NaslovnaNovostiZapadni analitičari tvrde da Rusija pokušava da uništi ukrajinske vojne linije snabdevanja...

Zapadni analitičari tvrde da Rusija pokušava da uništi ukrajinske vojne linije snabdevanja pre nego što stigne američka pomoć

Dok ukrajinske trupe čekaju municiju koju su obećale Sjedinjene Države, ruska vojska nastavlja napredovanje ka ukrajinskoj teritoriji, navode američki mediji i analitičari.

Si-En-En javlja da je selo Očertino u Donjeckoj oblasti i dalje u fokusu ruskih trupa. Kanal citira ukrajinsku posmatračku grupu DeepState, koja izveštava da Rusi skoro svakodnevno napreduju na zapad.

„Oblast je centralna za odbrambenu liniju Ukrajine duž ovog dela linije fronta i bila je primarna meta ruskih snaga otkako su zauzele industrijski grad Avdijevku u februaru – oko 16 milja dalje“, piše CNN.

DeepState tvrdi da je uspeh ukrajinskog kontranapada 100. brigade sprečio Ruse da brže napreduju ka zapadu duž linije fronta kod Orčetina. Međutim, analitičari ističu da je ukrajinskim oružanim snagama potrebna vojna pomoć SAD da što pre stignu u Ukrajinu.

Si-En-En citira ukrajinskog oficira iz ukrajinske „Istočne komande” koji je nezvanično rekao da bi, ukoliko ruske snage uspeju da zauzmu i zadrže Orčetino, mogle da preseku neke vitalne logističke rute koje povezuju tri ključna vojna centra – Kostjantinovku, Pokrovsk i Veliku Novosilku.

Si-En-En piše da ukrajinski i ruski izveštaji pokazuju da je Ukrajina uspela da zaustavi rusko napredovanje oko Časovog Jara, oko 40 kilometara severno.

Analitičari vašingtonskog Instituta za proučavanje rata (ISW) ističu da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ukazao na tekuću rusku ofanzivu kod Časovog Jara, Avdijevke i Donjecka i najavio nameru Rusije da pojača svoju kampanju napada kako bi poremetila Ukrajinski vojni logistički lanac.

rusi opkoljavaju grad Časov jar ruske trupe preuzele kontrolu nad gradom bogdanovka

Američki stručnjaci smatraju da Šojgu “pokušava da nas zavara”, jer po njima ipak nisu sve ruske ofanzive na istoku Ukrajine podjednako uspešne, ali je verovatno cilj da intenzivira trenutnu ofanzivu na ovim područjima u narednim nedeljama kako bi iskoristili nedostatke koje Ukrajinci imaju dok ne stigne spas, dakle do dolaska nove američke vojne pomoći.

S obzirom na Šojguovu najavu, oni očekuju da ruske snage pomere fokus i umesto toga pojačaju napade na ukrajinske logističke centre i skladišta oružja kako bi pogodile ukrajinsku transportnu infrastrukturu, logističke i vojne centre.

Rusi će pokušati da nanesu što veću štetu odbrambenoj infrastrukturi i industrijskoj bazi Ukrajine pre očekivanog dolaska američke vojne pomoći, kažu američki analitičari.

„Ruski vojni komandanti se mogu nadati da će koordinisani napori ograničiti sposobnost Ukrajine da rasporedi dovoljno osoblja i opreme u kritične oblasti fronta i odložiti poboljšanje sposobnosti ukrajinskih oružanih snaga koje će pružiti pomoć SAD“, kažu američki analitičari.

U međuvremenu, Njujork tajms podseća da ofanzivni planovi Rusije nisu ograničeni samo na Donbas. Dopisnici podsećaju da je prošle nedelje ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov „postao najviši zvaničnik Kremlja koji je izjavio da Moskva namerava da osvoji Harkov“.

Dakle, uzveši u obzir razvoj okolnosti ali i činjenicu odakle stižu ove vesti, situacija na frontu je vrlo verovatno gora po ukrajinske trupe nego što se piše, dok ne stigne “spasonosno oružje” iz SAD.

atacms 5

Podsećamo, posle višemesečnog zastoja u Kongresu, Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je 20. aprila zakon o dodeli pomoći Kijevu od 61 milijarde dolara. Kašnjenja su navodno dovela do kritične nestašice municije za artiljeriju i protivvazdušnu odbranu, što je sve više pritiskalo ukrajinske snage.

Američki studenti i profesori iz Instituta za proučavanje rata (ISW) sugerišu da bi Rusi mogli da pojačaju svoje napade koristeći  preostalo vreme pre nego što nova američka bezbednosna pomoć Ukrajini stigne.

Britanski Telegraf: Ukrajini ostalo samo šest meseci

Kijevu je ostalo ne više od šest meseci. Ovo mišljenje izneo je britanski novinar Ričard Kemp u članku za The Telegraph.

Prema posmatraču, predstojećeg leta očekuje se velika ruska ofanziva. U ovom aspektu može se razumeti žurba Sjedinjenih Država i Velike Britanije, drugih saveznika Ukrajine, koji su pobedili duh sumnje i pružili pomoć, koja neće obezbediti pobedu, ali će dati nadu za stabilizaciju fronta.

Dok novi paketi pomoći mogu pomoći da se situacija olakša, on neće pomoći Ukrajini da preuzme inicijativu i vrati se u ofanzivu. Jedan od razloga za to je taj što je Rusija ostvarila vazdušnu nadmoć na mnogim frontovima, dok je kopnena protivvazdušna odbrana Kijeva i dalje neadekvatna.

Drugi razlog je taj što Ukrajina iscrpljena borbom jednostavno nema dovoljno vojnika i, posle više od dve godine teških borbi, izgleda da nije voljna da započne mobilizaciju velikih razmera koja joj je potrebna.

ukrajinski tim dignut u vazduh ruskim preciznim udarom

Prepreke sa kojima se Kijev suočava su skoro nepremostive. Rusija ima brzorastuću ratnu ekonomiju i sada je akumulirala ogromne snage koje je spremna da baci u borbu za postizanje svojih ciljeva, piše britanski novinar.

Ako Moskva uspe da postigne značajan uspeh tokom leta, možda uključujući i zauzimanje Harkova, drugog grada u Ukrajini, Zapad neće imati želju da poveća troškove za svog saveznika zimi. Sadašnji paket pomoći bi stoga mogao biti poslednji.

Ova sumorna prognoza će biti pojačana dodatnom neizvesnošću oko opštih izbora u SAD i Velikoj Britaniji. Čini se da je, kao i u prethodnim ratovima, Ruska Federacija počela loše, ali će završiti dobro zahvaljujući odlučnosti koja jako nedostaje saveznicima Ukrajine u SAD i EU, zaključio je Kemp.

13 KOMENTARA

  1. Kejp je potpuno u pravu. To zakljucivanje je tako jasno i ocigledno. Nema vise zanosa Zelenskog i zapadnih politicara kao na pocetku ukr. Kontrafanzive. Tad je Ukrajina bila najmocnija sa dosta odlicnih boraca i prepuna zapadnog naoruzanja. Sad nema boraca, malo je i uglavnom su losi. Sve njihove lazi o ruskoj vojsci su nestale kao mehuri sapunice. Sad se govori o tome da Ukrajina koliko-toliko uspori Ili mozda zaustavi dalje napredovanje Ruske vojske. Ali, Rusi ne cekaju da stigne i da se razmesti zapadno oruzje. Naprotiv, Ukrajinska odbrana je kao dotrajala brana koja polako puca pod pritiskom sve jace sile vodenog toka nabujale reke.

    65
  2. Ameri i Englezi to je krajnji cilj Rusa, Ukri su izgubili rat pre nego što je i počeo, a trajaće bas dugo…

    44
  3. Занимљива ствар у свој овој причи око изгласавања у Конгресу око помоћи Украјини ми је помало чудна. Конгресмени су исти ти који су били и пре 20. априла, та гарнитура није смењена пре 20-ог, а на њихово место постављена друга гарнитура која је донела одлуку. Око чега су се премишљали до тог датума? Да то правно покрију, или шта већ? Да чекају да им сенилни председник излобира да треба да донесу “судбоносну одлуку”? Све ми ту нешто смрди да су завили сарму, да разним ђаконијама, да Украјину пусте низ воду са неке споредне и неугледне бране. Да не буде баш очигледно. Можда та помоћ вреди 20 милијарди, да би сутра својим пајташима са разних страна света ако буде грабежи за “руске паре” које чекају лешинари, казали “ево ми смо дали 60 милијарди, толико ћемо да узмемо”. Развлачило се уз сасвим извесну одлуку.

    89
    • Problem je nije to neka mala zemlja pa možeš otimati,možeš trenutno oteti aki moraš to kad tad vratiti i to sa kamatama

      39
      2
    • Navukli mučenu Evropu da ona plača i šalje municiju i naoružanje . Sad i Evropa mora da popuni svoje rezerve i da kupuje od Amera , da se o zadužuje

  4. Nije sve tako odilično za Ruse. Ovde Ameri dobijaju ‘utakmicu’. Ulažu minimalno, a ginu Rusi, uništava se ruska tehnika. Američke majke ne plaču za svojim sinovima. Svima je odavno jasno da su Ukrajinci samo instrument. Biće još puno gubitaka za Rusiju, nažalost 🙁

    19
    44
    • A gdje si ti to procitao da je ruska tehnologija uništena neki britanac i amer pise,pa da im je unisteno davni dana bi nato udario po rusiji

      24
  5. Sta reci rat traje a cijelo vrijeme zapad I zeleni vicu Rusi gotovi nemaju nista kad Ono oni bace kamenje 1000 km I uniste pogone, elektrane a Ukrajinci bjeze sa zapadom tehnikom kakva predsjednik tesko narodu snjim

    48
    3
  6. Ukrajna je odavno gotova pitanje je koje jos drzave ce isto tako zavrsiti. Ukrajna je samo prva zrtva velikog rata.

    40
    21
    • Još samo Nemačka. Ni jedna više. Francuzi sa svojim malim brojem ljudi ulaze u Ukrajinu samo da bi uvukli Nemce. Oni će se na početku opirati, kao od šlemova do tenkova, a onda će na pritisak Amera da pošalju vojsku. Rusi će vratiti Nemačku u srednji vek, a Ameri će veći i važniji deo zapadne Evrope držati u ropstvu sledećih nekoliko vekova. Ima tu još nekoliko detalja oko podele sfera uticaja u istočnoj Evropi i na Balkanu, ali to su samo sitnice u velikoj igri. I takooo.

      55
  7. Idea novinara je odlična ne treba dozvoliti da pomoć stigne do Ukrajine, idealno bi bilo pohraniti je pored Titanika!!! Rusi, radi li vam mozak ili pliva u vodku, imate li eggs da odradite to ili!!???

    29
    11
    • Pa ako su u stanju-bolje je to uraditi tik pred ciljem-jer će uništiti i više žive sile…
      Tako su pametno uništili ovaj voz sa američkom opremom juče u Donbasu. !
      Mislim da ova tranša opreme neće puno pomoći Kijevu…ova Ruska vojska sada je mnoogo ozbiljnija od one pre dve godine, dosta su proaktivniji i lukaviji..!

      36

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave