NaslovnaNovostiSAD obeshrabruju zainteresovane: Su-75 Šah-mat osuđen na propast ako Moskva ne nađe...

SAD obeshrabruju zainteresovane: Su-75 Šah-mat osuđen na propast ako Moskva ne nađe kupce

Su-75 Šah-mat je niskobudžetni borbeni avion pete generacije za koji se očekivalo da će napraviti velike talase na međunarodnom tržištu, ali je trenutno na ledu.

Ruske ambicije da razvije i proizvede konkurentan, ali isplativ lovački avion pete generacije, sterane su u ćošak ratom u Ukrajini koji je u toku. Međutim, program Su-75 Šah-mat, iako je odložen, nije u potpunosti prekinut.

Da li je Su-75 u Šah-matu?

Su-75 je koncept lovačkog aviona ruske vazduhoplovne kompanije Suhoj, koji bi bio delimično stelt da bi imao nižu cenu u poređenju sa skupim zapadnim lovcima kao što je američki F-35. Iako je program veoma ambiciozan, suočio se sa nekim izazovima, kao što je nemogućnost pronalaženja stranih kupaca.

Ako Rusija može da reši probleme programa, onda bi Su-75 zaista mogao da nađe kupce na današnjem tržištu lovaca. Možda nije tako napredan kao Su-57, ali svakako pokazuje napredne sposobnosti po konkurentnoj ceni.

Ujedinjeni Arapski Emirati su izrazili interesovanje za budućeg ruskog lovca, ali izgleda da su se predomislili zbog geopolitičkih tenzija između Zapada i Moskve. Da nije bilo ovih tenzija, Šah-mat bi vrlo verovatno već naručila neka država.

Čini se da Rusija ne želi ili nema interesa da sama razvije i proizvede Su-75, barem znamo ne bira da to uradi. Rat u Ukrajini već troši veliki deo energije ruske ratne mašinerije, uključujući mnoge milijarde. Ako ništa drugo, šah-mat je relativno rizičan program.

Logično je da Moskva u ovom trenutku ne želi sama da preuzme tako veliki rizik. Kremlj se uvek opredeljivao za jednostavne i pristupačne sisteme oružja, a ne za složene programe po velikoj ceni. Međutim, omča koju Zapad stavlja zemljama koje se smatraju neutralnim sve više steže.

To je i jedan od razloga zašto se odlaže program lovačkih aviona pete generacije Su-57 za nadmoć u vazduhu. Ali osim geopolitike, finansijskog pitanja i tehnološkog pristupa Kremlja, još jedan razlog zašto Su-57 ne ide napred su mnogi problemi sa kojima se susreću ruski inženjeri tokom njegove proizvodnje. Nije najlakša stvar na svetu masovno proizvesti tako moderan i složen lovac.

Nemogućnost Moskve da prikaže da masovno proizvodi Su-57 je možda bio jedan od razloga zašto Su-75 Šah-mat nije našao kupce na međunarodnom tržištu, a bez zainteresovanih strana, budućnost lovca ne izgleda najbolje.

Šta znamo do sada o Šah-matu?

Rostec je nedavno saopštio kako su odrađene neke tehničke izmene u dizajnu ruskog perspektivnog jednomotornog lovca Su-75 Checkmate, ova odluka je doneta na osnovu povratnih informacija potencijalnih kupaca. Izmene bi trebalo da dodatno optimizuju cenu lovca Su-75 Šah-mat.

Perspektivni lovac Su-75 se stvara u tri verzije: jednosed, dvosed i bespilotni. Avion se razvija sa otvorenom arhitekturom, što mu omogućava da se prilagodi određenom kupcu. Avion je projektovan uzimajući u obzir isporuke kako ruskim vazduhoplovnim snagama, tako i stranim kupcima. Deklarisane karakteristike: brzina – do 2M, domet leta – do 3 hiljade km, težina borbenog opterećenja – 7,4 tone.

su 75 checkmate
su 75 checkmate

Instaliran je radar sa AFAR-om, sistem optičkog i radio-izviđanja od 360 stepeni, ugrađeni sistem za elektronsko ometanje, optički nišanski sistem, sistem komunikacije širokog dometa.

Nedavno je Ujedinjena avio korporacija (UAC) patentirala boju za laki taktički avion Su-75 Šah-Mat koja pruža lažni odraz aparata. Autori patenta tvrde da je boja komponovana tako da komplikuje vizuelno raspoznavanje aviona i prognozu njegovih eventualnih manevara.

Šah-mat lovci su prvi put predstavljeni na međunarodnoj sceni u okviru Dubai Airshow 2021. Nakon prvobitne prezentacije, projekat je prošao kroz fazu prilagođavanja, tokom koje je optimizovan trošak i izvršene tehničke izmene kako bi se uzele u obzir želje potencijalnih kupaca, navode iz kompanije.

U avgustu 2022. godine, predstavnici Ruselektronike najavili su demonstraciju najnovijeg komunikacionog kompleksa za Su-75 na forumu Armija 2022, što ukazuje da je rad na projektu ipak u toku.

Očekuje se da će nove modifikacije Su-75 uključiti poboljšanja u cilju smanjenja radarskog signala, kao i inovativna tehnička rešenja kao što su odsustvo pilotske kabine i zastakljivanje od tri dela.

Već su počele pripreme za proizvodnju prvih primeraka lovca, što ovaj projekat čini jednim od najambicioznijih u savremenoj ruskoj vojnoj avijaciji, tvrde iz kompanije.

Ruska kompanija za vazduhoplovstvo i odbranu UAC, nedavno je podnela niz patenata Ruskoj Federalnoj službi za intelektualnu svojinu, otkrivajući intrigantne modifikacije originalnog dizajna Su-75 Checkmate.

Dizajn ovog aviona je navodno formulisan spojem naučne i tehničke osnove uspostavljene tokom stvaranja izvozne varijante lovca pete generacije Su-57E. Veruje se da su određene tehnologije kao što su borbeni sistemi, kokpit i drugi elementi takođe biti izvedeni iz aviona Su-57.

41 KOMENTARA

  1. Bal pljuvača i navijača. Rusija avion projektuje i pravi prvenstveno zbog sebe.
    I jedna informacija za navijače imperije zalazećeg sunca. U starim kantama su leteli i još uvek lete ukrajinski piloti koji brane vašu “demokratiju” i zemlju koja se zove BLACK ROCK (u prevodu na srpski UKRAJINA) pa se imperija ne sprda sa tim poput njihovih botova.

    6
    1
  2. У старту заборави на Кину,Индију и Аргентину. Кина има своју производњу. Индија је одустала од Руских апарата а Аргентина иде у куповину NATO tehnike. Можда Иран. Такођер је упитан и Бразил. Емирати су одустали. Већинабивших република СССР-а нема авијацију већ им небо штити Русија. Заборави на Африку јер је то сада Кинески терен. Тако да ће то ићи мало теже.

    3
    6
  3. Ајде овако. Узмимо да је половни Рафал два пута бољи од половног МиГ-29. Е сад нашег половњака има ко да штити. Ту су.Француски,Кинески,Амерички,Руски,Британски,Совјетски и Шведски системи. Пројектили средњег домета 300км,мало Орлова, Галебова и још много убојитих средстава. Наше канте има ко да штити. А ваше? Тко ће њих да штити ?

    2
    2
    • Вас као и увек неко други треба да штити😂😂😂 де одрастите више,,

  4. Jbg vi Hrvati od kad kupiste Rafal on postade najbolji avion na svijetu, nema vise ni f22 ni f35 a u njih ste se kleli sve do sada…

    10
    1
  5. Samo zemlje Briksa ako kupe po jednu eskadrilu, plus Rusija za sebe napravi to je odmah 400-500 aviona. Ne zaboravite da se Briks finansijski priprema za slucaj kolapsa dolara???? Sada je 5 godina dug period, kojom se brzinom stvari desavaju.

    9
    1
    • У старту заборави на Кину,Индију и Аргентину. Кина има своју производњу. Индија је одустала од Руских апарата а Аргентина иде у куповину NATO tehnike. Можда Иран. Такођер је упитан и Бразил. Емирати су одустали. Већинабивших република СССР-а нема авијацију већ им небо штити Русија. Заборави на Африку јер је то сада Кинески терен. Тако да ће то ићи мало теже.

      1
      2
  6. Поново за све стручњаке. Делимичан Стелт да би био конкурентен на тржишту? Перспективни ловац је ваљда нека нова категорија у авијацији. Кинески Ј-20 је много боља опција јер је прошао све тестове и креће производња. У рату се поправља и производи оно постојеће што производиш. Нема модернизације јер је то бацање пара у ветар. То нитко не ради. Санкције делују,на жалост Руса. Украјина добија оружје које је у употреби дуги низ година. Писао сам да је спајање Сухоја и МиГ било погубно за Руску авијацију. Требали су развијати Су-33 Су-34 и Су-35 а модернизовати Миг-35 (копија Миг-29) из основне верзије у генерацију 4+ и МиГ-31 развијати у генерацију 4+ ,а постојећу модернизовану верзију користити као платформу за лансирање пројектила средњег и дугог домета. Осим Рафала нема апарата који би му се могао супроставити, али га нема довољно. Остатак је смешан. Ф-35 има неколико верзија,али примарни циљ није борба 1 на 1. Зато иде у пару са Ф-15 који обавља тзв. Прљав посао. Ф- 16 је класични ловац. И на крају се поставља оно главно питање колико ПВО систем може да заштити Руско небо?
    Ово је поглед без икаквог навијања. Сви који су за Русију ће рећи овај нема појма, супротни табор свака част. Ово су реална питања. Ми незнамо информације са фронтапа можемо само да нагађамо. Шта код да се деси, било ко да победи,Украјина је уништена земља која се вероватно никада неће обновити, а о мртвима са обе стране је непримерено причати. Један људски живот је превише.

    5
    65
    • Sigurnost ruskog neba će obezbeđivati i Sarmat, Avangard, Posejdon i ostali. A da li će američko nebo biti sigurno neka oni razmišljaju.

  7. Citam fantasticne priproste gluposti od jadnih likova, podloznih propagandi obesmisljavanja fenomenalnog proizvoda ,kakav je SU75, Sah- mat. Za ovu cenu i karakteristike koja ukopava svu svecku konkurenciju, jasno je da ce se za ovaj avion cekati u dugom redu. Sto se tice SAD sankcija? One sada vec gube na snazi i obesmisljene i iskompromitovane su do mere da se slobodan svet sprda sa njima, posebno kada vidimo da Ruska privreda i pored besmislenih sankcija u sred rata protiv celog NATOa posluje sa pozitivnim BDPom. To znaci da je centar moci i odlucivanja presao na istok pod BRIKSovim nadzorom. Procitajte sta o ovome kazu eminentni zapadni ekonomski i vojni geostratezi. , kao i sta navode kao realne pretnje stratezi iz Pentagona. Sve ostalo su blejanja i nagadjanja prostog sveta, sa koim nemam vremena da polemisem.

    70
    43
    • I godina ulaska u proizvodnju tamo negde 2040. Jest čekaće se u dugom redu, to se slažem, ali ne zato što je Su-75 “Šahmat” dobar avion, već zato što će Rusima trebati cirka 12-15 godina da pokrenu bilo kakvu serijsku proizvodnju. Isto kao što je bilo i za PAK-FA, pa koliko je samo tom projektu trebalo da dođe do napaćenog statusa, tj. zvanične serijske oznake “Su-57”. Ali dobro, znam ja da Rusofili imaju prosečno trajanje pamćenja do sutra u podne…ni ne čudi me da su već zaboravili koliko je muka i nedaća PAKFA prošao dok nije postao Su-57.

      2
      10
      • Pricam vec XX god.Rusija nema ekonomsko ni znanje ni moc ,nema tehnolosko znanje koje se raspalo SSSR om.Rusija ovakva kakva je danas zemlja koju vodi mali Pajac,zemlja koju je pojela podanicka vlast,zemlja koja je razorena raznim ologarsima je PROPALA.Shvatite ruZofili Su 57 je za 11 godina napravljen jedva ali jedva izmedju 11 i 14 primeraka.Kina je do sada sklopila samo J20 preko 200 letelica a F35 je napravljen 1000+ .Kraj price

        1
        3
  8. Sta je svi konjušari prešli sa Tango six ovde, pa de napravite jedan portal da vam valja. Sta ćeš ne mogu bez Srba nikako, sta ti je genetika…

    49
    35
      • Kraken je u pravu. Tango Six već godinama ne objavljuje komentare Srba već najviše ljubomornih Ustaša i ostalih raspalih NATO kolonija na Balkanu.
        Ne znam zašto to rade ali očigledno je da su se Srbima smučili.

        22
        1
  9. Sačekajmo da ga naprave, oblete pa niko ne kupuje mačku u vreći manite se tendecionih tekstova ku sreći diletanata

    67
    69
  10. Rusima fale napredni lovci sad ,kakav izvoz.Izgubili dosta aviona,od starih Sovjetskih sistema Pvo,zadnje vreme od Patriota.Kako ide sa Su-57,pitanje za Su-75,dal ce uopste da udje u proizvodnju.Indija odustala od Su 57,kupila Rafale ,gleda da kupi F-35,koristeci odlicne odnose sa Izraelom.

    21
    151
    • TACNO!! koruptivne rusije se niko ne boji, a zasto bi kada se videlo da su bruka, ..da su pimpek na biciklo..

      65
      138
      • Alo konjušaru smanji strasti, pozlice ti od tolikog uzbuđenja. Sta je ne ide na trenu pa ste se razlajali opasno po portalima. Toliko sve loše kod Rusa pa ovako dobro ide, sta bi bilo još da je sve dobro…i.

        20
        14
    • Lopovske Rusije, kažeš. A ko je ukrao Rusima 360 mlrd evra? Ko krade libijsku naftu? Ko krade sirijsku naftu? Ko krade iračku naftu? Ko je Srbiji ukrao Kosovo? Sve obrnuto.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave