Naslovna Novosti Procureli repni brojevi prvih pet lovaca F-16 namenjenih Ukrajini: Najmlađi proizveden 1991....

Procureli repni brojevi prvih pet lovaca F-16 namenjenih Ukrajini: Najmlađi proizveden 1991. godine

32
f 16am block 20 mlu
f 16am block 20 mlu
google news

Pet lovaca F-16 stiglo je u 86. vazduhoplovnu bazu poručnik Đorđe Mokornice u Rumuniji, za koje je planirano da budu prebačeni u sastav 30. brigade taktičke avijacije i 114. brigade taktičke avijacije Ukrajine.

Reč je o tri lovca F-16AM sa repnim brojevima J-010, J-019, J-366 i dva F-16BM sa repnim brojevima J-064 i J-210. Letelice će koristiti Evropski centar za obuku, nastao naporima Rumunije i Holandije.

Pretpostavlja se da će američke letelice biti prebačene u Kijev u saradnji sa Kopenhagenom. Zanimljivo je napomenuti da su ovi avioni daleko od novih, Godine proizvodnje pomenutih F-16 variraju od 1986. do 1991. godine.

Dan ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da će lovački avioni prebačeni u Ukrajinu ojačati odbrambenu sposobnost ukrajinskih oružanih snaga. Šef zapadnog bloka je primetio da Evropljani nemaju priliku da izbegnu plaćanje pomoći Kijevu.

Istovremeno, zemlje alijanse troše oko 0,2% BDP-a za podršku Ukrajini. Istovremeno, Stoltenberg se ranije žalio da F-16 ipak neće biti „srebrni metak“ koji će radikalno promeniti situaciju na frontu.

“Činjenica da saveznici iz NATO-a snabdevaju F-16, kao i obuku pilota i naoružanja za F-16, je još jedan primer značajne vojne podrške NATO saveznika Ukrajini. Ali stanje na ratištu ne može da promeni jedan sistem naoružanja. Ovo nije srebrni metak koji će promeniti ceo rat,” rekao je Stoltenberg.

avion f 16 us air force
avion f 16 us air force

Istovremeno, lovci su važni jer će „ojačati” kapacitete Ukrajine da odbije napade Oružanih snaga Rusije, dodao je desetogodišnji generalni sekretar NATO-a. “Zato pozdravljam što saveznici sada marljivo rade na ovim isporukama, kao i na obuci pilota i osoblja za održavanje za F-16,” dodao je.

Ranije je ruski vojni ekspert Aleksandar Mihajlov sugerisao da Kijev traži aerodrome na kojima bi se mogli servisirati američki lovci. Ukrajina ima problema da obezbedi takve lokacije, dok su se ruski napadi povećali.

Ukupno će koalicija lovaca, koju čine Danska, Holandija i Norveška, prebaciti u Ukrajinu oko 60 aparata F-16, međutim kao što vidimo, tajming se redovno menja. Sa druge strane, saveznici su nedavno obećali da će Kijevu obezbediti avione sa „većim udarnim sposobnostima“.

Holandija je obećala Ukrajini 18 aparata F-16, da bi potom povećala isporuke lovaca za polovinu eskadrile, ali još nije ni objavila datum isporuke. Obećanje su dale i Belgija i Norveška, ali ni ne precizirajući ukupan broj aviona.

Danska je takođe prošle godine najavila da će ubrzati za dve godine svoj plan da ukine F-16 i zameni ih modernijim F-35. Danci su prvobitno hteli da povuku F-16 iz upotrebe 2027. godine, ali novi plan predviđa 2025. godinu, za koju se tvrdi da će utrti put za njihovu donaciju Ukrajini.

Danska ima ukupno 43 aviona F-16, od kojih je 30 funkcionalno, dakle u aktivnoj službi. Međutim, nakon neočekivanog obrta, danski lovci F-16 odleteće u Argentinu umesto u Ukrajinu. Danci su naime nedavno potpisali sa Argentinom protokol o prodaji 24 lovca F-16 u vrednosti od 300 miliona dolara.

rdaf f 16 u formaciji
rdaf f 16 u formaciji

Optimistični nemački mediji tvrde da Oružane snage Ukrajine mogu da pokrenu novu ofanzivu čim prime lovce F-16. Međutim, neki “pesimislitčki” zapadni mediji nagoveštavaju da će Ukrajina izgubiti i F-16 i pilote čim lovci uđu u neprijateljstva.

Takođe, ratoborna Francuska namerava da svoje AASM bombe prilagodi avionima F-16, koji će biti isporučeni Ukrajini. Prema najnovijim obećanjima, najmanje deset prvih lovaca F-16 stići će u Ukrajinu ovog leta nakon završene osnovne pilotske obuke.

Ruska komanda je navodno već izračunala optimalne oblasti za razmeštanje protivvazdušnih raketnih sistema S-400 kako bi se maksimizirao domet otkrivanja i uništenja američkih aviona.

32 KOMENTARA

  1. Што више ф16 и што више уништених.. прави је час за још једну бруку. Само слушајте америчке аналитичаре, ако не желите овдашње, све једно је.

  2. Nije bitno kada je proizveden nego kakvu opremu ima na sebi, prvenstveno radar i raketu VV i VZ, avioniku, kakvu ce imati podrsku, i oce li je uopste imati, iskustvo pilota itd.

    9
    24
  3. Све, све, али где ће се ови авиони стационирати? Скоро сви потенцијални аеродроми у Украјини су уништени, или су оштећени у мери да се не могу користити. С друге стране сви аеродроми су у домету руских моћних оружја пре свега система земља – земља, ваздух – земља (овде се пре свега мисли на балистичке хиперсоничне пројектиле Искандер), Кинжал, Авангард, крстареће ракете. Чак и фамозне ФАБ бомбе ће бити велико искушење за украјинско РВ. Полетање са аеродрома суседних НАТО држава не долази у обзир јер би то било директно мешање у сукоб, што је ван памети. То би довело до радикалне ескалације сукоба са несагледивим последицама.
    Ово је непотребни очајнички потез ткзв украјинских савезника који су највећи кривци што је украјински народ са државом дошао у овакву тешку ситуацију. Цела украјинска авантура је могла бити избегнута да је било више разумевања код државника водећих западних држава. Давати немогуће гаранције украјинском недораслом тренутку државном вођству, политичарима је за највећу осуду.
    Иоле бољи аналитичар је знао да без пуне оружане помоћи са великим бројем ангажованог људства, савременог оружја Украјини нема спаса – али то би довело до општег оружаног сукоба, светског рата.

    40
    1
    • Iskander je raketa zemlja -zemlja, avangard nosi nuklearno oružije, avioni u Ukrajini već dugo ne poleću sa aerodroma (postoji preko 100 dionica autoputeva i brzih cesta dovoljno dugih). Činjenica je da te 16 ke neće ništa promjeniti ali nemoj lupati kad ne znaš…

      3
      6
    • Jok ima da vicemo Djuro izvini sto si nas bombardovao, breme je da picnes da mislis svojom glavom Hrvoje. Srbi mozda i nisu toliko za Ruse koliko su protiv tvojih sponzora.

      42
      2
    • Ne. Ja već godinama upozoravam na pojavu Nacizma u Srbiji. Samo me malo ko sluša. Eno vam nacista i stranih plaćenika Marinika, Đilas, …

      65
      1
    • Zapadofilija već ulazi u psihička oboljenja i debilizam. Njima je lepše da ližu zapadno prkno, nego najbolji sladoled.

      13
    • Фино не морају РУСИ да праве макете , за вежбање стижу за џабе мете ?!?

      23
      1
  4. Moze Zapad Ukrajini dat 300 Aviona, ako ima.
    Gdje su Piloti.Gdje su Inzinjeri i Radione za remont pripremu.Gdje su im peihvatni Aerodromi za uzletno slijetne staze.Gdje su im Hangari za tastitu od vremena.Nemaju Ukrajinci od toga nista.
    Ako misle koristit Aerodrome iz Rumunije ili Poljske grdno se varaju to ce Rusi da rasture u Paramparcad i ne samo to.

    67
    2
  5. Stotine modernih lovaca iz 1991 😂😂 gde su sad natofili sa svojim najavama, jedva ceka Obradovicku da da komentar o ovim modernim lovcima.

    64
    12
      • 😂😂😂 jesu ako ti kazes, imas USA uporedjenje tih F16 iz 90tih i Ukrainskih Mig-29 koji su 50-50 ali su recimo mnogo inferiorniji od Ukrainskih Su-27 a tek od Ruskih modernih, ima ruski piloti da steknu iskustvo kakvo nema niko ba planeti.

        17

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version