NaslovnaNovostiU Ukrajini je u toku modernizacija krstareće rakete Neptun, priprema se udar...

U Ukrajini je u toku modernizacija krstareće rakete Neptun, priprema se udar na Moskvu

Kijevski inženjeri su počeli da modernizuju protivbrodske rakete Neptun kako bi ih koristili za gađanje kopnenih ciljeva, prenosi The Drive, pozivajući se na Ministarstvo odbrane Ukrajine.

Prema pisanju publikacije, radne grupe se sada fokusiraju na povećanje dometa projektila. Konkretno, planirano je smanjenje veličine bojeve glave i povećanje snabdevanja gorivom.

Glavni cilj nadograđene verzije Neptuna je, prema izvoru iz The War Zone, Moskva. Ovo predstavlja izuzetno ozbiljnu pretnju, posebno imajući u vidu malu visinu takvih projektila.

Ipak, postoje razlozi da se veruje da su zapadni stručnjaci uključeni u proces modernizacije. Navodi se da centri odbrambene industrije Ukrajine skoro bez ograničenja koriste elementnu bazu zapadne proizvodnje, što može ukazivati na prisustvo bliskih veza sa zapadnim partnerima.

R-360 Neptun je ukrajinska podzvučna protivbrodska raketa na malim visinama dizajnirana za uništavanje brodova gaza do 5.000 tona, kao i kopnenih ciljeva. Raketa je razvijena na osnovu sovjetske rakete H-35, u čijoj su izradi i proizvodnji učestvovala ukrajinska preduzeća. Ukrajinska vojska je dobila prototipove rakete Neptun u martu 2021.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije su u oktobru prošle godine nanele udare na radionice odbrambenog preduzeća „Komunar“ u Harkovu, gde su se proizvodile bojeve glave ovih raketa.

Činjenica da su Oružane snage Ukrajine počeli da koristi rakete Neptun za napade na kopnene ciljeve ukazuje na nedostatak ili čak odsustvo drugih sredstava za uništavanje koja su se ranije koristila za napade na Krim, uključujući dronove, rakete Grim-2 i modernizovane rakete za S-200 sistema PVO. 

Naptun projektil je vrlo verovatno takođe korišćen u nedavnom napadu na ruski sistem protivvazdušne odbrane raspoređen na rtu Tarhankut. Godinu dana nakon potonuća ruske krstarice Moskva, ukrajinski mediji objavili su snimke lansiranja raketa Neptun. Ukrajinski izvori takođe tvrde da su i tada korišćene protivbrodske rakete R-360 Neptun.

Potonula raketna krstarica Moskva
Potonula raketna krstarica Moskva

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Rusije, 29. avgusta, prijavilo je prvo presretanje ukrajinske podzvučne krstareće protivbrodske rakete Neptun. Ova raketa je prvi put uvrštena na spisak vojne opreme koju je uništila ruska vojska.

„Pomoću protivvazdušne odbrane presretnuta su dva višecevna raketna bacača HIMARS, protivbrodska raketa Neptun i dve antiradarske rakete HARM“, navodi se u tadašnjem izveštaju ruskog ministarstva.

R-360 Neptun (derivat sovjetske H-35)

Ukrajinski konstruktorski biro „Luč” je 2019. godine razvio protivbrodsku raketu R-360 Neputn. Iste godine Ukrajina je sprovela testove pucanja. U junu iste godine Ukrajina je organizovala još jednu seriju testova.

U osnovi, projektil “Neptun” predstavlja modernizovanu verziju sovjetskog projektila H-35, s tim što su u ukrajinskoj verziji poboljšani domet i sistem navođenja.

Prema ukrajinskoj odbrambenoj industriji, raketni sistem Neptun je dizajniran za uništavanje ratnih brodova klase razarača, fregata, korveta i amfibijskih jurišnih brodova čak i u teškim vremenskim uslovima. Raketa Neptun ima radarski sistem za navođenje.

Neptun

Guverner Odese Maksim Marčeno prvi je objavio vest da je ruska raketna krstarica pogođena protivbrodskim projektilom “Neptun”. R-360 Neptun je dizajniran za mobilnost i može se lansirati sa transportera koji se brzo kreću po terenu. Ovo omogućava sistemu da se brzo premesti na različite lokacije i izbegne protivničku detekciju i odbranu.

Namenjen je gađanju ciljeva deplasmana do 5.000 tona, a u naoružanje ukrajinskih oružanih snaga uvedena je prošle godine, posle skoro pet godina testiranja u okolini Odese.

Rakete koje koristi R-360 Neptun na papiru imaju impresivan dolet od oko 280 kilometara, što omogućava napade na brodove daleko od obale. Ova udaljenost daje ukrajinskoj mornarici veću operativnu slobodu.

Tokom testiranja, najveći domet na kojem je uspešno pogođena meta bio je 100 kilometara. Ovaj projektil nosi bojevu glavu težine 100 kilograma. Projektili sistema R-360 Neptun lete brzinom od oko 0.9 Maha, što ih čini teškim metama za protivničku odbranu.

Sistem Neptun

Sistem “Neptun” čine ukupno četiri vozila – mobilni lanser montiran na kamion USPU-360, vozilo na kojem se nalaze dodatne rakete, komandni i kontrolni centar i posebno teretno vozilo.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave