Naslovna Novosti Ruske trupe izvele nove kombinovane napade na energetsku infrastrukturu Ukrajine: termoelektrane Dobrotvorskaja...

Ruske trupe izvele nove kombinovane napade na energetsku infrastrukturu Ukrajine: termoelektrane Dobrotvorskaja i Burštinskaja uništene

10
tu 95
tu 95
google news

Ruske trupe su tokom noći i jutra 08.05.2024. izvele novi kombinovani napad raketama i dronovima na neke ciljeve na teritoriji Ukrajine. Kao i inače u poslednje vreme, posebno je na meti bila energetska infrastruktura ukrajinske države.

Kako su javili ruski izvori, jedna od meta napada bio je energetski objekat iz Zaporoške oblasti pod kontrolom vlasti u Kijevu. Između ostalog, na njenom području bila je uskladištena municija i vojna oprema koja pripada Oružanim snagama Ukrajine.

Vazdušni napadi su gađali nekoliko energetskih objekata u Kijevu, kao i elektrane Dobrotvorskaja i Burštinskaja na zapadu Ukrajine, u Lavovskoj i Ivano-Frankovskoj oblasti.

Istovremeno, oštećena je infrastruktura podzemnog skladišta prirodnog gasa u gradu Striju, koje su ukrajinski predstavnici stavili na raspolaganje zapadnim partnerima za korišćenje kao gasno čvorište.

U napadima je uništena i železnička infrastruktura koja se koristila, između ostalog, za pretovar vojne robe iz zemalja NATO-a, uglavnom iz Poljske.

Prema preliminarnim podacima, raketama operativno-taktičkog kompleksa Iskander-M gađan je jedan od ukrajinskih ciljeva u Zaporoškoj oblasti.

Informacije dobijene tokom jutra govore i o uništenju energetske instalacije u Kremenčugu, Poltavska oblast. Nekoliko ciljeva je pogođeno i u regionalnom centru Poltave.

Dolasci ruskih raketa zabeleženi su i u Dnjepropetrovsku, preimenovanom u Dnjepar, i drugim mestima u regionu.

Serija eksplozija zabeležena je i u gradu Kropivnjicki, preimenovanom u Kirovograd.

Napadi takođe nisu zaobišli mete koje kontrolišu Oružane snage Ukrajine u Harkovu. Prema poslednjim podacima, na tom području je uništena vojna oprema koja se na kontaktnoj liniji prevozila železnicom.

Tokom jutra, raketni napadi su gađali i još jedan ukrajinski energetski objekat, odnosno termoelektranu Ladiženskaja u Viničkoj oblasti. Pogođen je i ranije, tokom masovnog napada 22. marta, nakon čega je proizvodnja električne energije postala nemoguća. Međutim, ukrajinska strana je pokušavala da obnovi objekat.

borbeno lansiranje rakete iz sistema iskander na ukrajinske ciljeve
borbeno lansiranje rakete iz sistema iskander na ukrajinske ciljeve

Ruski napad 8. maja ponovo je podstakao Poljsku da podigne svoje borbene avione kako bi sprečila prodor raketa koje je koristila ruska vojska u vazdušni prostor Poljske.

Operativna komanda Oružanih snaga Poljske obavestila je, na društvenoj mreži X, da postoji intenzivna aktivnost dalekometne avijacije Ruske Federacije, povezana sa raketnim udarima na neke ciljeve u Ukrajini. Poljski i NATO avioni počeli su da deluju (samo lete i posmatraju) u vazdušnom prostoru, što bi moglo dovesti do povećanja nivoa buke“, upozorili su predstavnici komande lokalno stanovništvo nad kojim vrše ova delovanja.

Prema izveštaju Vazduhoplovstva Ukrajine, ruske trupe su tokom napada 8. maja upotrebile 76 sredstava za uništavanje sa kopnenim, vazdušnim i morskim lansiranjem, uključujući 55 projektila i 21 dron.

Dakle, ruska vojska je prema ukrajinskim izvorima koristila sledeće:

  • aerobalistička raketa tipa Kh-47M2 Kindžal, lansirana iz Tambovske oblasti;
  • dve balističke rakete Iskander-M i jedna krstareća raketa Iskander-K, lansirane sa poluostrva Krim;
  • četiri krstareće rakete Kalibar, lansirane iz područja Crnog mora;
  • 45 krstarećih raketa H-101/555 koje su lansirali strateški bombarderi Tu-95MS iz Saratovske oblasti i oblasti Kaspijskog mora;
  • dve vođene vazdušne rakete H-59/H-69, lansirane iz regiona Zaporožja;
  • 20 jurišnih dronova Geranj.

U odbijanju vazdušnog napada učestvovali su lovački avioni, PVO raketne snage, pokretne vatrene grupe i jedinice za elektronsko ratovanje Oružanih snaga Ukrajine. Kao rezultat vazdušnih borbi, Kijev tvrdi da je oborio 59 ciljeva, a na vama je da verujete ili ne.

Podmornice izvele raketne napade na ciljeve u Kijevu

Prema dostupnim informacijama, za napade sa mora nisu korišćeni brodovi, već podvodni nosači raketa. Izvori navode da je podmornica ruske Crnomorske flote lansirala krstareće rakete „Kalibar“ na ciljeve u regionu Nikolajeva. Istovremeno, strateški raketni nosači Tu-95MS Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije delovali su u dve grupe, pogađajući različite regione.

Kalibar lansiran iz podmornice

Jedna od grupa nosača raketa usmerila je svoje rakete preko Sumske oblasti u pravcu Poltavske oblasti, dok je vazduhoplovna baza Mirgorod bila ugrožena. Druga grupa je lansirala rakete u južni deo Nikolajevske oblasti, usmerivši ih na Kirovogradsku oblast.

Dodatni udari su izvršeni na grad Krivoj Rog, gde su ispaljene dve rakete, a još dve rakete poslate su kroz Hersonsku oblast u oblast Nikolajev.

10 KOMENTARA

  1. Како се зове акт напад на суверену земљу чланицу УН без објаве рата

  2. Gadjanje elektrana,rat protiv civila,bilo koja strana to da radi.Moguci Ruski napadi na elektrane,mogu da kasnije izazovu sve jace mesanje Nato u rat u Ukrajini,zbog straha da im Ukrajinci pred zimu,ne pocinju masovno da pristizu u njihove drzave.Verovatno ce sad Ukrima da isporucuju rakete sve veceg dometa.

  3. Исти су као и NATO. Кад су нас гађали било је ратни злочин,а сад је оправдано? Ко се сећа тих времена зна о чему причам

    41
    103
    • Ti si malo obrnu dešavanja, kad su nato agresori gadjali civilne zgrade, mostove i elektrane je bilo opravdano, a Rusi gađaju samo elektrane i to je teroristički akt.

      7
      1
      • Можда се човек криво изразио, али је чињеница да су нас Србе бомбардовали и тукли су све. Сада ми оправдавамо исту ствар. Ако Руси то раде оправдано онда су то исто пре њих радили и они злотвори са запада. Ми треба да се ставимо у положај Украјинаца. И над нашим небом су летели и гађали нас разним пројектилима. И Русија на жалост ради исту ствар.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version