Naslovna Novosti Koliko zapravo Rusija ima Cirkona, Kalibara, Oniksa i H-69? Pregled ruskih zaliha...

Koliko zapravo Rusija ima Cirkona, Kalibara, Oniksa i H-69? Pregled ruskih zaliha raketa u 2024

9
lansiranje rakete kalibar
lansiranje rakete kalibar
google news

Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine izvestila je o procenjenim ruskim rezervama raketa Cirkon, Oniks, Kalibar i H-69, kao i o dinamici njihove proizvodnje.

Do kraja aprila, Oružane snage Ruske Federacije, prema Ukrajincima, imaju oko 40 jedinica hipersoničnih protivbrodskih raketa 3M22 Cirkon, oko 400 jedinica krstarećih raketa 3M55/3M55M Oniks/Oniks-M, oko 270 jedinica Kalibar i oko 45 jedinica vođenih avionskih raketa H-69.

Hiperzvučna protivbrodska raketa “Cirkon”

„Cirkon“ je hipersonična protivbrodska raketa sposobna da postigne brzinu do 9 maha (oko 11 hiljada km/h). Dizajnirana je za angažovanje velikih površinskih brodova, uključujući nosače aviona, i može se lansirati sa površinskih brodova, podmornica i aviona.

Cirkon je opremljen sistemom za navođenje visoke preciznosti i može manevrisati tokom leta, što ga čini malte ne neranjivim projektilom za savremene sisteme protivvazdušne odbrane.

snimak lansiranja hipersonicne krstarece rakete cirkon sa fregate admiral gorskov 1
snimak lansiranja hipersonicne krstarece rakete cirkon sa fregate admiral gorskov 1

Krstareće rakete “Oniks” i “Oniks-M”

„Oniks“ i „Oniks-M“ su krstareće rakete dizajnirane za uništavanje površinskih brodova i kopnenih ciljeva.

One su sposobne da dostignu brzinu do 3 maha (oko 3.700 km/h) i imaju domet leta do 600 km. „Oniks” i „Oniks-M” su opremljene sistemom za navođenje visoke preciznosti i mogu da manevrišu na delu putanje usred leta, što ih čini teškom metom za sisteme PVO.

Krstareće rakete “Kalibar”

„Kalibar“ je porodica krstarećih raketa dizajniranih za uništavanje kopnenih i površinskih ciljeva.

Sposobne su da dostignu brzinu do 3 maha (oko 3.700 km/h) i imaju domet leta od 50 do 2.500 km, u zavisnosti od modifikacije. „Kalibar“ je opremljen sistemom za navođenje visoke preciznosti i može da manevriše tokom faze usred leta na svojoj putanji, što ga čini teškom metom za sisteme PVO.

Navođene rakete H-69

H-69 je vođena avionska raketa dizajnirana za uništavanje kopnenih i površinskih ciljeva. Sposoban je da postigne brzinu do 1 maha (oko 1200 km/h) i ima domet leta do 280 km.

H-69 je opremljen sistemom za navođenje visoke preciznosti i može manevrisati tokom faze leta, što ga čini teškom metom za sisteme protivvazdušne odbrane.

h 69 3d prikaz
h 69 3d prikaz

Zalihe projektila

Rusija nije dugo koristila krstareće rakete Kalibar protiv Ukrajine. Međutim, kako je navedeno u Kijevu, one su korišćene juče tokom masovnog raketiranja 8. aprila.

Istovremeno, ukrajinska protivvazdušna odbrana je saopštila da je navodno uništila nekoliko vođenih avionskih projektila H-59/H-69, ali i krstareću raketu Iskander-K i određeni broj krstarećih raketa Kalibar.

Međutim, do danas ne postoji nijedna konkretna činjenica koja ukazuje da su takve rakete uopšte oborene.

Od početka aprila, Vadim Skibicki, predstavnik Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine, primetio je da Rusija u svom arsenalu ima oko 260 raketa Kalibar, dok, prema njemu, proizvodni kapacitet dozvoljava Rusiji da proizvede do 30 krstarećih projektila mesečno.

S obzirom na tajnost ovih podataka, ekstremno je mala verovatnoća da ukrajinske službe mogu znati stanje, lokacije ili tačan kapacitet proizvodnje ruskih raketa.

Dakle, Rusija nastavlja da gradi svoje raketno naoružanje, uključujući hipersonične rakete Cirkon, što izaziva ozbiljnu zabrinutost za Ukrajinu i njene partnere. Trenutno Kijev nema velikih mogućnost da ih obori, te se same rakete koriste za operativne udare.

9 KOMENTARA

  1. Veoma hrabar gospodin “Anonimno” nesme ni svoje ime da upiše i od takve osobe sa malo mozga a mnogo blebetanja, bolje da ode da oliže guzicu izlapelom Bajden umesto što piše gluposti

  2. kako ce beda ruska da ratuje sa ovakvom zalihom i manifakturom?!?!..pa jedan razarac americki ima 180 krstarecih tomahavki, kada ameri rese da poklope ruse sa 5000 krstarecih, od rusa ostace samo zubi…beda ruska!

    14
    • e moj druze bezimeni pa ti tvoji ne mogu da obuzdaju pleme iz Jemena…..taj Tomahavk je odavno prevazidjana krstareca raketa koriscena je za napade na Srbiju 1999, a inace znamo koliko brzo zapad proizvodi municiju kad 33 zemlje ne mogu dovoljno da obezbede za odbranu Ukrajine a o nekom ofanzivnom dejstvu veci razmera mozda bi imali za 7 dana….da je tako kako vi mislite odavno bi oni sprzili Rusiju….nego su samo jaki retoricki i na holivudskim ekranima…..jedva cekam neko novo americko oruzije u Ukrajini koje tvrde da je nepobedivo da vas zastareli boljesevici dematuju, kao u slucaju Himarsa, Storm-shadow, atacms, Leopard, Abramsa i ostale skalamerije za svaki zapadni sistem Rusija ima analog, a mislim da zapad nema za svaki Ruski sistem….nemaju cime da se suprostave gore ni jednoj od navedinh raketa…jer da imaju nebi ovi polupali pola Ukrajine i sve sisteme PVO….i sad se vozaju kako hoce….

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version