Naslovna Novosti Rusi tokom napada na termoelektranu Tripilska testirali najnoviju raketu H-69, opasniju od...

Rusi tokom napada na termoelektranu Tripilska testirali najnoviju raketu H-69, opasniju od Kindžala?

24
h 69 3d prikaz
h 69 3d prikaz
google news

Tokom jučerašnjeg kombinovanog udara na ukrajinske objekte energetske infrastrukture, Vazdušno-kosmičke snage Rusije su prvi put upotrebile najnovije krstareće rakete H-69 (X-69 ćirilično ru., Kh-69 eng.).

Upravo ova raketa je navodno omogućila uništenje Tripilske termoelektrane u Kijevskoj oblasti. U pitanju je stelt raketa vazduh-zemlja, po nekim parametrima slična zapadnoj Storm Shadow.

Ukrajinsko izdanje Defens ekspres piše da su ove rakete iz više razloga opasnije od hipersoničnih Kindžala, jer imaju slabu uočljivost i mogu se koristiti iz najpopularnijih letelica Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Podsetimo, H-69 nose prvenstveno lovci Su-57 ali i Su-35 i frontovski bombarderi Su-34, pri čijem poletanju se u Ukrajini ne objavljuje uzbuna za vazdušni napad, za razliku od delovanja aviona MiG-31 i Tu-95MS.

Istovremeno, domet lansiranja rakete, prema publikaciji, bio je oko 400 km. Pored toga, H-69 može da leti na visini od samo 20 m, zaobilazeći površinske prepreke, što je čini neranjivom za većinu sistema PVO.

Napominjemo da je ova raketa prvi put prikazana pre manje od dve godine, u septembru 2022. godine. Treba napomenuti da ovo nije prvi put kako ukrajinski izvori vesti tvrde lansiranje rakete H-69, modernizovane verzije rakete H-59, po ciljevima u Ukrajini.

h 69
h 69

Sudeći po posledicama u Termoelektrani Tripilja, “test” rakete H-69 je bio uspešan.

Ministarstvo odbrane Rusije komentarisalo je jučerašnje udare na ciljeve u Ukrajini, ne navodeći detalje o korišćenom oružju. Napad je, prema navodima ruskog MO, izveden kao mera odmazde za pokušaje ukrajinskih oružanih snaga da napadnu ruske rafinerije.

“Kao odgovor na pokušaje kijevskog režima da nanese štetu naftno-gasnoj industriji i energetskim objektima u Rusiji, Oružane snage Ruske Federacije su izvršile masovni udar visokopreciznim oružjem velikog dometa vazdušnog i morskog baziranja, kao i bespilotnim letelicama, po objekatima gorivno-energetskog kompleksa Ukrajine,” navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane RF.

Ukrajinski izvori tvrdili su da se prvo raspoređivanje rakete H-69 dogodilo još 7. februara, ali takve izjave o vrstama korišćenog oružja mogu biti upitne, često uključujući oružje namenjeno za izvoz i koje se aktivno ne koristi u Oružanim snagama Rusije.

Tri za koje su ukrajinski izvori pretpostavili da su H-69 navodno su bila usmerena na ukrajinske ciljeve u noći između 7. i 8. februara, a to je dodatno dovelo do spekulacija o potencijalnoj umešanosti Su-57 u precizne napade tokom tog perioda.

su 57 i h 69
su 57 i h 69

Nakon toga, dana 18. februara 2024. godine, u pratnji dva aviona Su-35, Su-57 je izveo raketni udar na ukrajinske ciljeve. Izvori su tada sugerisali da je avion koristio naprednu krstareću raketu H-69.

Ako se priča o upotrebi H-69 zaista potvrdi, to može nagovestiti čak i da je Su-57 bio njen nosač, jer je ova raketa posebno dizajnirana za ovaj avion. Stariju verziju, H-59MK2, mogli su koristiti Su-30, Su-34 ili Su-35.

Prva terenska ispitivanja H-59MK2 su obavljena u Siriji 2018. godine. Projektil je dizajniran kao glavno oružje vazduh-zemlja Su-57, savršen je za uklanjanje kompaktnih, ojačanih ciljeva na velikim udaljenostima daleko izvan vizuelnog dometa.

Raketa nosi penetracionu bojevu glavu od 320 kg, a može biti naoružana i manjom disperzivnom bojevom glavom dizajniranom za udar na većem području. Drugi potencijalni tipovi bojevih glava uključuju jači penetrator ili nosač kasetne municije.

ukrajina otkrila prvu olupinu ruske nevidljive krstareće rakete h 69
Eksperti Kijevskog naučno-istraživačkog instituta za forenzičku ekspertizu po prvi put su 23. februara prikazali ostatke prikrivene krstareće rakete H-69, bacajući svetlo na jedan od najnovijih događaja u ruskom odbrambenom arsenalu.

Uprkos svojoj podzvučnoj brzini i relativno manjoj veličini, ova raketa pokriva širok domet i poznata je po svojoj fleksibilnosti da menja svoju metu u toku leta.

Nomenklatura ‘H-69’ je široko korišćena u poslednje vreme, verovatno se odnosi na verziju sa varijacijama bojeve glave, sistema za navođenje ili onog namenjenog za izvoz.

24 KOMENTARA

  1. Stranaca legije tosu placenici vojnici I oni ratuju tako da ne pricate gluposti sxmo sto se o tome ne prica mnogo a prvo idu placenici oni ginu a ne rilusi I ukrajljinci oni idu iza placenike tako ko nije bio po ratistima onda prica gluposti a jasam proveo tri rata u Hrvatskoj I na kosovu 98 I 99 kao vojnik po ugovoru zato nemoj da slusam neistine koje pricate I iznosite jer nemate pojma sta s radi I Kako SE radi jer da znate nebi ste tako pricali druga stvar nato ratuje Ali se I to ne govori koliko je vojska od nato usla kopneno a Tek placenici koliko ih ima sa svih Strana I to na obe strane da znate nesto onda niste pricali a ne gluposti a rusija sto ima oruzje nece da unistava svoj narod jer da hoce onda bi to uradila odavno jer da smo hteli da unistimo narod na kosovu mogli smo Ali nismo zato sto je to nas narod a toje drzava tako radila da ne ubija Nevin narod nego samo ko ima oruzje kod sebe I zato se tako radi jer je to gradjanski rat a ne medju drzavama jer da je medju drzavama onda je masovni rat unistava se sve a ne u gradjanskom ratu gde zivis u svojoj drzavi da unistavas sve to treba da se gleda na pravi nacin samo pricate gluposti jer da ste bili tamo pivratistima kao ja I jos koje sve bio taj zna o cemu pricam I razume a vi sto niste bili nemate pojma samo nagadjate stvari jer sam bio licno obezbedjenje generalima na kosovu onda znam celu pravu istinu sto narod nista nezna kao sto I vi sto vi pisete ovde vise neistine nego sto pisete istine sto neznate toje samo razlog

  2. @Anonimno
    Mene realno najvise nerviraju Srpska govna koja nisunisla dalje od Stare Pazove ali misle da sve znaju.

    6
    6
  3. Kada se počelo pisati da Rusi ostaju bez oružja, setio sam se jedne emisije na TV kanalu History (američkom), u kojoj su rekli da je SSSR, tokom 1942. i 1943. godine, sagradio 2000 fabrika oružja! Pametnom dosta

    27
  4. U vreme komunizma na nekom plenumu saveza komunista ,izglasano je da razvoj elektronike ide u pravcu analogne tehnike. U to vreme sve sto se rusko pojavilo komercijalno na trzistu bilo je smeh u odnosu na zapadno. Ali imalo je drugu stranu ,vrlo jak razvoj matematike i fundamentalne elektronike sto se danas vidi u naoruzanju. Zapad sad moze samo da se cese.

    54
    1
  5. Svaki dan citam kako rusi imaju ovo, ono… a nikad nikakav napredak na bojnom polju. Kao i obicno, samo pricaju, nista od toga na delu…

    9
    321
    • Ovaj rat nema i nece ni biti cudesnog oruzja koje ce zavrsiti rat. Sva je prilika da ce se zavrsiti iscrpljivanjem i strana koja prva oseti zamor bice spremna na ustupke.

      41
      1
      • Украјина је давно изгубила рат. Бела застава није подигнута само због ината Зеленског.

        244
        2
        • Бела застава неће бити подигнута док тате рата са Запада то не кажу. Зеленског су бирали а вођу због послушности, он и није Украинац и може да ратује до последњег.

          32
    • TI SI NAUČNIK🤣🤣🤣, POLAKO GDE ŽURIŠ, KRAJ ĆE BITI NEKADA,VIDIŠ DA SU RUSI POBILI POLA NATO VOJNIKA, SADA SU NA RED LEGIJA STRANACA ZA DESZERT
      RUSIJA U ❤️

      15
      1
      • Slazem se za dobrovoljcr NATO-vojnike,ali moram da te ispravim za legiju stranaca,ona ne ucestvuje jos u ovom ratu,jer ona ulazi samo ako Francuska direktno udje u konflikt,legija stranaca je trenutno stacionirana u bivsim francuskim kolonijama.pozz

        1
        1
  6. Otkuda Tako nesto Rusima pa oni su bacali kamenje I po zapadu I bez njega ostali da koreja nije ispalila raketu ili je prodao bajden???

    296
    • Po CNN,Rusi su ostali bez raketa jos u maju prosle godine,dok su ukri bili na 50.km.od Moskve!?!Bice da neko objektivno izvestava.😂😂😂.Samo su zaboravili da su rusevine od ukrajinskih gradova najbolji demanti.

      276
  7. Cekaj kako sad postoji nesto bolje od Kinzala? Sta je sledece? Nesto bolje od S-400, bolje od Su-57, od Armate?

    44
    1
    • Bolje od s 400 jes500,Ameri sve kopiraju ikradu rusku tehnologiju.Zapad ima samo dobru reklamu i napadaju male državice da pokažu sitnim dušama kako su moćni.Rusi su najmoćniji u svijetu

      368
      2
        • А осим тога хиперсоничних ракета (колега анонмус у праву), може се навести и пример ракетних мотора, које се САД увозиле из Русије. Могло би се ту навести још што-шта.

          12
          1
          • I dalje ne vidim kako oni kopiraju tako sto uvoze ali shvatam logiju da je Rusko govno najmirisljavije na svetu a a Americko smrdi. Ako cemo tako onda Rusi decenijama kopiraju Britance jer su Britanci imali prvi avion na mlazni pogon u naoruzanju i prvi tenk. Uostalom mozda Amerikanci kopiraju Indijsku ili Iransku ili Severnokorejsku hipersonicnu raketu posto se Ruska slabo pokazala u realnim uslovima i ne moraju oko nje da se brinu.

          • Стојко
            Па ако ти се баш толико не свиђају руска говна, нико ти не брани да уживаш у америчим и британским говнима.

            4
            16

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version