NaslovnaNovostiRusija predstavlja nadogradnju najnovijeg lovca Su-75; Dve nove varijante sa dva sedišta...

Rusija predstavlja nadogradnju najnovijeg lovca Su-75; Dve nove varijante sa dva sedišta i bez posade

Rusija tvrdi da je uvela modifikacije originalnog dizajna svog jednomotornog lovca Su-75, dok je takođe nastavila sa razvojem dodatnih varijanti.

United Aircraft Corporation (UAC), ruska kompanija za vazduhoplovstvo i odbranu, nedavno je podnela niz patenata Ruskoj Federalnoj službi za intelektualnu svojinu, otkrivajući intrigantne modifikacije originalnog dizajna Su-75 Checkmate.

Ovi patenti sugerišu planove UAC-a da razvije tandem verziju sa dva sedišta i varijantu bespilotne letelice.

Dizajnerski biro UAC-a je 28. decembra 2022. podneo prijavu za patent za „stelt avion sa jednim motorom i jednim sedištem“. Ova aplikacija uključuje značajne modifikacije originalnog dizajna aviona Su-75.

Jedna od ključnih promena može se primetiti u dizajnu krila u poređenju sa modelom prikazanim na sajmovima poput Dubai Air Show 2021, gde je maketa bila izložena na međunarodnom nivou.

Predstavljen na Međunarodnoj izložbi avijacije i svemira MAKS-2021 u Rusiji, ruska odbrambena industrija je pozicionirala stelt lovac Checkmate kao najsavremeniji laki taktički borbeni avion sa futurističkim mogućnostima.

Ova modifikacija uključuje proširenje i ugao zadnje ivice krila, što rezultira povećanom površinom krila i potencijalno blagim smanjenjem zadnjeg radarskog potpisa aviona.

Pored toga, čini se da postoji blagi napredak u instalaciji motora. Trup je takođe pretrpeo modifikacije, naizgled povećavajući unutrašnji kapacitet aviona.

Su-75 Checkmate
Su-75 Checkmate

Ova promena sugeriše mogućnost povećanja bočnih odeljaka za naoružanje za smeštaj raketa vazduh-vazduh kratkog dometa ili povećan unutrašnji kapacitet goriva za Su-75, ili su možda čak primenjene obe modifikacije.

UAC je takođe predstavio koncept „jednomotornog dvoseda stelt aviona“. Slično drugim modelima Suhoja sa dva sedišta, modifikacije uključuju tandem konfiguraciju kokpita, sa podignutim zadnjim sedištem kako bi se obezbedio bolji pogled napred.

Ova modifikacija dizajna obezbeđuje povećanu vidljivost za putnike na zadnjim sedištima i doprinosi ukupnoj uglađenosti aviona.

Osim uloge u obuci budućih posada Su-75, verzija aviona sa dva sedišta potencijalno može da posluži i kao „komandni centar“ za dronove i bespilotne borbene letelice.

Ova konfiguracija će omogućiti avionu da efikasno koordiniše i upravlja operacijama koje uključuju više bespilotnih letelica, demonstrirajući njegovu svestranost i prilagodljivost u savremenim scenarijima ratovanja.

Pored dizajna pilotiranog aviona, predstavljena je i bespilotna varijanta Su-75, koja liči na njegov pandan sa posadom.

Ova verzija bez posade predstavlja ključnu karakteristiku koja se razvija za sisteme dominacije u vazduhu šeste generacije, koji se u različitim izveštajima često opisuje kao „opciono sa posadom“.

Bez obzira na to, uključujući varijantu bez posade, ističe se budući pravac vazdušnih borbenih sistema, naglašavajući sve veću ulogu bespilotnih tehnologija u postizanju superiornosti u vazduhu.

Su-75 Checkmate još uvek prvenstveno u fazi koncepta, što implicira da se dalje modifikacije mogu predvideti na osnovu rezultata testiranja potrebnih tokom faze razvoja.

Imajući to u vidu, uprkos značajnom putu koji je još pred nama da se ovi dizajni ožive kao operativni lovci, ostaju opravdane sumnje u pogledu sposobnosti Rusije da u potpunosti unapredi ovaj projekat, s obzirom na njen trenutni fokus na sukob u Ukrajini.

Izveštaji državnih medija redovno govore da je zemlja posvećena blagovremenom razvoju aviona. Štaviše, primetan je naglasak na nameri zemlje da pozicionira Su-75 kao atraktivnu opciju za međunarodne kupce.

Sa tradicionalnim fokusom na odnos pristupačnost-efikasnost u odnosu na zapadne sisteme, odbrambeni sektor zemlje ima za cilj da ponudi ovaj stelt avion po konkurentnoj ceni, ciljajući na globalno tržište za potencijalni izvoz.

Dizajn je navodno formulisan spojem naučne i tehničke osnove uspostavljene tokom stvaranja izvozne varijante lovca pete generacije Su-57E.

Veruje se da će određene tehnologije kao što su borbeni sistemi, kokpit i drugi elementi takođe biti izvedeni iz aviona Su-57.

Očekuje se da će ovaj pristup smanjiti troškove i poboljšati efikasnost održavanja, jer korišćenje postojećih tehnologija i infrastrukture može pojednostaviti proizvodne procese i optimizovati procedure održavanja.

Su-57 Felon i Su-75 Checkmate
Su-57 Felon i Su-75 Checkmate

Moskva je takođe rekla da će ovaj lovac moći neprimetno da sarađuje sa bespilotnim letelicama (dronovima) u okviru umrežene konfiguracije.

Ova napredna sposobnost će omogućiti ratnom avionu da vrši kontrolu nad malim bespilotnim letelicama, koje će u realnom vremenu dobijati informacije o scenariju borbe koji je u toku korišćenjem tehnologija prenosa.

Sa druge strane, zapadni eksperti tvrde da je Moskva namerno dizajnirala Su-75 da se direktno takmiči sa američkim F-35 kao avion pete generacije, sa ciljem da se dopadne preostalim “slobodnim” zemljama koje smeju da ga kupe.

8 KOMENTARA

  1. Mnoge drzave su prinudjene da ulazu u naoruzanje umesto u medicinu hranu i zivotni standard ljudi jer postoji nekoliko satanistickih centara moci koji vekovima zlopate pljackaju i ubijaju po celom svetu. Svi znamo koje su drzave genocidne i kolonijalne i to nastavljaju i dalhe samo im se metode i tehnike menjaju. Kroz vekove su odgovorni cak i za nestanke nekih civilizacija i milijarde ubijenih ili na drugi nacin stradalih u svetu a danas sa zelenom agendom plandemijama i ratovima to nastavljaju. Zato Rusija mora da ulaze u naoruzanje i sila je predvodnica u borbi protiv satanista.

  2. Ево баш сам завршио свемирски брод са ласерским и магнетним наоружањем ,само нема ко да га купи,јер има приоритета.Оно светска криза ,вакцине итд.
    А купац је могао да влада светом….јбг

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave