NaslovnaNovostiDa li će Rusi „slomiti“ Ukrajince: Pojačaće napade kako bi iskoristili period...

Da li će Rusi „slomiti“ Ukrajince: Pojačaće napade kako bi iskoristili period do dolaska američke vojne pomoći

Ukrajinske snage bi mogle da pretrpe neuspehe u narednim nedeljama dok čekaju pomoć da stabilizuju front.

Predstavnički dom američkog Kongresa u subotu je odobrio nacrt zakona sa paketom pomoći Ukrajini od oko 60 milijardi dolara. Predlog zakona sada mora da usvoji Senat i da ga potpiše predsednik pre nego što se pomoć može poslati.

Mnogima već dobro znano glasilo iz Vašingtona, Institut za proučavanje rata (ISW) napominje da će ovi zahtevi i logistika premeštanja američke opreme na liniju fronta u Ukrajini verovatno značiti da će nova pomoć imati uticaj i pozitivan efekat nakon nekoliko nedelja.

Situacija na linijama fronta će stoga verovatno nastaviti da se pogoršava tokom ovog vremenskog perioda, posebno ako ruske snage intenziviraju svoje napade kako bi iskoristile ograničeni vremenski okvir pre nego što stigne nova američka pomoć.

Ukrajinske snage bi mogle da pretrpe neuspehe u narednim nedeljama dok čekaju pomoć za stabilizaciju fronta, ali verovatno neće moći da ublaže trenutnu rusku ofanzivu, pod pretpostavkom da se pomoć odmah nastavi, navodi ISW.

„Ruske snage će verovatno u narednim nedeljama pojačati tekuće ofanzivne operacije i raketne i bespilotne napade kako bi iskoristile vremenski okvir dok Kijev ne dobije municiju koja mu je potrebna.

Ruske snage su održavale i, u nekim oblastima, intenzivirale tekuće ofanzivne operacije, verovatno da bi iskoristile nedostatak ukrajinskih vojnih resursa. Ruske snage su takođe nastojale da iskoriste degradirane kapacitete protivvazdušne odbrane Ukrajine u pokušaju da poremete ukrajinsku energetsku mrežu, uzrokujući time dugoročnu štetu odbrambenoj infrastrukturi i industrijskim kapacitetima.

Očekivani dolazak američke pomoći je verovatno pojačao ove obzire za ruske snage, a ruska vojna komanda će verovatno intenzivirati ofanzivne operacije i raketne i udare bespilotnih letelica kako bi postigla operativno značajne rezultate koje će svakako biti teže postići protiv dobro opremljene ukrajinske sile.

Ruske snage su ostvarile samo taktički napredak u poslednjih šest meseci pogoršavajući situaciju među ukrajinskom vojskom i malo je verovatno da će preduzeti još jedan potez da probiju liniju fronta.

Ruske snage bi i dalje mogle da ostvare značajan operativni napredak u narednim nedeljama i mogle bi da daju prioritet oblastima fronta gde ukrajinska odbrana izgleda relativno nestabilna, posebno zapadno od Advike, ili oblastima fronta gde su ruske snage blizu operativno važnog cilja, kao što je blizu Ceasiv Iar“, tvrdi ISW.

„Ukrajina će verovatno biti u značajno poboljšanom operativnom položaju do juna 2024. godine, bez obzira na kašnjenja u dolasku američke odbrambene pomoći na liniju fronta, a ruska vojna komanda će verovatno razmotriti značajne promene u ofanzivnoj operaciji velikih razmera koju očekujemo da će se pokrenuti u junu, iako će se verovatno nastaviti kako je planirano“, pišu profesori i učenici ISW iz Vašingtona.

11 KOMENTARA

  1. Već 6 meseci Heroji Ukrajine kubure sa manjkom oružja a bedna ruska vojska drži frontu bez da ju pomakne kilometar prema zapadu , stoje još kod sela Avdivka i Bahmut i kače tamo ruske zastave 😂?! Ruski pacovi , džabe vas je izginulo nekoliko stotina hiljada u Ukrajini , ovaj okupacijski rat ste već izgubili ! 🤗💪🇺🇦🇺🇸🇪🇺😄

    12
  2. Ruski BDP je u stabilnom plusu. Rusija je u najvecem finansijskom i privrednom drustvu slobodnih zemalja u BRIKSu. Rusija je samodovoljna zemlja, koja proizvodi kompletnu hranu za svoj narod ,a neke proizvode 250/ vise od potreba svoga stanovnistva kao zitarica recimo,ogromnu kolicinu i zaliha gasa, nafte i uglja kao i atomske energije u izobilju. Rusi proizvode najnaprednije naoruzanje u velikoj kolicini, i uz neke manje nabavke rezerne municije od saveznika u stanju je, kako vidimo, da vodi rat velikog obima i kontinuiteta, bez uptrebe punog potencijala, kako u ljudstvu tako i u tehnici. Sa druge strane vidimo da NATO sa krajnjim naporom i naprezanjem sa ukrainskim topovskim mesom, je u prilici da se povlaci.

    136
    13
  3. Polako ali sigurno zapad trosi svoj novac kada dodju do kriticne tacke stace sa slanjem i uzeti svoju zemlju koji ce ukrajinci prodati jbg

    23
  4. Zelensky je dobio 61 Milijardu Dolara pomoci.Od toga ce 70% ostat u Americi Bajden je vec nasao staro pokvareno oruzje za Ukrajinimu.Sve sto stoji rashodovano neuspravno ide za Ukrajinu, Zelensy nema pojma sta mu se sprema.Odstrel iz njegovog okruzenja, ili ce ga Anglosaksoncu likvidirat jer nije ispunio ono sto se od njega trazilo.

    35
  5. Ako Rusi ne osvoje sve i jedan metar kvadratni Ukrajine,Rusi su izgubili rat.Zaustavljanje na Dnjepru samo znaci da ce preostali dio Ukrajine odmah uci u NATO i postati najveca i najbliža baza za napad i komadanje Rusije.Zapadnjaci nisu postovali nijedan dogovor sa SSSR i poslije sa Rusijom,pa zasto bi postovali dogovor o neutralnosti Ukrajine.Osim toga, ako se zauzme cijela Ukrajina, ono sto najvise boli Ameriku i Evropu,nece imati ko da vraca kredite za oružje koje je isporucčeno Ukrajini,tako da je jedini siguran nacin za Rusiju da se Ukrajina osvoji cijela…

    209
  6. Mrcvarenje I ubijanje jadnog ukrajinskog naroda ce se nastaviti najverovatnije u narednih dve do 2,5 godina. Do tada ce Bacuske zavrsiti posao a to z aco da ce da operu svoje cizme na Dnjpru I da potisnu Ukra fasist. snage sa obala Crnog mora. Nova pomoci I opet nova pomoci sve do lkonacnog poraza.

    19
  7. Ma gde će rusi da slome ukrajince.
    Iole pametan čovek zna da neće rusi da slome ukrajince, nego će da ih vrate u kameno doba, zahvaljujući “DEMOKRATIJI ZAPADA”. Zapadni oci su mislili da se sa rusima mogu igrati kao sa Srbima na Kosovu, potpisujemo jedno a radimo drugo. GOSPODO SA ZAPADA PREŠLI STE SE DEBELO.

    123
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave