NaslovnaNovostiVideo: Voz sa 28 slovenačkih tenkova M55S na putu za Ukrajinu

Video: Voz sa 28 slovenačkih tenkova M55S na putu za Ukrajinu

28 slovenačkih tenkova uputilo se iz Ljubljane u Kijev kao vojnu pomoć ukrajinskim oružanim snagama. Video kamere na jednoj slovenačkoj železničkoj stanici snimile su noćni prelazak spakovanih “cisterni” na putu za Ukrajinu.

Nije jasno kada je tačno snimak snimljen, ali je možda reč o starom snimku. oruzjeonline.com saznaje da je već krajem septembra postalo jasno da će Slovenija poslati tenkove. S druge strane, sasvim je moguće da je snimak nastao nedavno, ako pretpostavimo da je slovenačkom Ministarstvu odbrane nije trebalo puno vremena da očisti, resetuje i vrati borbenu sposobnost tenkova.

Stari tenkovi

Rat u Ukrajini iscrpljuje gomile starog oružja. Podsetimo, ne tako davno Rusija je u Ukrajinu poslala prilično stare tenkove T-62 da popuni inventar ruskih oružanih snaga.

video voz sa 28 slovenackih tenkova m55s na putu za ukrajinu
video voz sa 28 slovenackih tenkova m55s na putu za ukrajinu

Slanje tenkova M55S u Ukrajinu pokazuje da ne treba da se „rugamo” ruskoj odluci da pošalje T-62. M55S je derivat prvog tenka Hladnog rata, T-55. Slovenija je modernizovala ove tenkove 1990-ih.

M55S

Zanimljivo je da M55S teži samo 38 tona. Čak se i ne smatra glavnim borbenim tenkom, iako je proizvedeno više od 100.000 T-55 tenkova – najviše je proizveden baš u ovoj verziji.

Top na M55S je 105 mm Royal Ordnance L7 sa toplotnoizolacionim omotačem. Kao deo modernizacije 1990-ih uključivao je stavljanje reaktivnog oklopa na veći deo trupa i kupole tenka.

M-55S je dobio digitalni balistički kompjuter i stabilizaciju topa, nišan Fotona SGS-55 sa laserskim daljinomerom, nišan komandanta Fotona-55, poboljšani motor i nove gusenice od gume, pa čak i laserski LIRD-1A detektor povezan sa bacačem dimnih granata IS-6.

Imate mišljenje?

Ovaj članak izražava mišljenje autora koji nije povezan sa uređivačkim odborom publikacije, izražena su mišljenja autora. Ako želite da komentarišete učinite to u formularu ispod ovog teksta. Ukoliko imate svoj članak ili vest koju želite da objavimo, kliknite ovde. Želite više ovakvih članaka direktno na email? Prijavite se da biste dobijali naš bilten.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave