Naslovna Novosti Obaveštajci Ukrajine: Rusija povećala proizvodnju „Kalibra“ za tri do četiri puta

Obaveštajci Ukrajine: Rusija povećala proizvodnju „Kalibra“ za tri do četiri puta

1
lansiranje rakete kalibar
lansiranje rakete kalibar
google news

Zamenik šefa vojne obaveštajne službe Ukrajine Vadim Skibicki rekao je da je Ruska Federacija povećala proizvodnju avionskih raketa Kalibar i H-101 za tri do četiri puta.

Prema rečima general-majora, ruski nivo proizvodnje raketa sada je veći od perioda koji je prethodio početku eskalacije sukoba u Ukrajini.

Zaista, kada govorimo o raketama („Kalibar“ i H-101) došlo je do povećanja proizvodnje, oko 3-4 puta. Dakle, Rusi prave oko 30-40 projektila u zavisnosti od tipa.

Nešto manje proizvode Kindžal, do 6 jedinica. Nivo proizvodnje je sada čak i nešto viši nego što je bio pre eskalacije vojnog sukoba, razmatraju u Glavnoj obaveštajnoj upravi (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine.

Američki magazin Forbs je ranije objavio da SAD nameravaju da dobiju „protuotrov“ za ruske rakete „Kalibar“.

U tom cilju, 24. septembra 2022. godine, američka vojska je potpisala ugovor od 237 miliona dolara sa američkom firmom Dynetics za izgradnju prototipa sistema protivvazduhoplovne odbrane kratkog dometa Enduring Shield dizajniranog za zaštitu baza od krstarećih projektila i velikih dronova.

Moguće je da će izjave visokog ukrajinskog obaveštajca postati novi razlog da se od zapadnih saveznika zatraži još veća pomoć, posebno u pogledu sistema PVO.

Rusija rasporedila brod, nosač Kalibra u Crno more, ukupno osam projektila

„Od 10.20 časova 29.06.2023., pet neprijateljskih brodova je na borbenom dežurstvu u Crnom moru, uključujući jedan nosač krstarećih raketa Kalibar, sa ukupnim rafom do osam projektila; u Azovskom moru – dva neprijateljska broda, “, navodi se u saopštenju.

Saopštenje dolazi iz pres-službe komande ukrajinske mornarice na Fejsbuku, a prenosi Ukrinform.

kalibar ispaljen sa brodova
kalibar ispaljen sa brodova

Pored toga, na borbenom dežurstvu u Sredozemnom moru nalazi se do osam neprijateljskih brodova, uključujući jedan nosač krstarećih raketa „Kalibar“, sa ukupnim udarom do 16 projektila.

Takođe se napominje da je tokom dana, u interesu Ruske Federacije, moreuz Kerč-Jenikal prešlo: osam plovila u Azovsko more, jedno od njih se kretalo iz Bosforskog moreuza; šest plovila ka Crnom moru, od kojih su se dva kretala u pravcu Bosforskog moreuza.

Kako je preneo Ukrinform, Rusija je prethodnog dana držala sedam brodova u pripravnosti u Crnom i Azovskom moru, od kojih nijedan nije bio raketni brod.

Porodica raketa Kalibar

Porodica raketa Kalibr se odnosi na niz ruskih krstarećih raketa koje je razvio Novator Dizajn Biro. Ove rakete su namenjene za upotrebu sa različitih platformi, uključujući površinske brodove, podmornice i avione.

Porodica raketa Kalibr obuhvata nekoliko varijanti sa različitim sposobnostima, uključujući protivbrodske, napade na kopno i protivpodmorničke operacije.

Domaće varijante su osnovne verzije ove familije projektila; ovo su 3M54 i 3M14. Model za izvoz se zove Klub. Postoje dve glavne platforme za lansiranje: Kalibr-PL (izvozni klub-S), dizajniran za upotrebu sa podmornica, i Kalibr-NK (izvozni klub-N), dizajniran za površinske brodove.

raketa kalibar crnomorska flota
raketa kalibar crnomorska flota

Ove dve lansirne platforme mogu biti opremljene sledećim kombinacijama bojeve glave i navođenja: 3M54K, 3M54T, 3M14K, 3M14T.

Što se tiče kalibara, rakete Kalibr imaju različite veličine u zavisnosti od platforme sa koje se lansiraju. Podmorničke verzije raketa Kalibr obično imaju kalibar od 533 mm, dok površinski brodovi koriste verzije sa većim kalibrom od oko 2,5 metara. Tačni kalibri mogu varirati u zavisnosti od specifične varijante i modela rakete Kalibr.

Kalibr-M je nova verzija Kalibra sa većom bojevom glavom i proširenim dometom na 4.500 km. U razvoju su brodske, podmorničke, vazdušne i kopnene verzije

Prva zabeležena upotreba

Dana 7. oktobra 2015, fregata klase Gepard i tri korvete ruske mornarice Bujan-M, deo Kaspijske flotile, lansirali su 26 krstarećih raketa sistema Kalibr-NK 3M14T iz Kaspijskog mora na 11 ciljeva u Siriji tokom građanskog rata u Siriji.

Projektili su prošli 1.500 km kroz iranski i irački vazdušni prostor i pogodili mete u provincijama Raka i Alep (koje tada kontroliše Islamska država), ali prvenstveno u provinciji Idlib (koju kontrolišu Slobodna sirijska armija i Nusra front).

kalibar
kalibar

Anonimni zvaničnici američkog Ministarstva odbrane, šokirani prizorom, istrčali su odmah sa negativnom propagadnom. Naime, odmah izjavljuju kako su se četiri projektila srušila u Iranu. Američki zvaničnici nisu ponudili nikakve dokaze, dok su ruske i iranske vlade negirale tvrdnju o padu rakete. Zvaničnici Pentagona i Stejt departmenta odbili su da komentarišu izveštaje.

Sa druge strane, Rusija je odmah objavila video snimke lansiranja projektila Kalibar, kao i nekoliko video snimaka udara projektila. U pitanju je bilo prva demonstracija sistema u aktivnom sukobu.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version