NaslovnaAvijacijaBespilotna verzija lovca Su-75 Checkmate (Video)

Bespilotna verzija lovca Su-75 Checkmate (Video)

Prikazana je bespilotna verzija lovca 5. generacije Su-75 Checkmate na Dubai Air Show 2021. Radi se o modifikaciji perspektivnog lakog taktičkog lovca 5. generacije Su-75 Checkmate.

Državna ruska korporacija „Rosteh“ po prvi put je prikazala bespilotnu modifikaciju lakog taktičkog aviona pete generacije Checkmate, koji je razvila kompanija „Suhoj“ (Objedinjena vazduhoplovna korporacija).

Premijera lakog taktičkog aviona „Šah-mat“ Su-57 održana je još u julu 2021. godine na avio-kosmičkom sajmu MAKS, kada je predstavljen prototip.

Letelica je prvenstveno predviđena za izvoz u zemlje Bliskog istoka, Azije, severne Afrike i Latinske Amerike.

Su-75 Checkmate
Su-75 Checkmate

Sa okvirnom cenom od 25-30 miliona dolara „Šah-mat“ će biti glavni konkurent francuskim, švedskim i američkim letelicama („Rafal“, „Gripen“ i F-35) koje su dva-tri puta skuplje. Planirano je da novi lovac prvi let izvede 2023. godine, a da serijska proizvodnja počne 2025. Cena sata leta perspektivnog ruskog lovca pete generacije biće sedam puta jeftinija nego kod njegovog glavnog konkurenta američkog lovca F-35, izjavio je u intervjuu francuskom listu „Figaro” generalni direktor „Rosteha” Sergej Čemezov.

Karakteristična osobina letelice je rep V oblika kao i veliko krilo koje povećava dinamički uspon i omogućava novom lovcu da leti na većim visinama nego slični avioni sa krilima manjih dimenzija. Prema tome, letelica može gađati dalje nego analogični avioni, a može služiti i kao palubski lovac.

Pri projektovanju novog aviona korišćeni su rezultati rada na lovcu Su-57. Ovi avioni su i spolja slični, s tim što je Checkmate značajno lakši, s obzirom da ima samo jedan motor. Avion će biti urađen po stelt tehnologiji, dobiće segmente za naoružanje unutar trupa, najnoviju elektroniku i mogućnost upravljanja malim bespilotnim letelicama. Su-75 će moći da razvije brzinu do 1.8 Maha, doseže visinu od preko 12.000 km a njegov borbeni radijus iznosi 3000 Km.

Ruski lovac Checkmate sklapaće se u fabrici aviona u Komsomoljsku na Amuru (KnAAZ).

Odličnu reklamu za bespilotnu verziju ove letelice možete da vidite na ovom video linku:

https://www.youtube.com/watch?v=0z-JI5m93hk

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave