Naslovna Novosti Ukrajinska operativna komada ‘Jug’ upozorava na spremnost Rusije da ispali salvu od...

Ukrajinska operativna komada ‘Jug’ upozorava na spremnost Rusije da ispali salvu od 50 projektila „Kalibar“

9
lansiranje rakete kalibar
lansiranje rakete kalibar
google news

Uprkos ograničenoj kontroli nad Crnim morem, Rusija čuva u svom arsenalu nosače raketa naoružane krstarećim raketama „Kalibar“ i spremna je da ih upotrebi za masovne udare.

Ovo je izjavila Natalija Humenjuk, predstavnica operativne komande „Jug” Oružanih snaga Ukrajine, ističući da Rusija ima mogućnosti masovnog lansiranja raketa.

Kako napominje Humenjuk, Rusija trenutno ima devet nosača raketa, površinskih i podmorničkih, napunjenih projektilima „Kalibar“, sa ukupno do 50 raketa.

„Uprkos činjenici da Rusi ne mogu aktivno da deluju u Crnom moru, oni i dalje imaju rakete-nosače napunjene Kalibrima u svojim bazama. Opasnost je i dalje velika. 50 projektila je napunjeno“, rekla je Humenjuk.

Humenjuk je pojasnila da su u poslednjih mesec dana raketni nosači već dva puta išli na borbeno dežurstvo. Ona je napomenula da su raketne podmornice verovatno poželjnije za Rusiju, jer ih je lakše zaštititi od pretnje napada.

Rusi akumuliraju Kalibre

Prema tvrdnjama Ukrajinaca, od početka 2024. godine, Rusi su upotrebili više od 307 projektila za uništavanje različitih ciljeva širom Ukrajine, od kojih su samo njih 8 bile rakete Kalibar. Od tih osam samo je jedna bila namenjena cilju u Kijevu.

Kao što smo već pisali pre izjava gospođe Natalije, zanimljivo je da se tokom ruskih napada poslednjih meseci više malte ne i nisu koristile krstareće rakete mornaričkog baziranja „Kalibar“ lansirane iz Crnog i Kaspijskog mora.

Neaktivnost borbenih brodova ruske Crnomorske flote, koji se duže zadržavaju u lukama zbog pretnje ukrajinskih pomorskih dronova, nije opravdan razlog za ovo.

kalibar
kalibar neposredno pre i u trenutku pogotka svoje mete

Poznato je da su ruski brodovi lansirali krstareće rakete Kalibar direktno iz baza za stalno razmeštanje bez potrebe da izađu na more.

Istovremeno, Rusija ima najmanje četiri podmornice u Crnom moru sposobne da lansiraju rakete ovog tipa, a da ne mogu ni detektovane, a kamoli pogođene ukrajinskim površinskim pomorskim bespilotnim letelicama.

Takođe, ruska strana ima još četiri raketne platforme „Kalibar“ u Kaspijskom moru, nedodirljive, a koje su u prošlosti bez problema pogađale ciljeve na ukrajinskoj teritoriji.

Stoga, ruski zvaničnici možda razmatraju drugačiju strategiju u vezi sa krstarećim raketama na moru.

Nije isključeno da se oni akumuliraju kako bi se stvorile zalihe neophodne za veliku ofanzivu ruske armije, koja će po svemu sudeći biti pokrenuta krajem proleća i početkom leta, odnosno u maju i junu.

Rusija još prošle godine povećala proizvodnju rakete Kalibar 3 do 4 puta

Zamenik šefa vojne obaveštajne službe Ukrajine Vadim Skibicki rekao je još u novembru mesecu prošle godine, da je Ruska Federacija povećala proizvodnju avionskih raketa Kalibar i H-101 za tri do četiri puta.

Prema rečima general-majora, ruski nivo proizvodnje raketa sada je veći od perioda koji je prethodio početku eskalacije sukoba u Ukrajini. Zaista, kada govorimo o raketama („Kalibar“ i H-101) došlo je do povećanja proizvodnje, oko 3-4 puta. Dakle, Rusi prave oko 30-40 projektila u zavisnosti od tipa. 

Nešto manje proizvode Kindžal, do 6 jedinica. Nivo proizvodnje je sada čak i nešto viši nego što je bio pre eskalacije vojnog sukoba, razmatraju u Glavnoj obaveštajnoj upravi (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine.

raketa kalibar crnomorska flota
raketa kalibar crnomorska flota

Američki magazin Forbs je ranije objavio da SAD nameravaju da dobiju „protuotrov“ za ruske rakete „Kalibar“. 

U tom cilju, 24. septembra 2022. godine, američka vojska je potpisala ugovor od 237 miliona dolara sa američkom firmom Dynetics za izgradnju prototipa sistema protivvazduhoplovne odbrane kratkog dometa Enduring Shield dizajniranog za zaštitu baza od krstarećih projektila i velikih dronova.

Moguće je da će izjave visokog ukrajinskog obaveštajca postati novi razlog da se od zapadnih saveznika zatraži još veća, posebno u pogledu sistema PVO.

Porodica raketa Kalibar

Porodica raketa Kalibar obuhvata nekoliko varijanti sa različitim sposobnostima, uključujući protivbrodske, napade na kopno i protivpodmorničke operacije.

Domaće varijante su osnovne verzije ove familije projektila; u pitanju su 3M54 i 3M14. Model za izvoz se zove Klub. Postoje dve glavne platforme za lansiranje: Kalibr-PL (izvozni klub-S), dizajniran za upotrebu sa podmornica, i Kalibr-NK (izvozni klub-N), dizajniran za površinske brodove. 

Ove dve lansirne platforme mogu biti opremljene sledećim kombinacijama bojeve glave i navođenja: 3M54K, 3M54T, 3M14K, 3M14T.

Rakete Kalibar imaju različite veličine u zavisnosti od platforme sa koje se lansiraju. Podmorničke verzije raketa Kalibar obično imaju kalibar od 533 mm, dok površinski brodovi koriste verzije sa većim kalibrom od oko 0,6 metara.

kalibar raketa u letu
kalibar raketa u letu

Tačni kalibri mogu varirati u zavisnosti od specifične varijante i modela rakete Kalibar.

Kalibar-M je nova verzija Kalibra sa većom bojevom glavom i proširenim dometom na 4.500 km. U razvoju su brodske, podmorničke, vazdušne i kopnene verzije.

9 KOMENTARA

  1. Da ljudi ne ginu i da ovo nije velika tragedija za Rusiju i slovenske narode, bilo bi smesno. Ne znam kako Ukrajina misli da opstane, sem da bude u milosti Rusije. Zaveden narod placa cenu, a za uzvrat sta dobija? Medalje i obecanja.

  2. Не ваља када вас гађају, не ваља када вас не гађају, Амери тек почели да траже “противотров” од ракета, Руси не могу да исплове а и нема потребе да испливавају да би вас гађали, све је давно постало превише морбидно. Баталите се ратовања, видите да то нигде не води. Бар покушајте да пронађете неко решење да ово с*ање коначно престане.

    15
  3. Šta jeto 50 raketa!?? Mogu Rusi odkednom da lansiraju 5000 rqketa od kojih nema odbrane!; ali to će da se desi kad uđu Francuzi i NATO svojom masovnom vojskom u rat!! A Ukrajinci treba Bogu i Putinu da zahvale što Rusi i posle 2 godine i dalje gađaju samo vojne i obaveštajne ciljeve!,i što Kijev i ostatak Ukrajne ne prolazi kao pojas GAZE!! Mada možda bi treba o KiJEV i LAVOV da počnu tako da prolaze!!

    151
    25
  4. KAKO JE VECI KALIBAR 0,5M OD 535MM GADATE SE BROJKAMA NEVIDENO KO DA NISTE BILI U SKOLU SVAKA SUSA IZVESTAVA LUDILO

    19
    32

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version