NaslovnaNovostiIzraelci prvi put upotrebili lasersko PVO oružje Iron Beam

Izraelci prvi put upotrebili lasersko PVO oružje Iron Beam

Na internetu je postavljen „video koji verovatno prikazuje izraelsku lasersku protivvazdušnu odbranu u akciji. Ovo je verovatno PVO sistem kratkog dometa (Short range air defense, SHORAD) sa laserom snage 50 kilovata“.

Dalje se navodi da su ovi sistemi u Izrael mogli biti dopremljeni američkim transportnim avionima Boeing C-17 Globemaster III.

„Ako je informacija pouzdana, onda je Izrael postao druga zemlja u svetu sa laserskom protivvazdušnom odbranom. Mi video nećemo objaviti sobzirom da smatramo da je u pitanju video igrica Arma 3, a ne autientični video iz aktuelnog sukoba.

Ranije je direktor „Roskosmosa“ Jurij Borisov izvestio o upotrebi prvih primeraka ruskog sistema „Zadira“ na terenima SVO“. „Zadira“ je, navodno, „sposobna da u roku od 5 sekundi fizički uništi cilj laserom na udaljenosti do 5 km“.

zadira
zadira

Već smo pisali o američkim High Energy Prototype Laser (IFPC-HEL) „Valkyrie“.

Istovremeno, najavljeno je da je vojska Sjedinjenih Država primila prva četiri prototipa najnovijih laserskih sistema protivvazdušne odbrane kratkog dometa DE M-SHORAD snage 50 kilovata.

No, upotreba laserskih sistema u sklopu čuvene izraelske PVO „Gvozdena kupola“ (Kippat Barzel), najavljena je pre više od godinu dana. Izraelsko Ministarstvo odbrane objavilo je 14. aprila 2022. godine snimak testiranja „Iron Beam“ sa koga je skinuta oznaka tajnosti.

Vojska je demonstrirala novi laserski protivvazdušni sistem za presretanje i neutralisanje višestrukih vazdušnih pretnji u pustinji Negev.

Probu je potvrdilo Ministarstvo odbrane, ukazujući na ogroman iskorak u odbrambenim sposobnostima. Brigadni general Yaniv Rotem tada je pohvalio tehnološki napredak, lakoću korišćenja i pristupačnost laserskog sistema.

Uz česte mete iz Irana, Izrael je video laserski sistem kao ključno sredstvo za spremnost protiv potencijalnih sukoba velikih razmera. Premijer Naftali Bennett najavio je planove za implementaciju sistema do kraja 2022. godine.

valkyrie laserom cilja dron 3d ilustracija
valkyrie laserom cilja dron, ilustracija

Izraelska odbranbena industrija je odmah posle napada Hamasa izvestila da se ubrzava raspoređivanje sistema protivvazdušne odbrane u vidu snopa usmerene energije „Iron Beam“.

No, prema ovim vestima, u okviru operativnih testova je korišćen laser snage 100 kW. Navodno, radi se o oružju razvijenom i proizvednom od strane „Rafaela“ a predviđeno je za „presretanje širokog spektra pretnji“.

Primera radi, novi sistem može da presreće raketne artiljerijske i minobacačke granate i bespilotne letelice na udaljenosti do nekoliko kilometara. Sistem PVO oružja usmerene energije nudi i značajnu ekonomsku prednost; svaki „hitac košta“ do hiljadu dolara, za razliku od cene rakete presretača (interceptor) 160 mm „Tamir“ koja se koristi u sistemu „Gvozdena kupola“ a koja se kreće između 40 i 50 hiljada dolara.

Tokom aktuelnog sukoba visokog intenziteta, Izrael se suočio sa akutnim nedostatkom municije za sistem „Gvozdena kupola“. Kako bi se premostio ovaj problem, Sjedinjene Države su izraelskoj vojsci isporučile rakete iz sopstvenih sistema.

Ova konstatcija je neprecizna; govori se o raketama ali ne i o laserskim sistemima. No, u daljem tekstu se tvrdi da „Iron Beam“ služi kao dopuna sistema „Iron Dome“.

iron dome
iron dome

Kako izraelske oružane snage i „Rafael“ za sada navodno imaju na raspolaganju samo prototipove laserskih stanica, nedovoljne da efikasno pokriju čitavu izraelsku teritoriju, očekuje se da će laseri štititi samo najugroženija područja od napada.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave