NaslovnaNovostiUAC patentirao specijalnu kamuflažnu boju za Su-75 Šah-mat koja otežava raspoznavanje...

UAC patentirao specijalnu kamuflažnu boju za Su-75 Šah-mat koja otežava raspoznavanje vrste letelice

Ujedinjena avio korporacija (UAC) patentirala je boju za laki taktički avion Su-75 Šah-Mat koja pruža lažni odraz aparata. Autori patenta tvrde da je boja komponovana tako da komplikuje vizuelno raspoznavanje aviona i prognozu njegovih eventualnih manevara.

U patentnoj prijavi se navodi da se „pronalazak odnosi na kamuflažu, a posebno na stelt avione koji imaju boju koja iskrivljuje vizulenu sliku.

Ove boje imaju za cilj da komplikuju vizuelno prepoznavanje tipa aviona i predviđanja njegovih mogućih manevara tokom kratkotrajnog posmatranja, kao i da otežaju pretragu i praćenje aviona na pozadini različitih podloga i oblačnog neba.

Autori su uvereni da će specijalna maskirna boja aviona Su-75 Checkmate otežati vizuelnu identifikaciju lovca i pomoći da se kamuflira na pozadini zemljine površine i oblaka.

Prema rečima predstavnika Ujedinjene Avio Korporacije, suština bojenja je da se koriste posebno oblikovane mrlje i od njih se prave zone različite osvetljenosti kako bi se vizuelni akcenat pomerio sa obrisa aviona na njegovu zamućenu, smanjenu i deformisanu lažnu sliku.

Podsetimo, Su-75 Checkmate je prvi ruski jednomotorni lovac pete generacije.

Prva serija lovaca Su-75 Šah-mat do 2026. godine

Ruska državna korporacija Rostec objavila je početak priprema za proizvodnju lakih lovaca Šah-mat pete generacije, saopšteno je uoči najveće avio izložbe Dubai Airshow 2023.

Šah-mat lovci su prvi put predstavljeni na međunarodnoj sceni u okviru Dubai Airshov 2021. Nakon prvobitne prezentacije, projekat je prošao kroz fazu prilagođavanja, tokom koje je optimizovan trošak i izvršene tehničke izmene kako bi se uzele u obzir želje potencijalnih kupaca, navode iz kompanije.

Prema pres-službi Rosteca, ova poboljšanja su povećala komercijalnu privlačnost i konkurentnost jednomotornog lovca. Kao značajno dostignuće u procesu razvoja navodi se i smanjenje tehničkih rizika.

U avgustu 2022. godine, predstavnici Ruselektronike najavili su demonstraciju najnovijeg komunikacionog kompleksa za Su-75 na forumu Armija 2022, što ukazuje da je rad na projektu ipak u toku.

Očekuje se da će nove modifikacije Su-75 uključiti poboljšanja u cilju smanjenja radarskog signala, kao i inovativna tehnička rešenja kao što su odsustvo pilotske kabine i zastakljivanje od tri dela.

Već su počele pripreme za proizvodnju prvih primeraka lovca, što ovaj projekat čini jednim od najambicioznijih u savremenoj ruskoj vojnoj avijaciji, tvrde iz kompanije. 

Dizajn ovog aviona je navodno formulisan spojem naučne i tehničke osnove uspostavljene tokom stvaranja izvozne varijante lovca pete generacije Su-57E. Veruje se da će određene tehnologije kao što su borbeni sistemi, kokpit i drugi elementi takođe biti izvedeni iz aviona Su-57.

Dve nove varijante sa dva sedišta i bez posade

Rusija tvrdi da je uvela modifikacije originalnog dizajna svog jednomotornog lovca Su-75, dok je takođe nastavila sa razvojem dodatnih varijanti. Inače, Rusija je uvela modifikacije originalnog dizajna svog jednomotornog lovca Su-75, dok je takođe nastavila sa razvojem dodatnih varijanti.

su 75 checkmate 4
su 75 checkmate 4

Ruska kompanija za vazduhoplovstvo i odbranu UAC, nedavno je podnela niz patenata Ruskoj Federalnoj službi za intelektualnu svojinu, otkrivajući intrigantne modifikacije originalnog dizajna Su-75 Checkmate.

Jedna od ključnih promena može se primetiti u dizajnu krila u poređenju sa modelom prikazanim na sajmovima poput Dubai Air Show 2021, gde je maketa bila izložena na međunarodnom nivou.

Ovi patenti sugerišu planove UAC-a da razvije tandem verziju sa dva sedišta i varijantu bespilotne letelice. Jedna od ključnih promena može se primetiti u dizajnu krila u poređenju sa modelom prikazanim na sajmovima poput Dubai Air Show 2021, gde je maketa bila izložena na međunarodnom nivou.

Ova modifikacija uključuje proširenje i ugao zadnje ivice krila, što rezultira povećanom površinom krila i potencijalno blagim smanjenjem zadnjeg radarskog potpisa aviona. Pored toga, čini se da postoji blagi napredak u instalaciji motora. Trup je takođe pretrpeo modifikacije, naizgled povećavajući unutrašnji kapacitet aviona.

Ova promena sugeriše mogućnost povećanja bočnih odeljaka za naoružanje za smeštaj raketa vazduh-vazduh kratkog dometa ili povećan unutrašnji kapacitet goriva za Su-75, ili su možda čak primenjene obe modifikacije.

UAC je takođe predstavio koncept „jednomotornog dvoseda stelt aviona“. Slično drugim modelima Suhoja sa dva sedišta, modifikacije uključuju tandem konfiguraciju kokpita, sa podignutim zadnjim sedištem kako bi se obezbedio bolji pogled napred.

Moskva je takođe rekla da će ovaj lovac moći neprimetno da sarađuje sa bespilotnim letelicama (dronovima) u okviru umrežene konfiguracije.

Su-75 Checkmate
Su-75 Checkmate

Ova napredna sposobnost će omogućiti ratnom avionu da vrši kontrolu nad malim bespilotnim letelicama, koje će u realnom vremenu dobijati informacije o scenariju borbe koji je u toku korišćenjem tehnologija prenosa.

Zapadni eksperti tvrde da je Moskva namerno dizajnirala Su-75 da se direktno takmiči sa američkim F-35 kao avion pete generacije, sa ciljem da se dopadne “slobodnim” zemljama koje smeju da ga kupe.

4 KOMENTARA

  1. Ruska holivudska prica za lakoverne, nece ga videti jer je maketa,kupuju dronove i rakete od Irana i Severne Koreje, taj avion je video Rus sa staklenim okom.

  2. ми би били сретни кад би добили још који миг 29…….све остало је за нас научна фанастика……а овај лепотан је изгледа баш недостижан за нас.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave