NaslovnaNovostiUralvagonzavod isporučio ruskoj vojsci novu seriju tenkova T-72B3M uprkos ekonomskim sankcijama

Uralvagonzavod isporučio ruskoj vojsci novu seriju tenkova T-72B3M uprkos ekonomskim sankcijama

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je preko pres službe Centralnog vojnog okruga saopštilo da je ruska vojska dobila novu seriju modernizovanih tenkova T72B3M. Isporuku je izvršila najveća fabrika tenkova u Rusiji – UralVagonZavod. Isporuka je obavljena 1. decembra, a juče je rusko ministarstvo zvanično potvrdilo tu vest za državnu novinsku agenciju TASS.

Tenkovi su T-72B, a nakon nadogradnje, klasifikovani su kao T-72B3M. Prema saopštenju za javnost, skoro svi sistemi tenkova su nadograđeni. Ne zna se koji su sve sistemi prošli modernizaciju, ali u fabrici tvrde da su povećane manevarske sposobnosti, vatrena moć, bezbednost. Prema rečima inženjera UralVagonZavoda, modernizacija poboljšava preživljavanje i efikasnost upotrebe oklopnih vozila. Ova nadogradnja, kaže kompanija, odnosi se na tenk kao deo kombinovanih borbenih dejstava i kao vozilo koje je napadnuto protivtenkovskom raketom.

Novinska agencija TASS obaveštava da je ova isporuka deo naloga za odbranu države. TASS i Ministarstvo odbrane ne saopštavaju koliko je modernizovanih tenkova dodato u inventar ruske vojske.

Pre dve godine UralVagonZavod je modernizovao i isporučio ruskoj vojsci preko 120 tenkova T72B3M. Ruska Federacija je 2021. objavila da će zameniti glavni top tenka novim topom od 125 mm.

Modernizacija T-72B na T-72B3M počela je 2018 kada je prvi modernizovani tenk, prototip T-72B3M, prošao nekoliko državnih testova. Pored novog topa, tenk je dobio i novi motor povećane snage na 1.130 ks. Dodatno je pojačana zaštita kupole tenka, bočnog oklopa, kao i podnog dela šasije.

U 2018. godini saopšteno je i da tenk dobija novi digitalni komunikacioni sistem, nove napredne dnevne i noćne nišane, napredni sistem za upravljanje vatrom, kao i „neke druge sisteme“ koji nikada nisu precizirani.

Rusija je logično najveći korisnik T-72 i jedini sa T-72B3M modelom. Druge zemlje sa tenkovima T-72, koje su dobile modifikaciju blisku B3M [ali ne istu] su Sirija i Belorusija. Od 1973. godine proizvedeno je preko 25.000 tenkova i proizvodnja se nastavlja. Belorusija je nedavno predstavila sopstvenu nadogradnju T-72BM2.

U uslovima ekonomskih sankcija koje je Zapad uveo Rusiji, nastavlja se proizvodnja tenkova i teških oklopnih borbenih vozila. Poslednjih meseci isporučene su nove serije tenkova T-72, ​​T-80 i T-90. Rusija je povećala radno vreme i preusmerila budžet za odbranu na proizvodnju i održavanje borbene opreme.

IzvorTASS

3 KOMENTARA

  1. Zanima me da li Rusija planira modernizaciju T-72A/AV ili T-72URAL?To mi je nekako logičnije od modernizacije T-62(ipak su to bolji tenkovi).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave