Naslovna Novosti Najnoviji projektil H-69 pravi haos u Ukrajini: Nerealno očekivati da će Rusi...

Najnoviji projektil H-69 pravi haos u Ukrajini: Nerealno očekivati da će Rusi ikada ostati bez raketa

45
h 69 3d prikaz
h 69 3d prikaz
google news

Ruska vojska sve češće koristi nove krstareće rakete dugog dometa H-69 u ratu u Ukrajini, koje su izazvale pometnju svojim sposobnostima, dok je njihova masovna proizvodnja izazvala talase neverovanja na Zapadu, ali i mogućnosti ruske ratne industrije.

Rusija je do sada koristila teže i veće rakete H-101, koje su lansirane sa strateškog bombardera Tu-160. Pored Tu-160, ostali koršćeni avioni ove klase su Tu-22 i Tu-95MS.

Pojava projektila H-69 na bojnom polju izazvala je intenzivnu debatu među zapadnim analitičarima.

Američki “institut za proučavanje rata” (ISW) piše da je „malo verovatno da će Rusija biti u stanju da ih [H-69] proizvodi znatno brže ili u većim količinama od drugih projektila“.

Međutim, izveštaj Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) kaže potpuno suprotno: „nerealno“ je očekivati da Rusija ikada ostane bez raketa.

„Sankcije i kontrola izvoza mogu, u najboljem slučaju, samo privremeno ograničiti količinu i kvalitet udarnog oružja koje Rusija može da nabavi, smatraju iz CSIS.

Ruska proizvodnja krstarećih raketa i naprednih balističkih raketa nikada neće pasti na nulu. „Uprkos zapadnim sankcijama i kontroli izvoza ključnih mikroelektronskih komponenti, Rusija je pronašla rešenja za nastavak proizvodnje raketa“, navodi se u izveštaju CSIS.

h 69
h 69

Da ruski raketni naučnici rade svoj posao, uprkos sankcijama, postalo je tek jasno nakon međunarodnog aeromitinga u Dubaiju u novembru 2023. Na sajmu u Dubaiju, raketa H-69 se pojavila po prvi put, izazvavši mnogo komentara u stručnoj javnosti.

„Rusija ne bi započela takav program, koji zahteva masovnu proizvodnju projektila, u slučaju da dobija narudžbine iz inostranstva, da njene vojne fabrike ne rade normalno“, kažu zapadni eksperti, pobijajući zapadnu propagandu.

Odlike i mogućnosti rakete H-69

Projektil H-69 je dizajniran da kombinuje razornu moć i preciznost raketa H-101 / H-555.

Sa težinom leta od 770 kg, raketa ima domet od 290 km. Međutim, sami Ukrajinci nam otkrivaju da projektil može da dostigne udaljenost od 400 km. Zastrašujuća ruska raketa, za koju upravo ukrajinski izvori tvrde da je opasnija čak i od Kindžala, takođe može biti opremljena kasetnim bojevim glavama.

H-69 koristi inercijalni navigacioni sistem sa korekcijom kursa na osnovu podataka sa GLONASS navigacionih satelita tokom faze krstarenja leta i opto-elektronski sistem prijema.

Kombinacija ovih tehnologija navođenja daje raketi neverovatno visoku preciznost na cilju sa verovatnoćom kružne greške manjom od 5 metara. Pre lansiranja, projektil se takođe može programirati da promeni pravac i napadne iz novog ugla kako se približava cilju.

Ovo može da prevari i zbuni ukrajinske sisteme protivvazdušne odbrane srednjeg i kratkog dometa.

Projektil ima pravougaoni poprečni presek i navodno je napravljen od kompozitnog tela koje apsorbuje radijaciju, čineći je “nevidljivom” spolja, što značajno otežava posao sistemima za otkrivanje.

Ovo takođe omogućava da se raketa ugradi u unutrašnjost savremenog ruskog stelt lovca Su-57, koji je zamišljen kao glavni nosilac. Dizajn H-69 uključuje preklopna peraja, koja omogućavaju raketi da zadrži prikriveni profil na određenoj udaljenosti nakon lansiranja iz aviona. Takođe, može se lansirati i iz aviona Su-35 i Su-34.

su 57 i h 69
su 57 i h 69

Podsetimo, pri poletanju ovih aviona se u Ukrajini ne objavljuje uzbuna za vazdušni napad, za razliku od delovanja aviona MiG-31 i Tu-95MS.

„Rusiji je bila potrebna raketa koja ne bi bila tako velika i teška kao H-101, a koja bi takođe mogla da se lansira iz drugih malih aviona“, tvrde analitičari.

Medijski izveštaji ukazuju da će Rusija aktivno proučavati uspešnu upotrebu H-69 protiv ukrajinskih ciljeva i poboljšati nove proizvodne serije. Ruska raketa H-69 je inače znatno lakša od rusko-indijske BrahMos, što pojednostavljuje logistiku.

Ako se Indija odluči za H-69, ona bi takođe mogla da pregovara sa Rosoboroneksportom da integriše svoje navigacione sisteme u satelitski navigacioni sistem Indian Constellation (NavIC).

Podsetimo, prema tvrdnjama Kijeva, Rusi su tokom napada na termoelektranu Tripilska testirali upravo raketu H-69. Projektil može da leti na visini od samo 20 m, zaobilazeći površinske prepreke, što je čini neranjivom za većinu sistema PVO.

Sudeći po posledicama u Termoelektrani Tripilja, “test” rakete H-69 je bio uspešan. Tri za koje su ukrajinski izvori pretpostavili da su H-69 navodno su bila usmerena na ukrajinske ciljeve u noći između 7. i 8. februara, a to je dodatno dovelo do spekulacija o potencijalnoj umešanosti Su-57 u precizne napade tokom tog perioda.

Russia to unveils KH-69 Stealth Cruise Missile at Dubai Airshow 2023

Nakon toga, dana 18. februara 2024. godine, u pratnji dva aviona Su-35, Su-57 je izveo raketni udar na ukrajinske ciljeve. Izvori su tada prvi put sugerisali da je avion koristio naprednu krstareću raketu H-69.

Prema tvrdnjama iz Kijeva, vojska Ukrajine je po prvi put u istoriji tvrdila da je oborila bombarder Tu-22M3 ali i rakete H-22 i H-69, 19.04.2024. godine. Dok su za ruski strateški bombarder tvrdili da je uništen protivvazdušnim sistemom S-200, nije navedeno kako su oborili rakete.

Prva terenska ispitivanja H-59MK2 su obavljena u Siriji 2018. godine. Projektil je dizajniran kao glavno oružje vazduh-zemlja Su-57, savršen je za uklanjanje kompaktnih, ojačanih ciljeva na velikim udaljenostima daleko izvan vizuelnog dometa.

45 KOMENTARA

  1. Jao… Vidim ovde sve i svašta… Ali poenta.
    Najebaćemo vam se svima materi i uraditi sve ono za šta ste nas optuživali.
    Treba da znate, svi zajedno, genocid nije dovoljno jaka reč šta ćemo vam svima uraditi. Prosto ne postoji izraz.
    Obrisaćemo vas sa lica Majke Zemlje tako da niko nikada neće pronaći traga o vama svima Kozojebcima, Ustašama ili Poturicama da ste ikada postojali!!

    8
    20
    • BRAVO ZA KOMENTAR
      TO JE JEDINI LOGICNI ODGOVOR SVIM MONSTRUMIMA KOI SU PROTIV NAS.
      ZIVELA BRATSKA RUSIJA POZDRAV VESELINI I ZIV BIO

    • Je l znaš gde je Beograd u Mađarskoj? Beograd, grad u Mađarskoj. Na svega 50 km od Budimpešte.
      Smiri pizdu i ne igraj se.

      5
      17
  2. Rusi ubacili u 3. od 7. brzina…
    A to sto se Hrbatine toliko plase nema potrebe da cudi bilo koga,i oni su na spisku za denacifikaciju…

    125
    1
  3. Američka moc rapidno opada.Hrbati su uvijek na šogresnoj strani .Dolazi Novo vreme U kome Rusija postaje velesila jer ima sve resurse plus pamet .Pitome dabogda nikad ne umro

    163
    17
  4. LUDAK
    Umijte se ledenom vodom. Ljudi ginu, a vi se nadjebavate tuđom moći, zlosrećnika koji sistematski guraju svet u rat i uništavaju planetu. Ljudi, kao da ste svi pobegli iz filma “3 karte za Holivud”. Na otrežnjenje i lečenje. Molim se da prestanu hitno ratovi i u Ukrajini i u Palestini i na Bliskom Istoku, ako Black Rock i slični (na svim stranama) dozvole. Kraj ratova bio bi i kraj takvih kompanija u najmoćnijim državama, zato uvek buše i započinju nove, treba potrošiti ono iz magacina i proizvoditi novo. I prodavati “prijateljima” bezbednost . Jeste li gledali kako mafija “štiti” one koji plate, a šta rade onima koji bi da izbegnu reket? Ne budite više gluperde…

    111
    62
  5. Taj Anonimno je glupa osoba jer njegov komentar je ravan osobi koja ne ko troliše sa sobom njegova lupeta ja su ravna osobi koja je totalno bez mozga ili možda mozak mu služi za ravnotežu

    24
    • Rusi imaju bolju saradnju sa Indijom i nije moguće je pokoriti iz razloga što od ovog rata imaju korist USA i Nato …. Ukrajina je samo žrtva

      68
      12
    • Ali to ali se neće dogoditi 🤷🏻‍♂️
      A vi jadni i očajni hrvati, znate li za bilo šta a da pri tome ne vređate iz očajnosti? Imate li bar malo dostojanstva?
      Dok su Amerika i NATO bombardovali zemlje kršeći međunarodno pravo, tada ste ćutali? ~300.000 Iračana je pobijeno a da glas niste puštili. I dan danas podržavate genocidne nacije poput Amerike i Izraela, ali zato bestidno govorite o Rusima? Da Amerikanci nisu imali besmislene ambicije u Ukrajini, Ukrajina ne bi imala problem. Kao što Amerika nije želela rusko prisustvo na Kubi, tako i Rusija danas me želi američko prisustvo u Ukrajini i šta ovde nije jasno?
      Sada idi i pljuj njih zbog uništavanje normalnog sveta.

      263
      21
    • Moraš priznati da to ‘sutra’ traje malo duže nego što ste očekivali 😂😂
      Možete se slikati i plakati iz vaše očajnosti.

      27
      8
    • Najveći problem je što Kinezi neće da im uskrate tehnologiju a možda će u bliskoj budućnosti isti ti Kinezi da krenu na Ameriku u svakom slučaju Amerika i deo zapadne Evrope uskoro postaju treće zemlje sveta realnost je realnost ona ne može da se menja

      20
      27
  6. …..rusi imaju municiju I racketeering jos…par dana…!!!
    Pricase”FALS SRBI-ANALITICARI,NATO LOBISTI”prodana precautions govna…DA IH NEIMENUJEM…🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺💕🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸…CEKAMO VAS BRACO NA DUNAVU….AMIN.

    217
    23

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version