NaslovnaNovostiBritanska vojska testira novo lasersko oružje dugog dometa Dragonfire

Britanska vojska testira novo lasersko oružje dugog dometa Dragonfire

Britanska vojska bi u bliskoj budućnosti mogla da dobije novi borbeni laser dugog dometa. Novo lasersko oružje Dragonfire završilo je prvo ispaljivanje velike snage, objavila je u ponedeljak vlada Velike Britanije.

Ispitivanja laserske instalacije održana su u Naučno-tehnološkoj laboratoriji (Dstl) britanskog ministarstva odbrane u Porton Daunu. Saopšteno je da su laserski testovi bili uspešni. Dragonfire je uspeo da pogodi nekoliko vazdušnih ciljeva na različitim udaljenostima. Cilj da se utvrdi tačnost laserske instalacije i domet delovanja su postignuti, dodalo je ministarstvo bez davanja dodatnih informacija.

Karakteristike Dragonfire su tajne. Raniji testovi su potvrdili da je laser sposoban da prati mete i zadrži laserski zrak na njima dovoljno vremena da se cilj pogodi.

Razvoj borbenog lasera ​​za britansku mornaricu najavljen je pre 5 godina na izložbi DSEI 2017. Konzorcijum UK Dragonfire pokazao je prototip laserske instalacije kreirane u okviru LDEV projekta britanskog ministarstva odbrane. Korporacija MBDA je dobila ugovor 2016. godine i uspostavila je konzorcijum pod nazivom UK Dragonfire za razvoj borbenog lasera, koji je takođe uključivao Leonardo, KinetiK, Arke, BAE Sistems, Marshall i GKN.

Planirano je da se novo lasersko oružje uvede u službu mornarice Velike Britanije 2019. godine, ali je projekat odložen za 3 godine. Dragonfire će se koristiti za uništavanje vazdušnih i površinskih ciljeva. Ovo je kulminacija značajnog zajedničkog ulaganja britanskog Ministarstva odbrane i industrije tokom niza godina u ukupnom iznosu od oko 100 miliona funti.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave