Naslovna Novosti Ukrajinske službe: Rusija ima 950 projektila velikog dometa; Slede masovni napadi, nakon...

Ukrajinske službe: Rusija ima 950 projektila velikog dometa; Slede masovni napadi, nakon čega će zalihe biti popunjene

35
h 101 ispod tu 95ms
h 101 ispod tu 95ms
google news

Portparol Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine Vadim Skibicki rekao je juče da Rusija planira da izvrši još dva ili tri velika raketna udara na ciljeve u Ukrajini ovog proleća.

Prema njegovim rečima, Moskvi je potreban predah da akumulira nova sredstva.

,,Sada u Rusiji, prema našim procenama, postoji oko 950 visoko preciznih raketa operativno-strateškog nivoa sa dometom većim od 350 kilometara. Trend koji vidimo je da oni imaju tendenciju da drže zalihe od najmanje 900 projektila. Kao što se može videti, Rusi se približavaju ovoj granici“, tvrdi Skibicki.

Rusija planira da proizvede 40 krstarećih raketa H-101 samo ovog meseca

On je dodao da, prema informacijama ukrajinske strane, Rusija planira da proizvede oko 40 krstarećih raketa H-101 u aprilu.

Ruski izvori koji su izneli izjave portparola GUR-a primetili su da je ruska vojska krajem marta izvršila nekoliko masovnih raketnih napada na vojne ciljeve na teritoriji Ukrajine.

Pored aerodroma, punktova razmeštaja borbenog osoblja i opreme ili centara odlučivanja, pogođene su i instalacije energetske infrastrukture Ukrajine.

Ovi napadi su prouzrokovali ozbiljnu štetu ili potpuni nestanak kapaciteta za proizvodnju električne energije u zemlji. Kao rezultat toga, zabeleženi su nestanci struje u velikim naseljenim mestima Ukrajine.

tu 95ms lansira h 101
tu 95ms lansira h 101

Vojni eksperti su primetili da je tokom poslednjih napada pogođen i izvestan broj prethodno nepogađenih ciljeva. Na primer, u zapadnoj Ukrajini uništeno je veliko podzemno skladište prirodnog gasa.

Rusija poslala na Kijev trećinu ukupnog broja krstarećih raketa lansiranih na Ukrajinu 2024

Činjenica je da Moskva više od godinu dana udara u ukrajinsku infrastrukturu ali blagim intenzitetom, fokusirajući se pre svega na elektrane, mostove, brane, putne i železničke mreže, u velikoj meri koristeći svoje kamikaza bespilotne letelice i visokoprecizne rakete.

Međutim, rat u Ukrajini je čini se ušao u novu fazu, pri čemu Moskva sada mnogo većim intenzitetom sprovodi ovakve udare. Posebno posle terorističkog napada u Moskvi, za koji Moskva veruje da se iza dželata ISIS-a kriju Kijev i Zapad.

Prema pisanju zapadnih glasila, „Rusija gađa Kijev sa 37% krstarećih raketa, a lansirali su više Cirkona nego što se mislilo“. „Pored toga, za udare na glavni grad Ukrajine, ruske snage su usmerile 36% svih raketa H-47M2 Kindžal lansiranih 2024.”

Kao dokaz tim tvrdnjama prilaže se statistika za prvi kvartal 2024. koju je saopštio načelnik Vojne uprave grada Kijeva Sergej Popko.

Napominje se da su od početka 2024. godine Rusi upotrebili više od 180 sredstava za uništavanje ciljeva u rejonu grada Kijeva, i to:

  • 113 krstarećih raketa H-101.
  • 1 krstareća raketa Kalibar.
  • 3 krstareće rakete H-69.
  • 48 kamikaza dronova Geran.
  • 11 protivvazdušnih raketa H-47M2 Kindžal.
  • 6 balističkih projektila Iskander-M.
  • 5 projektila 3M22 Cirkon.

Ako ove podatke uporedimo sa izveštajima Komande ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, čiji proračun je izvršilo još jedno ukrajinsko glasilo Difens ekspres, onda je Rusija od početka godine na Ukrajinu lansirala ukupno 307 krstarećih raketa: 295 raketa H-101, 8 Kalibar, i 4 R-500 sa Iskander-K.

lansiranje rakete cirkon 3m22
brodsko lansiranje rakete cirkon 3m22

Dakle, za napad na Kijev, Rusi su usmerili 37,1% svih krstarećih raketa lansiranih u prvom kvartalu 2024.

Zanimljivo je spominjanje ruske upotrebe od čak pet hipersoničnih projektila 3M22 Cirkon. Istovremeno, zvanično su poznata samo dva slučaja njihove upotrebe, onaj prilikom napada 7. februara jednom raketom i onaj 25. marta, kada su ruske snage upotrebile dve rakete 3M22 Cirkon.

35 KOMENTARA

  1. Imao sam skolski predmet ,,odbrana i zastita,, i tada smo izmedju ostalog ucili i o nuklearnom naoruzanju a u okviru toga pomenuto je,,USA je 80ih imala nuklearnog oruzija ga unisti svet 22 puta,Rusija 18 puta,,. Taj podatak sam dobio i i JNA dok sam je sluzio na nastavi vojne informatike.Znaci da supersile mogu da uniste svaku drzavu i da joj zatru naciju u toku od 5 – 30 minuta!Zasto onda ratovati protiv njih? Zar nije svaki rat protiv njih osudjen na propast?

  2. PUTIN I SOJGU VODILI SKIBICKOG U POTPUNU I ISCRPNU KONTROLU ZALIHA ORUZIJA PRI CEMU SU BROJALI KOMAD PO KOMAD !!!

    34
  3. Besmislen članak osim za statisticare…ukrajinci i kolektivni zapad rusima predviđaju ostanak bez artiljerijske municije evo skoro pa već godinu dana… Kako će oni znati šta rusi imaju kad ni rusi nisu potpuno sigurni…

    25
  4. niko zivi ne zna tacan broj bilo kojeg naoruzanja u Ruskoj vojsci….njihov generlastab nije siguran 100% jednostvano imaju takvu doktrinu jos iz komunizma, ako protivnik kaze da imaju 900 racunaj slobodno bar puta tri…

    53
  5. Zapad nikad nije pobjedio Rusiju pa nece ni sada. Isti su ubijali i srpsku djecu A sad ih petokolonasi iz srbije podrzavaju. Nisam srbin samo realan poz.

    418
    203
  6. Nesrećniče, koliko si bolestan! Do te mere da ti lečenje od zla u tebi ne može pomoći nego ćeš goreti u paklu.

    122
    10
  7. Оно што сигурно знам украјинско-западне свезналице сви имају по једну главу – нису бојеве, него оне на раменима.

    Проблем са тим главама је што нису комплетне – фали им бар по један мозак. Велики, некима само мали, најглупљим оба мозга фале. И такви напрозирније лажу! Не стиде се. Без памети се и не стиде никога – што би и себе!? Ускоро у Кијеву!

    116
    2
  8. Православне српске патриоте које су за Русију пишу коментаре хрватском латиницом … Нису способни да пребаце телефон на српску азбуку :-).

    22
    104
    • Zdravka ne greši dušu braća su nam i ukrajinci a gamad su satanisti koji vode taj nesrećni narod u pokolj…

      18
  9. Umrecete fasisticki olosi seme vam a Rusiju pobeti necete,svaki dan lazete i vi sami ne verujete sta prucate,za Rusiju svi zajedno ste nula,zivela Rusija smrt fasistima

    556
    8
  10. GUR 2022 Rusiji ponestaje projektila, 2023 Rusija nema projektila…
    2024 Rusija ima 900 projektila.
    Istina nikad nećete znati koliko Rusija ima projektila.

    153
    1
    • I to sve englezi i ukrainci javljaju,isto kao sto su rekli Rusi imaju oruzja za samo tri mjeseca ratovanja😂😂😂

      155
      1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version