NaslovnaNovostiU Ukrajini, taktika „pucaj i beži“ pomaže Caesar haubicama da prežive: uništeno...

U Ukrajini, taktika „pucaj i beži“ pomaže Caesar haubicama da prežive: uništeno samo 10% u poređenju sa 30% ostalih

Vapaji Volodimira Zelenskog da Amerikanci zanemare domaće rasprave u Kongresu i usvoje novi paket pomoći Ukrajini primoravaju i evropske saveznike Kijeva da pojačaju svoje napore u isporuci oružja.

S druge strane, iskustva ukrajinskog fronta idealna su prilika da kompanije iz vojno-industrijskog kompleksa reklamiraju svoje proizvode. Najbolji primer je Pariz koji sa ponosom ističe kvalitete svojih artiljerijskih sistema iskazane na ukrajinskom frontu.

Tako se ističe da je Ukrajina izgubila manje od 10% samohodnih haubica Caesar koje je dobila od Francuske i Danske.

Ovo je dokazalo da, zahvaljujući velikoj pokretljivosti, Krauss-Maffei-Wegmann +NEXTER Defense Systems (KNDS) oruđa imaju ubedljivo veću sposobnost preživljavanja od ostalih vučenih ili samohodnih artiljerijskih sistema.

Naime, prema izjavi kompanije Nexter za Defence News, gubici drugih samohodnih ili vučenih sistema u ukrajinskom naoružanju kreću se i preko 30%.

Prema tvrdnjama kompanije, Caesar, sa masom od 18 tona, spada u najlakše samohodne haubice kalibra 155 mm na svetu. Haubica može za jedan minut da ispali šest granata i nakon toga brzo  promeni borbenu poziciju – artiljeriska taktika poznata kao „pucaj i beži“ (shoot-and-scoot).

Dok je ranije ključnu ulogu igrao domet, danas je ova mobilnost od presudnog značaja za preživljavanje artiljerijskih oruđa na savremenom bojnom polju.  

„Upotreba bespilotnih letelica i lutajuće municije postala je najveća pretnja čak i na položajima udaljenim 40 kilometara od linije fronta, sa kojih Caesar i deluje. Mala masa i sposobnost da za manje od 60 sekundi promeni borbeni položaj i tako izbegne kontrabaterijsku vatru, glavne su prednosti ovih haubica“.

Ukrajina je da sada dobila 55 mobilnih haubica Caesar Mk. I, od kojih je 36, na šasiji 6×6, isporučila Francuska, (od toga šest u 2024 godini), a 19, na šasiji 8×8, donirala je Danska. 

Američki državni sekretar Antony Blinken i francuski ministar oružanih snaga Sébastien Lecornu su sa kompanijom Nexter sklopili dogovor da Francuska, Danska i Ukrajina tokom 2024. godine finansiraju nabavku 78 sistema Caesar za potrebe Kijeva. Ovim sporazumom je obuhvaćeno i šest fancuskih haubica Mk. I na šasiji 6×6 već isporučenih Ukrajini tokom ove godine.

Prema izjavi francuskog ministra iz januara 2024, Rusija je u leto prethodne, 2023. godine, postigla izrazitu prednost u artiljeriji – odnos ispaljenih granata bio je 6:1 u korist Moskve. Istovremeno, pokazalo se da je na frontu više od 70% žrtava stradalo od artiljerijske vatre. 

Deficit u artiljeriji navodno je doprineo i neuspesima ukrajinskih snaga na liniji fronta, uključujući i povlačenje iz Avdijevke. U januaru ove godine ukrajinski ministar odbrane Rustem Kuleba je izjavio da je snažnija artiljerija jedan od ključnih faktora neophodnih za ukrajinsku pobedu. 

lancet udara po samohodnoj francuskog haubici caesar 155mm
lancet udara po samohodnoj francuskog haubici caesar 155mm

Nexter je od 2022. godine povećao mesečnu proizvodnju haubica Caesar sa dve na šest. No, kompanija ima cilj da u roku od 12 meseci postigne mesečni nivo proizvodnje od 12 oruđa. Za sada je komletna proizvodnja namenjena potrebama Ukrajine i popuni francuskih zaliha.

Ključne karakteristike CAESAR 155 mm

CAESAR (CAmion Équipé d’un Système d’ARtillerie) je samohodna haubica kalibra 155 mm razvijena od strane francuske odbrambene kompanije Nexter Systems. Namena mu je pružanje visoko mobilne artiljerijske podrške kopnenim snagama.

CAESAR sistem je montiran na šasiju kamiona sa 6×6 pogonom, što mu pruža izuzetnu pokretljivost u terenskim uslovima.

Snažno artiljerijsko vozilo је dostupno u varijantama 6×6 i 8×8. Može da pređe preko 600 km sa jednim rezervoarom za gorivo brzinom od 50 km/h, sa maksimalnom brzinom od 80 km/h.

  1. Artiljerijski sistem: CAESAR koristi haubicu kalibra 155 mm sa odnosom dužine cevi prema kalibru od 52, što mu omogućava gađanje različitih vrsta artiljerijskih projektila, uključujući visokoeksplozivne, dimne, osvetljavajuće i precizno navođene projektile. Sistem ima domet od oko 40 kilometara.
  2. Pokretljivost: Konfiguracija na kamionskoj šasiji omogućava visoku pokretljivost i agilnost CAESAR-a, što mu omogućava brzo razmeštanje i premestanje na bojištu. Njegove sposobnosti za vožnju van asfalta omogućavaju mu rad u različitim terenima, što poboljšava taktičku fleksibilnost.
  3. Automatizacija: CAESAR je opremljen automatizovanim sistemom za rukovanje municijom, smanjujući opterećenje posade i omogućavajući brži tempo paljbe. Sistem može nositi do 18 granata, sa dodatnim zalihama municije u pratećem vozilu za snabdevanje municijom.
  4. Integracija C4I sistema: CAESAR ima napredne sisteme za komandu, kontrolu, komunikacije, računare i obaveštajne podatke (C4I), što omogućava njegovu integraciju u opšte mrežnocentrično ratovanje. Ova integracija poboljšava situacionu svest, koordinaciju sa drugim jedinicama i olakšava razmenu ključnih informacija.
  5. Izvozni uspeh: CAESAR sistem je izvezen u nekoliko zemalja širom sveta i svojevremeno je stekao priznanje za svoje performanse i pouzdanost. Korišćen je u raznim sukobima i “mirovnim operacijama” Zapada širom sveta, demonstrirajući svoju efikasnost u borbi.

Francuska vojska nabavlja Caesar nove generacije

Kompanija KNDS je 2. februara 2024. objavila da je Francuska u decembru 2023. naručila 109 haubica Mk. II nove generacije (NG) u vrednosti od oko 350 miliona evra.

001 caesar ii
Caesar ii

Francuska Agencija za nabavku naoružanja (Direction générale de l’armement, DGA) je na osnovu iskustava stečenih u Avganistanu i području Sahela, predvidela da Caesar Mk.II NG bude opremljen kabinom sa oklopnom zaštitom otpornom na mine i malokalibarsko oružje, motorom od 460 KS (na Mk.I su motori od 215 KS), novom šasijom 6×6 firme Arquus i ažuriranim softverom za kontrolu vatre. Na sistemu je zadržan isti top 155mm/52 dometa većeg od 40 km. 

Prve isporuke haubica nove generacije očekuju se 2026. godine, a do kraja 2030. francuska armija bi trebalo da raspolaže sa 109 sistema 155mm/52 Mk. II NG. 

5 KOMENTARA

  1. Samo vi kurazite Ukrajinu da ginu sto vise I da gube gradove sto vise. To Zapad radi u sumanutom verovanju da ce u Ukrajini pobediti Rusiju. Zelenski i Zapad su unistili Ukrajinu, a tek ce da je dotuku u potpunosti

  2. Која је цена рекламе , мали јеврејину …наша браћа Украјинци , то је цена .
    Ти , нећеш пред Бога изаћи !.

    13
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave