Naslovna Novosti Ukrajinske službe prebrojale stotine ruskih raketa na zalihama, od Oniksa ili Kalibra,...

Ukrajinske službe prebrojale stotine ruskih raketa na zalihama, od Oniksa ili Kalibra, do hipersoničnih Cirkona

19
snimak lansiranja hipersonicne krstarece rakete cirkon sa fregate admiral gorskov
snimak lansiranja hipersonicne krstarece rakete cirkon sa fregate admiral gorskov
google news

Rusija ima stotine raketa na zalihama za upotrebu protiv Ukrajine i u stanju je da proizvede još na desetine svakog meseca, prema Kijevskoj vojno-obaveštajnoj agenciji, dok Moskva nastavlja da udara u svojim vazdušnim napadima.

Glavna obaveštajna uprava (GUR) pri Ministarstvu odbrane Ukrajine predstavila je 01.05.2024. nove detalje o glavnim raketama u vlasništvu ruske vojske, kao i o njihovoj proizvodnji.

Prema ukrajinskom bilansu, ruske snage imaju oko 400 krstarećih raketa Oniks, 270 krstarećih raketa Kalibar i 45 novih krstarećih raketa vazduh-zemlja H-69 koje je Moskva debitovala prošlog meseca, saopštila je kijevska agencija GUR u svom vojnom izdanju. Rusija takođe ima oko 40 svojih projektila Cirkon, saopštila je agencija juče.

Ako je verovatni procenama predstavnika tajne službe ukrajinske vojske onda Oružane snage Ruske Federacije imaju:

  • 40 hipersoničnih projektila 3M22 Cirkon. Stopa proizvodnje ovih raketa je prema Ukrajincima do 10 jedinica mesečno;
  • 400 krstarećih raketa 3M55/3M55M Oniks/Oniks-M, sa sličnom stopom proizvodnje od oko 10 jedinica mesečno;
  • 270 krstarećih raketa 3M-14 Kalibar. Stopa proizvodnje dostiže 30-40 jedinica mesečno;
  • 45 raketa vazduh-vazduh H-69, sa stopom proizvodnje od 1-3 jedinice mesečno.

Krajem marta, načelnik GUR-a, general-potpukovnik Kirilo Budanov, “predvideo je” povećanje upotrebe krstarećih raketa Kalibar od strane ruske vojske.

bastion p lansira oniks
bastion p lansira oniks

Zamenik načelnika ukrajinskog GUR-a, general-major Vadim Skibicki, rekao je početkom aprila da Rusija u svom arsenalu ima oko 950 visokopreciznih raketa dometa preko 350 kilometara. Moskva generalno ima zalihe od više od 900 projektila, dodao je on.

U februaru 2024. Ukrajina je prvi put pronašla ostatke ruske hipersonične rakete Cirkon, oružje koje je pohvalio ruski predsednik Vladimir Putin kao deo tranše oružja sledeće generacije koje je Kremlj predstavio 2018. godine. Rusija je u stanju da proizvodi oko 10 ovih projektila svakog meseca, tvrdili su tada iz ukrajinskog GUR-a.

S obzirom na tajnost ovih podataka, ekstremno je mala verovatnoća da ukrajinske službe mogu znati stanje, lokacije ili tačan kapacitet proizvodnje ruskih raketa.

Generalno gledano, ukrajinski podaci koje iznose mogu varirati u zavisnosti šta žele da postignu objavljivanjem istih. Tako mogu biti preterani ukoliko im hitno treba naoružanje i novac sa zapada, dok sa druge strane, ukoliko, primera radi, žele da podignu moral svom stanovništvu, mogu biti umanjeni.

Nema bojnih brodova u blizini Crnog ili Azovskog mora

Kako je saopštila ista “ArmijaINFORM”, ruska vojska je u noći 27. aprila 2024. godine upotrebila 8 krstarećih raketa Kalibar protiv ciljeva na teritoriji Ukrajine.

Rakete su lansirane iz Crnog mora. Međutim, prema informacijama koje je iznela agencija Ministarstva odbrane Ukrajine, 2. maja u vodama Crnog i Azovskog mora nije bilo ruskih ratnih brodova i implicitno platformi koje su nosile krstareće rakete Kalibar.

Ruska podmornica lansira Kalibar

Samo u istočnom Mediteranu na moru su prijavljena dva ruska broda, uključujući i raketnu platformu Kalibar. Na jednom brodu može biti postavljeno 16 projektila Kalibar.

19 KOMENTARA

  1. Mislim da samo u Kalinjingradu ima dvadesetak puta više od navedenog broja raketa. O raketnim rezervama ruske vojske ne bih govorio jer je to mislena imenica i za ruske generale. Naravno sem rijetkih u vrhu general štaba.

    10
  2. Eto šanse nat-u,znaju stanje ,mogu napasti ladno rusiju,ali nemaju muda,jer onih 7 hiljada,čeka,a posebno mrtva ruka

    25
  3. Da baš treba da verujemo,znači Ukrajinski obaveštajci su došli na Ruski pasulj sa kolenicom,kad su se fino najeli,zalili vodkom,Rusi im onda pokazali sve rakete i zadovoljni Ukri odoše kući punog stomaka i sa informacijama o broju raketa 😅

    22
  4. Интересантно је да је ГРУ тако прецизно “пописао” Руски ракетни потенцијал, а није знао где су им јединице на фронту!
    Ово је за поверовати колико и њиховим цифрама о уништеној техници и људству које се сваки дан објављује.., по мојој скроманој процени ван сваке памети.
    Ипак они броје нешто друго…” Ситно”

    172
    1
    • Tako je ukrainci sve znaju a nista ne znaju neka prebroje na dnevnom nivoukoliko ukrainskih vojnika gine .Rusi pustili obavestajce ukraine da broje ruski arsenal budalastina ( ima rus za finis nesto za ukrainu zivi bili pa vidjeli)…

      57
      1
  5. Rakete imaju efekt,ako su napunjene Nuklearnim ili Hemijskim.punjenjem.Nemci krajem WW2, ispalili hiljade V1 i V2 raketa,i opet izgubili rat.Dok kopnena vojska,uz pomoc ,oklopni jedinica i Avijacije ne proseslja teren ,tesko bilo koji rat da se dobije.

    136
    1
    • Ma nije, ovo su novije rakete i njih i treba da ima tu negde jer je proizvodnja ovih modela pocela zadnjih godina. Da imaju veci broj kako neke “sveznalice” pisu po komentarima, odavno bi rasturili ukrajinu i jos bi imali zalihu za nedaj boze sukob sa zapadom. Ovako ovu kolicinu moraju da cuvaju i polako povecavaju.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version