji objavili su snimke lansiranja raketa Neptun.

Ove rakete, inače derivate sovjetske H-35 (eng. KH-35), je proizveo ukrajinski državni vojno-industrijski konzorcijum Ukroboronprom, a lansira ih krstareći raketni sistem Neptun.

R-360 Neptun nastala iz sovjetske H-35

Neptun je protivbrodski raketni sistem koji je razvio ukrajinski Luč dizajnerski biro koji predstavlja značajan napredak u sposobnostima obalske odbrane, dizajniran da se suprotstavi raznim pretnjama, uključujući ratne brodove, tankere za naftu i sletanje brodova. Neptun je krstareća raketa koja koristi naprednu tehnologiju navođenja i pogona, osiguravajući preciznost i efikasnost u gađanju neprijateljskih brodova.

Neptun

Po svojim tehničkim specifikacijama, raketa Neptun ima domet od oko 300 kilometara, što joj omogućava da pogađa ciljeve udaljene od obale. Raketa nosi bojevu glavu od približno 150 kilograma, dovoljno moćnu da nanese značajnu štetu neprijateljskim brodovima.

Ukrajinski konstruktorski biro „Luč” je 2019. godine razvio protivbrodsku raketu R-360 Neputn. Iste godine Ukrajina je sprovela testove pucanja. U junu iste godine Ukrajina je organizovala još jednu seriju testova.

U osnovi, projektil “Neptun” predstavlja modernizovanu verziju sovjetskog projektila H-35, s tim što su u ukrajinskoj verziji poboljšani domet i sistem navođenja.

Prema ukrajinskoj odbrambenoj industriji, raketni sistem Neptun je dizajniran za uništavanje ratnih brodova klase razarača, fregata, korveta i amfibijskih jurišnih brodova čak i u teškim vremenskim uslovima. Raketa Neptun ima radarski sistem za navođenje.

Guverner Odese Maksim Marčeno prvi je objavio vest da je ruska raketna krstarica pogođena protivbrodskim projektilom “Neptun”. R-360 Neptun je dizajniran za mobilnost i može se lansirati sa transportera koji se brzo kreću po terenu. Ovo omogućava sistemu da se brzo premesti na različite lokacije i izbegne protivničku detekciju i odbranu.

Namenjen je gađanju ciljeva deplasmana do 5.000 tona, a u naoružanje ukrajinskih oružanih snaga uvedena je prošle godine, posle skoro pet godina testiranja u okolini Odese.

Rakete koje koristi R-360 Neptun na papiru imaju impresivan dolet od oko 280 kilometara, što omogućava napade na brodove daleko od obale. Ova udaljenost daje ukrajinskoj mornarici veću operativnu slobodu.

Neptun lansiranje

Tokom testiranja, najveći domet na kojem je uspešno pogođena meta bio je 100 kilometara. Ovaj projektil nosi bojevu glavu težine 100 kilograma. Projektili sistema R-360 Neptun lete brzinom od oko 0.9 Maha, što ih čini teškim metama za protivničku odbranu.

Sistem “Neptun” čine ukupno četiri vozila – mobilni lanser montiran na kamion USPU-360, vozilo na kojem se nalaze dodatne rakete, komandni i kontrolni centar i posebno teretno vozilo.

5 KOMENTARA

  1. Sovjeti nisu izgubili rat u Avganistanu(kao ni Amerikanci u Vijetnamu),zbog toga što su vojno poraženi.Povukli su se iz političkih razloga.Za vrijeme rata,kontrolisali su sve veće gradove,naselja, saobraćajnice,aerodrome,važnije doline i nizije,dok su Mudžahedini uglavnom imali baze,sela,pećine,itd.u planinskom području.Uprkos dostavi naoružanja iz Islamskih zemalja,NATO-a,Kine i prebjega iz regularne Avganistanske armije,nisu bili u stanju da se frontalno suprostave Sovjetskoj armiji(osim opkoljavanje izolovanih garnizona,iznenadnih napada na Sovjetske kolone,noćnih prepada,povremenih artiljerijskih napada,samoubilačkom napada,miniranja,gadjanja aviona i helikoptera pri slijetanju raketama Stinger,Redeye i Blowpipe,itd).

  2. Ma moskvu nisu potopili, neki pijani mornar bacio neizgašenu cigaretu u brodski arsenal pa se detonirala..tako su rekli boljševici iz ministarstvo za BEGANJE na čelu sa mongolskom šoferčinom betonjerke na gradilištu u ičkerijii šojgunom, i dan danas PUTINOFILIČARI neče da priznaju da su moskvu razjeebali, i to ameri..🤣🤣🤣

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave