NaslovnaNovostiJoš jedan Wunderwaffe: Britanija razmišlja o snabdevanju Ukrajine laserskim oružjem „DragonFire“

Još jedan Wunderwaffe: Britanija razmišlja o snabdevanju Ukrajine laserskim oružjem „DragonFire“

Oružje DragonFire laserskog usmerenog energetskog oružja (laser directed-energy weapon, LDEW) koje se razvija za britansku vojsku moglo bi da ima „ogromne posledice“ za sukob u Evropi, rekao je 11. aprila ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, Grant Šaps.

LDEW bi mogao biti prebačen na liniju fronta u Ukrajini kako bi oborio ruske bespilotne letelice, prema Šapsu, koji je primetio da je laser prvobitno trebalo da bude pušten u upotrebu 2032. godine, ali nove reforme koje imaju za cilj da ubrzaju nabavku znače da će biti operativan pet godine ranije.

Tokom posete vojnom istraživačkom centru Porton Daun u Solsberiju, Šaps je rekao novinarima da će pogledati da li se tempo može još više povećati „kako bi se Ukrajinci možda dočepali toga“.

„Došao sam da ubrzam proizvodnju laserskog sistema DragonFire jer mislim da, s obzirom na to da postoje dva velika sukoba, jedan na moru, jedan u Evropi, ovo bi moglo da ima ogromne posledice, da imamo oružje koje je sposobno da uhvati srušiti dronove“, rekao je ministar odbrane.

„I tako, ono što želim da uradim je da ubrzam ono što bi obično bio veoma dug proces nabavke razvoja, verovatno do 10 godina, na osnovu mojih jutrošnjih razgovora, do mnogo kraćeg vremenskog okvira za njegovo postavljanje, potencijalno na brodovima, dolazeći dronovi, a potencijalno i na kopnu. Opet, dolazeći dronovi, ali nije potrebno mnogo mašte da se vidi kako bi to moglo biti od pomoći u Ukrajini, na primer. dodao je on.

britanska vojska testira novo lasersko oruzje dugog dometa dragonfire
dragonfire

Laser razvija UK DragonFire, saradnja koju čine MBDA UK, Leonardo UK, QinetiQ i Laboratorija za nauku i tehnologiju odbrane (Dstl).

O najavi da bi Britanska vojska u bliskoj budućnosti mogla da dobije novi borbeni laser dugog dometa pisali smo prvi put 2022. godine. Prva uspešna testiranja ovog oružja održana su na Hebridskim ostrvima u Velikoj Britaniji, pre samo nekoliko meseci.

DragonFire koristi tehnologiju kombinovanja snopa da isporuči laserski zrak sa povećanom gustinom snage, smanjenim vremenom poraza i povećanim efektivnim dometom.

LDEW i povezani sistemi za ciljanje, uključujući elektrooptičku kameru i drugi laser manje snage za snimanje i praćenje, montirani su na kupolu. Laser je navodno u klasi od 50 kW i dizajniran je da brani kopnene i pomorske ciljeve od pretnji kao što su projektili i minobacači.

Britanski plan da isporuči DragonFire Ukrajini, koja se bori da upravlja i održava manje složene raketne sisteme protivvazdušne odbrane, u najmanju ruku veoma je ambiciozan, naravno ukoliko britanski opsužioci sistema ne dođu u kompletu.

laser ilustracija
laser ilustracija

Šapsovo obećanje može biti više propaganda koja ima za cilj da podigne moral kijevskog režima, koji je nedavno pretrpeo velike gubitke kao rezultat ruskih raketnih napada ali i dronovima.

Kijev je uputio više različitih molbi i zahteva svojim saveznicima da pojačaju njihovu iscrpljenu protivvazdušnu odbranu u poslednjih nekoliko nedelja, za sada bezuspešno.

Čak i ako bude isporučen Kijevu, DragonFire verovatno neće napraviti nikakvu razliku na frontu u Ukrajini jer će ruska vojska moći da ga napadne, kao što je to učinila sa svim ostalim zapadnim sistemima često oslovljavanim kao „game changer, wunderwaffe..“ i sličnim epitetima.

Britanski DragonFire nije jedini, kada je reč o laserskom oružju

Sa druge strane, vredi napomenuti da ruska vojska već ima slične LDEW u upotrebi, Peresvet i Zadira. Veruje se da je laserski sistem Peresvet sposoban za protivvazdušnu odbranu i protivsatelitski rat u dometu od 1.500 kilometara. Moćnija verzija, nazvana Zadira, navodno je već testirana protiv ukrajinskih snaga. Rusija takođe tvrdi da testira i najnovi, za sada neimenovani, laserski top koji „spaljuje“ bespilotne letelice.

peresvet laserski sistem
peresvet laserski sistem

SAD su takođe unapredili rad na laserskoj protivvazdušnoj odbrani sa ciljem da unište neprijateljske vazduhoplovne ciljeve bez ispaljivanja konvencionalne municije.

Američka vojska je testirala lasersko oružje na Bliskom istoku, u Adenskom zalivu, između Jemena i Somalije, pogodivši plutajuću metu, navodi se u saopštenju američke vojske iz 2021. godine.

Ranije ove godine, Lockheed Martinov presretač usmerene energije za manevarski sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa (DEIMOS) postigao je određene napretke u razvoju. Takođe iz Lockheed Martina nam dolazi i prvo na svetu brodsko lasersko oružje HELIOS.

Još jedan laserski sistem protivvazdušne odbrane je poznati izraelski i prvi u svojoj vrsti sistem protivvazdušne odbrane Iron Beam. Može da obori neprijateljske avione, bespilotne letelice, rakete i minobacače usmeravajući laserske zrake na njega.

iron beam ilustracija
iron beam ilustracija

4 KOMENTARA

  1. Е шта све људи праве да би се убијали и надвладали друге! А други опет направе то исто и још боље. Које глупости! Најгора смо врста животиња!

  2. Šnaps, lupeta gore nego pijana budala. Preti nečim što vi trebalo da se pojavi 2032 godine, a onda se ispravlja 2027-8. Ako to budu projektovali kao njihov nosač aviona, biće srećni ako se pojavi pre prestanka postojanja pirgavaca sa ostrva zla.

    204

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave