NaslovnaNovostiUkrajina će dobiti 90 tenkova T-72, ​​polovinu remontuju SAD

Ukrajina će dobiti 90 tenkova T-72, ​​polovinu remontuju SAD

Sjedinjene Države nastavljaju da pružaju vojnu pomoć Ukrajini. Još, 4. novembra, Pentagon je najavio novu pomoć od 400 miliona američkih dolara. Pomoć koju će SAD pružiti je u obliku novih sistema naoružanja ali i finansiranje nadogradnje sovjetskih sistema naoružanja.

Kako smo pre nekog vremena pisali, novac koji američka vlada daje, nakon odobrenja Kongresa, nikada ni ne napušta Američko tlo. tj. kada SAD proglase vrednost u dolarima kao vojnu pomoć, to ne znači „blanko ček“ za gospodina Zelenskog. Ovaj novac se troši za plaćanje raznih aktivnosti povezanih sa isporukama.

t 72b3
Ilustracija T-72B3

Uglavnom, dolari najavljeni kao vojna pomoć troše se i za rešavanje logističkih problema, popravke u blizini Ukrajine ili proizvodnju, od kojih je se ovo drugo naravno odvija u Sjedinjenim Državama.

SAD i Holandija

U paketu od 400 miliona dolara koji je u petak objavljen, SAD će „nadograditi“ 45 glavnih borbenih tenkova T-72. To ne znači da će SAD izvršiti modernizaciju sovjetskih tenkova u SAD, niti da SAD imaju zalihe sovjetskih tenkova koje će biti dostavljene Ukrajini. Deo novca će takođe otići za plaćanje popravki na licu mesta. Lokacija remonta će biti Češka.

Zajedno sa Amerikom, Holandija je pristala da plati popravku i renoviranje još 45 tenkova T-72. Tako će Ukrajina u narednim mesecima dobiti 90 sovjetskih tenkova T-72. 90 tenkova koji će biti obnovljeni za Oružane snage Ukrajine dobiće novu optiku, oklopne pakete i novu komunikaciju. Ovo je zvanično saopštila portparolka američkog Ministarstva odbrane Sabrina Sing.

Pentagon ne daje više informacija o tome kako i kojim komponentama će tenkovi T-72 biti modernizovani. Sasvim je logično, pošto će se popravke obavljati u Češkoj, novac koji će SAD platiti ide za integraciju sovjetskih komponenti koje su razvijene da se integrišu upravo na ove tenkove.

Ukoliko Vašington bude sledio ideje Kijeva, koji je unapredio poljske tenkove T-72, ​​onda „američki“ tenkovi T-72 mogu dobiti eksplozivni reaktivni oklop Kontakt-1. Verovatnoća postoji sobizrom da Češka ima izuzetno velike količine eksplozivnih elemenata 4C20 koji su deo Kontakt-1 reaktivnog oklopa.

Šta još dobija Ukrajina

Sing je takođe dodala da ovaj paket vojne pomoći uključuje snabdevanje najmanje 1.100 jedinica taktičkih bespilotnih sistema Phoenix Ghost, 40 oklopnih čamaca Riverine i finansiranje za nadogradnju 250 oklopnih vozila M1117.

amerikanci prave dron ghost samo za ukrajince

Eksperti identifikuju dva glavna nedostatka poslednjih nedelja za potrebe ukrajinske vojske: tenkovi i sistemi PVO. Ukrajina i dalje očekuje pozitivne odgovore od SAD i njenih evropskih partnera za nabavku tenkova Abrams ili Leopard. Španija se odmah ponudila da isporuci svojih tenkova Leopard 1A2, ali su bili u tako lošem stanju da nisu mogli da se poprave, a izaslanik ukrajinskog ministarstva odbrane ih je direktno odbio.

Staro sovjetsko naoružanje

Međutim, evropske zemlje, uglavnom iz bivšeg socijalističkog bloka, isporučuju zastarelu sovjetsku opremu. Poljska je dala preko 200 starih sovjetskih tenkova, kao i Češka ali i druge zemlje takođe. Slovenija je pre samo nekoliko dana odlučila da pokloni Ukrajini 28 jedinica M55S. Video snimak na jednoj slovenačkoj stanici zabeležio je prolazak kompozicije voza sa slovenačkim tenkovima.

video voz sa 28 slovenackih tenkova m55s na putu za ukrajinu
m55s

Koliko će biti efikasni „američki” tenkovi T-72, ​​kao i oni modifikovani holandskim novcem, ostaje da se vidi. Rat u Ukrajini otvorio je vrata skladišta zastarelog, zarđalog i viška oružja. Može se reći da je ovaj rat idealno isoristila Amerika, gde se mnogi moraju otarasiti „ starog gvožđa“ u korist američkog novog pa čak i polovnog naoružanja.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave