NaslovnaNovostiDa li su raketirani Francuzi u Harkovu bili pripadnici regularne francuske armije,...

Da li su raketirani Francuzi u Harkovu bili pripadnici regularne francuske armije, a ne plaćenici?

Odnosi Rusije i Francuske pokazuju naglo pogoršanje nakon ruskog udara na plaćeničku bazu u Harkovu, u kojem je poginulo više od 60 i ranjeno najmanje 20 vojnika.

Moskva je juče pozvala francuskog ambasadora u Ministarstvu spoljnih poslova radi objašnjenja u vezi sa ogromnim brojem poginulih francuskih vojnika u Harkovu.

Moskva navodno smatra da se radi o vojnicima regularne francuske armije, oficirima, specijalnim snagama, savetnicima itd., koji su poslati u ime francuske vlade. Ovo takođe objašnjava njihov veliki broj na određenoj lokaciji u Harkovu, a ne na prvim linijama fronta.

Francuski ambasador pozvan da pruži objašnjenje

Rusija je juče pozvala francuskog ambasadora u Moskvi Pjera Levija u rusko Ministarstvo spoljnih poslova radi objašnjenja. Prema nekim izvorima, dobio je odsustvo.

Moskva je preključe saopštila da su ruske snage izvele precizan udar na zgradu u kojoj se nalaze „strani borci” u Harkovu. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su borci uglavnom bili francuski plaćenici i da je zgrada uništena.

„U vezi sa uništavanjem od strane ruskih oružanih snaga privremenog mesta razmeštanja stranih boraca u Harkovu, među kojima je bilo na desetine Francuza, francuski ambasador je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova“, rekla je predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, navodi ruska državna novinska agencija TASS.

Pariz je ranije juče opovrgao ove ruske tvrdnje o prisustvu francuskih plaćenika u Ukrajini.

„Francuska pomaže Ukrajini u snabdevanju vojnom opremom i vojnom obukom, u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom, kako bi pomogla Ukrajini u njenoj borbi za odbranu svog suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta“, saopštilo je francusko ministarstvo spoljnih poslova.

„Francuska nema plaćenike, ni u Ukrajini ni bilo gde drugde, za razliku od nekih drugih“, dodali su Francuzi.

Riter: Nisu svi Francuzi ubijeni u Harkovu bili plaćenici

Udar na zgradu u severoistočnom ukrajinskom gradu Harkovu u utorak rezultirao je smrću 60 plaćenika — većinom francuske nacionalnosti.

Prisustvo naoružanih Francuza u drugom po veličini gradu u Ukrajini izazvalo je spekulacije o tome za koga rade, rekao je za ruski Sputnjik ruski miljenik, penzioner Skot Riter, nekada oficir CIA i bivši inspektor UN za oružje. Američki stručnjak baca pravu bombu rekavši da nisu svi francuski vojnici bili plaćenici.

On u suštini spekuliše o direktnoj umešanost Zapada u bitke sa ruskim snagama, što je po njemu rezultat, između ostalog, oskudice ukrajinske vojske, ali i velikog uticaja koji bi mogao imati poraz u ukrajinskom proksi ratu za NATO.

Riter je rekao da to potencijalno razotkriva tajnu direktnu umešanost Francuske u zastupnički rat NATO-a protiv Rusije. „Ako se bore za ukrajinsku stranu, bez obzira na njihovu nacionalnost, sada su legitimna meta“, zaključio je ovaj penzioner.

Američki penzioner se fokusirao na dva glavna aspekta napada.

On je rekao da to pokazuje da ruska vojska više ne pravi diskriminaciju između stranih plaćenika i ukrajinskih vojnika.

„Rusija nije pokazala oklevanje u eliminisanju stranih plaćenika koji se bore u ime ukrajinske vojske “, rekao je on. Takođe otvara intrigantnu mogućnost da bi francuske trupe mogle biti direktno uključene u ukrajinski sukob protiv Rusije.

„Bar neki od njih nisu bili plaćenici, već zapravo vojna lica Francuske, koji su bili u Ukrajini po nalogu svoje vlade, a sada su mrtvi “, rekao je Riter.

Ova očigledna nova ruska politika je u suprotnosti sa prethodnom „blagošću“ prema vojnim „savetnicima“ ili drugom osoblju NATO-a u Ukrajini, rekao je američki ekspert, označavajući promenu od strane Rusije u odnosima sa stranim silama.

Prema Riteru, ruske obaveštajne službe su znale da se francuska vojska nalazi na tom mestu u Harkovu. „Ovo pokazuje da je Rusija donela odluku: svi u Ukrajini su sada meta“, podvukao je on.

Širi zaključak je jasan da je Rusija sada u „završnoj fazi“ brisanja ukrajinskih oružanih snaga. „To znači da su svi meta: ukrajinska vojska, strani plaćenici i bilo koji vojni članovi NATO-a na ukrajinskom tlu“, tvrdi američki penzioner.

Ovaj udar označava promenu u ukrajinskom sukobu koji je eskalirao u februaru 2022. godine, kada se talas plaćenika iz Severne Amerike i Evrope pridružio takozvanoj kijevskoj Legiji stranaca. Uz obećanja o značajnim ekonomskim koristima, malo su obraćali pažnju na upozorenja Rusije da će na meti biti strani plaćenici, tvrdi Riter.

„Pariz odobrava regrutaciju plaćenika“: Ministarstvo spoljnih poslova Rusije govorilo o razlozima pozivanja francuskog ambasadora u Moskvi u resor

Šef ambasade Francuske u Rusiji Pjer Levi pozvan je juče u Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije po pitanju učešća francuskih plaćenika u oružanom sukobu u Ukrajini na strani Oružanih snaga Ukrajine, zvanično je saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Tokom sastanka u Ministarstvu spoljnih poslova, ambasadoru je ukazano na sve veću umešanost Francuske u ukrajinski oružani sukob. Nedavna smrt francuskih plaćenika usled udara ruskih oružanih snaga na vojne ciljeve u Harkovu u potpunosti je na savesti Pariza, saopštilo je rusko diplomatsko odeljenje.

Ambasadoru je rečeno da smrt njegovih sunarodnika leži na savesti zvaničnog Pariza, koji odobrava rad regrutnih mehanizama u zemlji, uz pomoć kojih se regrutuju plaćenici za učešće u neprijateljstvima na strani kijevskog režima, naglašava se u zvaničnom saopštenju ruskog MIP-a.

Rusko diplomatsko odeljenje je izrazilo nadu da će francuska javnost dobiti istinite informacije o tome koliko je Pariz umešan u ukrajinski sukob. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije tvrdi da francuska javnost već mora da podeli odgovornost za pogibiju velikog broja ljudi sa francuskim vlastima.

Napomenje se da Francuska igra sve aktivniju ulogu u ukrajinskom sukobu, snabdevajući kijevski režim oružjem, vojnom opremom i municijom, kao i slanjem plaćenika u Ukrajinu, francuskih državljana, od kojih su mnogi bivši vojnici francuske vojske i jedinice Legije stranaca.

3 KOMENTARA

    • Браво. Човек који није био у стању да среди сопствени живот ће да води државу.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave