NaslovnaNovostiČesi prikupili 1,3 miliona dolara i kupili tenk T-72 za Ukrajinu

Česi prikupili 1,3 miliona dolara i kupili tenk T-72 za Ukrajinu

U roku od mesec dana češki građani prikupili su 1,3 miliona dolara u kampanji za kupovinu tenka T-72. Kampanju je 6. septembra pokrenula ambasada Ukrajine u Češkoj. Kao garant čitavog postupka izabrano je Ministarstvo odbrane Češke.

Juče, 2. oktobra, od potrebnih 33.000.000 čeških kruna (1.313 miliona dolara), prikupljeno je 32.966.390 čeških kruna (1.312 miliona dolara). Dakle nedostatak će najverovatnije biti prikupljeni danas i kampanja će biti uspešno završena. Novac je do sada dalo ukupno 8.564 donatora, u proseku 155 dolara po osobi.

Češki građani prikupili 1,3 miliona dolara i kupili tenk t 72 za ukrajinu
T-72 Avenger, foto: Reddit

Podsetimo, Češka je već slala T-72 tenkove Ukrajini, ali i Slovenija.

Šta kupuju građani Češke?

Tenk koji su Česi kupili je verzija Avenger. U Češkoj Republici ovaj tenk je dobro poznat. To je lokalna modernizacija sovjetskog tenka T-72M1, pokušaj da se približi trećoj generaciji tenkova. Tenk će biti opremljen noćnim vidom sa dometom do 4 km, elektro-optički sistem za nadzor treće generacije. U originalnoj verziji T-72 ima integrisane elektro-optičke noćne nišane, ali sa dometom od samo 800 metara. T-72 Avanger će biti opremljen GPS modulom za navigaciju i prenos podataka, kao i reaktivnim oklopom.

Česi prikupili 1,3 miliona dolara i kupili tenk T-72 za Ukrajinu
Češki T-72

Tenkom T-72 upravlja tročlana posada. Dizajniran je za uništavanje drugih neprijateljskih tenkova, kao i oklopnih ciljeva. Ima integrisani sistem za stvaranje dimne zavese kao kamuflaža u stvarnim borbenim uslovima. Kalibar topa je 125 mm, a ima i dva sekundarna oružja: povezani i protivavionski mitraljez. T-72 Avanger pokreće dvanaestocilindrični motor sa vodenim hlađenjem. 840 konja je snaga motora. Težina je 40 tona, a brzina kretanja je: 60 ​​km/h. na putu, 40 km/h na terenu.

Građanske kampanje

Civilne kampanje prikupljanja novca za kupovinu sistema naoružanja postaju sve popularnije u Evropi. Najaktivnije u ovakvim kampanjama su zemlje bivšeg sovjetskog komunističkog bloka, poput Slovačke, Češke, Poljske, Rumunije itd. Baltičke države Litvanija, Letonija i Estonija su možda još više aktivne u ovim kampanjama.

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2

Jedna od prvih takvih kampanja bila je pre nekoliko meseci kada je litvanski novinar pokrenuo inicijativu da prikupi novac za kupovinu turskog jurišnog drona Barjaktar TB2. Novac je prilično brzo sakupljen. Međutim, turski proizvođač je napravio gest i besplatno donirao dron. Prikupljena sredstva otišla su u opšti fond za pomoć ukrajinskim žrtvama rata.

Češki T-72

2 KOMENTARA

  1. Sacuvaj me Boze i sakloni. Sakupljaju pare za oruzije i za rat u kojem ne ucestvuju a nije im palo na pamet da te pare daju za lekove i operacije dece u svojoj drzavi koja su bolesna. Ne kaze dzaba stara poslovica “nije bolest sve sto boli”.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave