NaslovnaNovostiRusi na frontu prikazali tenk „kornjaču“: Nikad viđeni do sada T-72 potpuno...

Rusi na frontu prikazali tenk „kornjaču“: Nikad viđeni do sada T-72 potpuno umotan u metalnu zaštitu od dronova

Tokom juriša u blizini ukrajinskog grada Krasnohorivka, Rusi su rasporedili tenk sa novom vrstom, do sad neviđenom zaštitom od drona. Na društvenim mrežama objavljen je snimak na kojem se vidi kako ukrajinske trupe pokušavaju da odbiju napredovanje ruskih oklopnih vozila na frontu.

Ruske snage ponovo agresivno jurišaju na položaje ukrajinskih snaga u pojedinim oblastima Donjecke oblasti.

Ruske snage su snimljene u nameri da potisnu ukrajinske trupe iz grada Krasnogorovka na Marjinskom sektoru fronta i ovde steknu uporište za novo napredovanje na frontu. Za juriš su Rusi koristili borbena vozila pešadije u pratnji tenkova T-62, T-72, ​​T-80 ili T-90.

Ukrajinski vojnici u pokušaju sprečavanja napredovanje ruskih trupa gađali su rusku oklopnu kolonu. Na snimku koji su objavile ukrajinske snage uslikan je i tenk sa novom vrstom zaštite od drona.

Ratni dopisnici prikazali su snimak ruskog tenka T-72 sa novom zaštitom protiv drona iz zone specijalne operacije. Ruski tenk je, kao što vidimo na objavljenom snimku, obložen metalnim štitovima i iz daljine jedva da liči na sam tenk, već liči na kornjaču.

Takva zaštita bi trebalo da zaštiti tenk od napada kamikaza dronova odozgo, pošto je kupola tenka bila jedno od najranjivijih mesta za napade dronovima kao i od pogodaka neprijateljskih artiljerijskih granata.

Upotreba specijalnih struktura koje štite tenkove i oklopna vozila od napada kamikaza dronova postala je pravi trend u specijalnim vojnim operacijama. Oružane snage Ruske Federacije sve više koriste tenkove i oklopna vozila opremljena odgovarajućom zaštitom protiv bespilotnih letelica, koje su vojno osoblje među sobom nazvali „roštilji“.

Treba napomenuti da se tenkovi sada opremaju zaštitom protiv drona u odbrambenim preduzećima u industrijskom obimu. Ali u mnogim jedinicama koje se direktno bore na frontu, ovo pitanje se rešava samostalno. Zanatlije iz redova vojnog osoblja sami zavaruju zaštitne konstrukcije i oblažu oklopna vozila metalnim limovima.

Ranije su Rusi objavili snimak kako pripremaju ovaj tenk za juriš. T-72 je dobio čeličnu trapezoidnu konstrukciju, što je povećalo dimenzije vozila, kako u širinu, tako i u visinu.

Ukrajinska vojska je koristila artiljeriju, uključujući i kasetnu municiju, za napad na ruske trupe. FPV dronovi su takođe uključeni. Kako se vidi na snimku, ruski T-72 sa „čeličnim nadstrešnicom” i još nekoliko vozila uspeli su da se repozicioniraju na bezbednije položaje. Tenk kako se čini nije pretrpeo bilo kakvu štetu.

T-72 se aktivno koristi

Iako se smatraju za starom vojnom tehnikom, T-72 je značajan u arsenalu oklopnih tenkovskih jedinica kako ukrajinske tako i ruske vojske. 

Pored ukrajinske spomenute modernizacije, Rusija je takođe uspela da ih nadogradi i modernizuje kako bi ispunila zahteve 21. veka. Oznaka za ruske modernizovne je T-72B4.

Prošle godine, tačnije 1. decembra, najveća ruska fabrika za proizvodnju tenkova isporučila je novu seriju unapređenih tenkova T-72B3. Prema saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, UralVagonZavod je unapredio T-72B na nivo T-72B3. Nadogradnja uključuje sve sisteme tenka, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

pojavila se najnovija nadogradnja legendarnog t 72 t 72b4 1
pojavila se najnovija nadogradnja legendarnog t 72, t 72b4

Novi nivo predstavlja pre svega povećanu oklopnu zaštitu, rekao je izvor. Prema izvorima, oklopna zaštita T-72B4 je znatno bliža onoj kod trenutno vodećeg tenka T-90M.

T-72 je značajan u arsenalu oklopnih tenkovskih bataljona ruske vojske. Iako su sovjetskog standarda, Rusija je uspela da ih nadogradi i modernizuje kako bi ispunila zahteve 21. veka. Pretpostavlja se je ova serija T-72B4 najverovatnije već na frontu u Ukrajini.

Detaljno, izvor tvrdi da je bočni oklop tenka pojačan, uglavnom oko gusenica. Takođe je integrisana gvozdena mreža ispod kupole koja podseća na T-90. Rusi su odlučili da obezbede veću zaštitu oko bacača dimnih granata i dronova. 

Tamo, tačno oko bacača dimnih granata, kaže izvor, postoji integrisana protiveksplozivna zaštita. Takođe se navodi da su integrisani novi bacači dima. Rusija je spremna da unapredi minimium 1.000 tenkova T-72 i sve njihove verzije.

Najveći proizvođač tenkova na svetu – Rusija

Rusija je najveći proizvođač tenkova na svetu prema zvaničnim podacima. Kina i Severna Koreja takođe proizvode velike količine, možda i više od Rusije, ali pošto za ove dve zemlje nema podataka, pretpostavlja se da je Rusija lider. 

fabrika uralvagonzavod
fabrika uralvagonzavod

Poslednjih godina, međutim, Rusija izvozi velike količine tenkova tj. veliki deo njihove proizvodnje bio je za inostrano, a ne za domaće tržište. Rusija se danas, verovatno dokle god bude trajao sukob, više oslanja na modernizaciju nego na proizvodnju novih modela.

11 KOMENTARA

  1. Koja je pojenta ovog napada, krenulo ih se četri vratila tri, na drugom snimku krenulo šest vratilo četri, pa gde je podrška iz vazduha, gde su dronovi?

    5
    1
    • Snimak prikazuje samo manji deo većeg napada. Artiljerija deluje (a i dronovi) po ukrajiskim položajima a ne po ruskim jedinicama. Po njima deluje ukrajinska artiljerija i to ne baš uspešno. Ukupno je bilo tri linije napada u dva talasa a sam napad je bio izuzetno uspešan.

      41
      4

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave