NaslovnaNovostiSuočena svakodnevnim napadima dronovima, Rusija testira novi laserski top koji „spaljuje“ bespilotne...

Suočena svakodnevnim napadima dronovima, Rusija testira novi laserski top koji „spaljuje“ bespilotne letelice

Rusija je spremna da postavi novi laserski top za borbu protiv nadolazeće pretnje neprijateljskih bespilotnih letelica koje pogađaju ruske teritorije i doprinese njihovim sistemima protivvazdušne odbrane.

Neimenovani informisani izvor rekao je ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti da je Rusija izvela uspešna terenska testiranja laserskog topa, uništivši nekoliko dronova različitih tipova.

„Na jednom od ruskih vojnih poligona obavljena su uspešna ispitivanja borbenog lasera ​​namenjenog uništavanju bespilotnih letelica. Laserski top je pokazao visoku efikasnost u gađanju bespilotnih letelica“, rekao je sagovornik agencije.

Izvor je objasnio da je tokom testiranja „borbeni laser infracrvenog spektra obezbedio fizičko uništavanje dronova, posebno spaljivanje površina zajedno sa opremom“. Izvor je dalje dodao da je laser uništio dronove tipa aviona ali i kvadrokoptera.

Testiranje dolazi u trenutku kada je Rusija suočena sa svakodnevnim napadima dronovima koji se prepisuju Ukrajini. Samo u poslednjih 48 sati, Rojters navodi da su čak 42 bespilotne letelice napale Krim. U pitanju je jedan od najvećih ukrajinskih vazduhoplovnih napada na teritoriju koju drži Rusija.

Prema tvrdnjama ruskog Ministarstva odbrane nakon napada, uništeno je oko devet dronova, a preostale 33 su potisnute elektronskim ometanjem pre nego što su se srušile iznad Krima bez uspešnog udaranja u određene ciljeve.

Ukrajinski napadi dronovima na Rusiju su u porastu poslednjih nedelja, frustrirani svojom nemoći na frontu, posebno su istakli simboličnim napadom na Kremlj. Napad nije imao operativni efekt međutim propagani jeste, te je izazvao masovnu odmazdu.

Veruje se da ruske snage protivvazdušne odbrane rade prekovremeno u borbi protiv napada bespilotnim letelicama duž linija fronta i šire.

Laserski top za suzbijanje dronova

Laserski top koji uništava bespilotne letelice bi, na svoj način, doprineo u odbranu Rusije od ovih dronova sada kada je ratovanje dronom postalo ekstremno popularno na ratištima zbog njihove pristupačnosti, lakoće proizvodnje, kao i korišćenja.

„Laser“ označava pojačanje svetlosti stimulisanom emisijom zračenja.

Lasersko oružje je specifična vrsta oružja usmerene energije koje oštećuje i pogađa metu nizom brzih svetlosnih impulsa. Nekoliko vrsta lasera ​​moglo bi da se klasifikuje kao onesposobljavajuće nesmrtonosno oružje. U poređenju sa tradicionalnim oružjem kao što su meci i projektili, laseri i druga oružja usmerene energije imaju svoje prednosti.

Na primer, svetlosni izlaz oružja može da se kreće brzinom svetlosti, oružje precizno napada mete i može da menja svoj izlaz energije, menjajući snagu po potrebi.

Zašto je lasersko oružje sve popularnije?

Lakoća rada i preciznost sa kojom lasersko oružje radi bez izazivanja kolateralne štete ili gubitka života nenamernih ciljeva jedan je od primarnih razloga zašto globalne sile razvijaju lasersko oružje. Slično kao ruski laserski top protiv drona, laser se koristi kao PVO sredstvo.

Prošle godine su se spekulisale da je Rusija postala prva zemlja koja je koristila lasersko oružje u borbi za spaljivanje neprijateljskih dronova. Zemlja več ima dva različita laserska oružja u svom arsenalu, Peresvet i Zadira.

peresvet laserski sistem
peresvet laserski sistem

Jurij Borisov, zamenik premijera zadužen za razvoj vojske, ranije je rekao medijima: „Ako Peresvet zaslepi, onda nova generacija laserskog oružja dovodi do fizičkog uništenja mete – termičko uništavanje, dakle oni izgore“. Na pitanje da li se takvo oružje koristi u Ukrajini, Borisov je rekao: „Da. Prototipovi se tamo već koriste.” Dodao je da se oružje zvalo “Zadira”.

Međutim, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je brzo odbacio upotrebu ovog oružja, koji je ruske tvrdnje ismevao kao neosnovane. Pored toga, zvaničnik američkog Ministarstva odbrane rekao je da nije video „ništa što bi potvrdilo izveštaje o upotrebi lasera“ u Ukrajini.

Rusija nije jedina zemlja koja proizvodi, testira i koristi lasersko oružje i protivmere zasnovane na laserima poput protivvazdušne odbrane. Vodeće svetske zemlje aktivno rade na taktičkim laserskim sistemima za suzbijanje i uništavanje, koji bi, posebno, trebalo da ciljaju dronove i rakete u letu.

SAD su takođe unapredili rad na laserskoj protivvazdušnoj odbrani sa ciljem da unište neprijateljske vazduhoplovne ciljeve bez ispaljivanja konvencionalne municije.

Američka vojska je testirala lasersko oružje na Bliskom istoku, u Adenskom zalivu, između Jemena i Somalije, pogodivši plutajuću metu, navodi se u saopštenju američke vojske iz 2021. godine.

Ranije ove godine, Lockheed Martinov presretač usmerene energije za manevarski sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa (DEIMOS) postigao je određene napretke u razvoju. Takođe iz Lockheed Martina nam dolazi i prvo na svetu brodsko lasersko oružje HELIOS.

Još jedan laserski sistem protivvazdušne odbrane je poznati izraelski i prvi u svojoj vrsti sistem protivvazdušne odbrane Iron Beam. Može da obori neprijateljske avione, bespilotne letelice, rakete i minobacače usmeravajući laserske zrake na njega.

Prošao je testove, navodno, prošle godine, a projektovan je kao nova era laserskog oružja. Američki izvođač radova Lockheed Martin je takođe deo projekta.

Američka vojska testirala lasersko oružje na Bliskom istoku
Američka vojska testirala lasersko oružje na Bliskom istoku

Lockheed Martin je prošle godine objavio da je isporučio sistem visokoenergetskog laserskog oružja (HELWS) klase 300 kV Ministarstvu odbrane za upotrebu u budućim vojnim demonstracijama visokoenergetskih lasera. To je do sada najsnažniji laser kojii nam dolazi iz SAD.

Druga vojna supersila, Kina, napravila je veliki napredak u laserskom oružju. Na avio-sakmu u Džuhaju održanom u novembru 2022., Kina je predstavila lasersko oružje zasnovano na vozilu pod nazivom LV-30 kao laserski odbrambeni sistem oružja, koje je projektovan i nazvan „ubicom bespilotnih letelica“.

U to vreme, kineski državni mediji preneli su izveštaje koji sugerišu da bi oružje moglo da izvrši uspešne napade na niske, spore i male ciljeve, definisane kao one koji putuju brzinom od otprilike 200 kilometara na sat, a imaju radarski presek manji od jednog kvadratnog metra.

Pored Kine, Japan takođe radi na laserskoj tehnologiji protiv bespilotnih letelica, što je postalo očigledno kada su japanske odbrambene kompanije Kawasaki Heavy Industries i Mitsubishi Heavy Industries predstavile svoje laserske sisteme za obaranje neprijateljskih bespilotnih letelica na sajmu DSEI Japan 2023.

Britanska vojska bi takođe u bliskoj budućnosti mogla da dobije novi borbeni laser dugog dometa. Novo lasersko oružje Dragonfire završilo je prvo ispaljivanje velike snage, objavila je prošlog novembra vlada Velike Britanije.

britanska vojska testira novo lasersko oruzje dugog dometa dragonfire
britanska vojska testira novo lasersko oruzje dugog dometa Dragonfire

Lasersko oružje je potpuno nova klasa oružja na koju se sve vojske koncentrišu na stvaranje, posebno pošto vojske širom sveta u velikoj meri nabavljaju smrtonosne dronove.

Kada se laser velike snage koncentriše na jednu tačku na dronu, a nivo energije je dovoljno visok, oružje može odmah da progori kroz kontrolnu tablu UAV-a, što ga čini efikasnim sistemom protiv drona.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave