NaslovnaNovostiIzrael postavlja zaštitni laserski zid

Izrael postavlja zaštitni laserski zid

Izrael će u narednih 12 meseci postaviti laserski zid, sistem za presretanje kako bi se zaštitio od pretnji sa zemlje i iz vazduha, saopštila je vlada 1. februara.

Izraelski premijer Naftali Benet rekao je da će laserski sistem prvo biti raspoređen u eksperimentalnom kapacitetu pre nego što bude operativan.

„U roku od godinu dana, Izraelske odbrambene snage (IDF) će implementirati sistem laserskog presretanja, prvo eksperimentalno, a potom i operativno. Prvo na jugu, a zatim i na ostalim lokacijama“, rekao je Benet. „Krajnji cilj je da na duži period okružimo Izrael laserskim zidom koji će nas zaštititi od projektila, raketa, bespilotnih letelica (UAV) i drugih pretnji, i zapravo onemogućiti najčešći vid napada sa kakvim se susrećemo.”

Premijer Benet nije otkrio prirodu laserskog sistema koji će biti korišćen, ali je poznato da je Izrael radio na brojnim vazdušnim i zemaljskim rešenjima tokom nekoliko godina. Takođe naglasio je da bi najvažniji doprinos sistema bio promena trenutne stvarnosti u kojoj Hamas može ispaliti jeftine rakete koje Izrael presreće raketama koje koštaju desetine hiljada dolara.

“Oni će potrošiti mnogo novca, a mi vrlo malo”, rekao je.

Izraelsko Ministarstvo odbrane (MoD) nagovestilo je ovakav napredak u januaru 2020. godine, kada je objavilo pokretanje tri programa u saradnji sa Rafaelom i Elbitom. Zemaljski laserski sistem, nije namenjen da zameni Gvozdenu kupolu ili druge izraelske sisteme protivvazdušne odbrane, već da ih dopuni, obarajući manje projektile i ostavljajući veće za više robusne raketne baterije, Brig. General (res.) Yaniv Rotem, šef odeljenja za istraživanje i razvoj ministarstva, rekao je novinarima prošle godine.

Takođe je naznačeno da će Izrael nastojati da proda tehnologiju u inostranstvu.

„Ova nova generacija izraelske protivvazdušne odbrane takođe će moći da služi našim prijateljima u regionu“, obećano je, nekoliko dana nakon što su jemenski Huti koji podržavaju Iran ispalili projektil na Ujedinjene Arapske Emirate dok je predsednik Isaac Herzog bio u poseti.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave