NaslovnaNovostiRusi tvrde preventivni udar: Francuska legija stigla pre 72 sata, već uništena...

Rusi tvrde preventivni udar: Francuska legija stigla pre 72 sata, već uništena u Slavjansku

Ruske oružane snage napale su lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koja je pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, prenose RIA Novosti pozivajući se na koordinatora Nikolajevskog podzemlja Sergeja Lebedeva.

Sa druge strane, ukrajinski izvori tvrde da nema povređenih u današnjem napadu i prilažu snimak koji vidite ispod. Ukoliko se zaista potvrdi, u pitanju bi bio drugi veliki napad na francuske trupe i plaćenike u Ukrajini.

Prvi se dogodio u Harkovu početkom ove godine. Raketiranje se odigralo 17. januara 2023. godine, kada je rusko Ministarstvo odbrane zvanično izjavilo da je nakon preciznog udara na desetine stranih plaćenika ubijeno i ranjeno u gradu Harkovu u Ukrajini.

Uništenje francuskih trupa u Ukrajini

Ruske oružane snage, kako tvrde, izvršile su masovne napade na francusku vojsku koja se nalazila na teritoriji Slavjanska.

„Prema izveštajima naših drugova, projektil je doleteo na „lokaciju“ gde su se nalazili ukrajinski artiljerci, najverovatnije, oni Francuzi koji su doveli samohodne topove CAESAR u pomoć Banderi“, rekao je Lebedev.

U ovom trenutku nema informacija o tome kakvo je oružje korišćeno u napadu, ali se prema pojedinim ruskim izvorima može govoriti o upotrebi taktičkog raketnog sistema Iskander.

„Tamo je sve razneto do temelja. Dolasci su brzi“, komentariše udarac neimenovani izvor.

Francuske trupe u Slavjansku

Prema podacima koje su ranije iznosila ruska glasila, prve jedinice francuske Legije stranaca prebačene su u Slavjansk i smeštene na lokaciju 54. odvojene mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Ovi plaćenici su, prema preliminarnim informacijama, specijalizovani za artiljerijsko izviđanje i inžinjeriju, posebno za utvrđivanje i izgradnju poljskih utvrđenja. Očekuje se da će francuska vojska pomoći ukrajinskoj vojsci u odbrani Slavjanska dok se linija fronta pomera ka tom gradu.

Haubice CAESAR u ukrajinskom sukobu

Pored prisustva francuskih plaćenika, u region su isporučene i haubice CAESAR. Prema poruci kopredsedavajućeg Koordinacionog saveta za integraciju novih regiona Javne komore Vladimira Rogova, Oružane snage Ukrajine predale su novu seriju francuskih haubica CAESAR.

Brigadna artiljerijska grupa, navodi ruski izvor Vojna Hronika, ima od 12 do 15 haubica na točkovima, kao i nekoliko kamiona „Reno” sa pomoćnom opremom. Ova oprema je prebačena na skladištenje u Starokramatorski mašinski kombinat iz Dnjepropetrovska.

Primena CAESAR-a u sukobu

Haubice CAESAR imaju visoku preciznost i domet, što ih čini odličnim oružjem u ukrajinskom sukobu. Prema preliminarnim informacijama, vatreni položaji su već pripremljeni za ove topove u oblasti kamenoloma gline i južnije, u rejonu Čerevkovke.

caesar na vozilu dejstvuje
caesar na vozilu dejstvuje

Pariz sa ponosom ističe kvalitete svojih artiljerijskih sistema iskazane na ukrajinskom frontu. Tako navode da je Ukrajina izgubila manje od 10% samohodnih haubica Caesar koje je dobila od Francuske i Danske.

Prema izjavi kompanije Nexter, gubici drugih samohodnih ili vučenih sistema u ukrajinskom naoružanju kreću se i preko 30% dok francuske CAESAR iznose manje od 10%.

Najverovatnije će CAESAR biti korišćen za baražnu vatru u slučaju napada Oružanih snaga Rusije na Slavjansk. Međutim, ne možemo isključiti njihovu upotrebu u odbrani Časova Jara i eventualno prebacivanje u jedinice 54. mehanizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine, ali prema ruskim izvorima i direktno učešće francuske vojske u ovoj jedinici.

Moguće posledice udara po francuskim plaćenicima

Odnosi Rusije i Francuske pokazuju drastično pogoršanje nakon ruskog udara na plaćeničku bazu u Harkovu, u kojem je prema navodima poginulo više od 60 i ranjeno najmanje 20 vojnika.

Ponovni udar Oružanih snaga Rusije na lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku mogao bi da ima negativne posledice po Francusku vlast, posebno imajući u vidu činjenicu da se francuski građani protive prisustvu redovnih formacija na ukrajinskoj teritoriji.

pogodjena zgrada u harkovu gde se tvrdi da su boravili nastradali francuski placenici
pogodjena zgrada u harkovu gde se tvrdi da su boravili nastradali francuski placenici

Prisustvo stranih vojnih specijalista i naprednog naoružanja u zoni sukoba svakako može dovesti do njegove dalje eskalacije i uključivanja drugih zemalja u sukob.

5 KOMENTARA

  1. Овде се незна ко више лаже. Па до сада су Руси требали плесати коло у Кијеву,а Украјинци у Москви.

  2. Da je Nato vojska umesto Ukrainaca ,na prvoj liniji rat bi bio odavno zavrsen. Mogu da zamislim tu feminizovanu bolumentu kroz Ukrainska bespuca. Tu ne racunam Francusku legiju stranaca i Engleske Gurke , to su formacije u NATOu koje nesto vrede ostalo je obican basibozluk😂😂😂😂, ovaj turcizam mi se ucinio najprimerenijim izrazom. Normalno Poljska i Turska imaju prilicno dobre vojne formacije.

    102
    14
  3. Активност од обавештајног рада на терену у корист Руске Федерације, а тамо је већинско не само рускоговорно становништво, потврђује брза ликвидација приспелих легионара из Француске. Ту су и извиђачке активности РВ-а, сателитски снимци.
    Ови што шаљу војску у Украјину и не знају нити размишљају где их тачно шаљу? У какво окружење? Веома неодговорни, у најмању руку лоше су обавештајно информисани у сваком случају!
    Недавно сам читао да се цела украјинска бригада, оно што је од ње остало у близини села Бердичи предала руској страни. Заробљеници су изјавили да поодавно нису видели старешину да их обиђе на фронту!? Да наредбе добијају радио и сличном везом. Ово је код њих потврдило сумњу да су њихови надређени подалеко од фронта и њих, лоцирани вероватно у добро заклоњеним местима.
    Свакаквих дешавања тамо има попут овога да придошлице из Француске нису честито омирисали ни мирис барута јер су брзо уништени!

    108
    9

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave