NaslovnaNovostiBlumberg: Američka pomoć bi Ukrajini mogla dati predah, međutim, malo verovatan brz...

Blumberg: Američka pomoć bi Ukrajini mogla dati predah, međutim, malo verovatan brz preokret na bojnom polju

Američka pomoć može Ukrajini dati manevarski prostor, ali stvarna promena na bojnom polju ostaje daleka, izvestio je Blumberg 22. aprila.

Podsećamo, posle višemesečnog zastoja u Kongresu, Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je 20. aprila zakon o dodeli pomoći Kijevu od 61 milijarde dolara, poslavši zakon Senatu na direktno glasanje.

Kašnjenja su dovela do kritične nestašice municije za artiljeriju i protivvazdušnu odbranu, što je sve više pritiskalo ukrajinske snage.

Ekspert za odbranu rekao je za Blumberg da bi pomoć Vašingtona mogla pomoći Kijevu da blokira napredovanje Rusije i uspostavi efikasnu odbranu.

„Pitanje je da li će pomoći biti i koliko u 2025. godini i nakon toga, jer je strategija (ruskog predsednika Vladimira) Putina da sačeka“, rekao je Mikola Bielieskov, istraživač sa Nacionalnog instituta za strateške studije u Kijevu.

Prema pisanju publikacije, zbog logističkih ograničenja, pomoć će verovatno početi da utiče na situaciju na frontu tek za nekoliko nedelja.

Američki studenti ili profesori iz Instituta za proučavanje rata (ISW) sugerišu da bi Rusi mogli da pojačaju svoje napade koristeći preostalo vreme pre nego što nova američka bezbednosna pomoć Ukrajini stigne.

patriot
patriot

„Ruska vojna komanda će verovatno intenzivirati ofanzivne operacije i raketne i bespilotne udare kako bi ostvarila operativno značajne efekte, što će svakako biti teže postići protiv dobro snabdevenih ukrajinskih snaga “, napisali su iz ISW sa sedištem u Vašingtonu.

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe (GUR) Kirilo Budanov rekao je za Bi-Bi-Si da će se Ukrajina verovatno suočiti sa posebno teškom situacijom sredinom maja i juna.

Nakon što je zauzela Avdijevku u februaru, Moskva je pomerila fokus na Časov Jar, u velikoj meri nenaseljeni grad u Donjeckoj oblasti, zapadno od Artjomovska (Bahmuta).

Glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga Oleksandr Sirski rekao je 13. aprila da se situacija na istočnom frontu Ukrajine „značajno pogoršala poslednjih dana“.

Zakasnili: Zapadni mediji kritikovali kašnjenje SAD u odobravanju pomoći Ukrajini

Iako je američko zakonodavstvo postiglo konsenzus da Ukrajini pruži veliku finansijsku i vojnu pomoć, odluka je doneta prekasno, prenela je novinska agencija Rojters.

Prema rečima stručnjaka koje je agencija intervjuisala, tokom meseci koliko je američki Kongres razmatrao pitanje pružanja vojne i finansijske podrške Ukrajini, situacija na frontu se značajno promenila.

Ruska vojska je uspela da ostvari značajan napredak u skoro svim pravcima, a ukrajinske oružane snage trpe neuspeh za neuspehom. “Municija i vojna oprema stići će mnogo kasnije nego što se Ukrajina nadala”, naglašava agencija.

Pored toga, postoji veoma veliki rizik da Kijev nakon ovog, više ne dobija pomoć od Sjedinjenih Država. Verovatno će ovaj paket pomoći biti poslednji, a kada se pomoć iscrpi, kijevski režim će se suočiti sa mračnom perspektivom pregovora pod ruskim uslovima ili čak kapitulacije.

Nije slučajno što su čak i ukrajinski analitičari u poslednje vreme počeli da raspravljaju o potrebi vođenja pregovora „sada i odmah” pre nego što se situacija na frontu dodatno pogorša.

Međutim, ruski izvori vesti naglašavaju da Rusiji trenutno više nisu potrebni pregovori, barem pod uslovima Kijeva ali čak i ravnopravnim pozicijama.

Ruski stručnjaci smatraju da ni vojna zaliha iz SAD i Evropske unije neće moći bitno da promene situaciju na frontu, pa su nade kijevskog režima u neko poboljšanje situacije Oružanih snaga Ukrajine u krajnjoj liniji neosnovane.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave