NaslovnaNovosti800 ruskih tenkova T-62 sa remonta pravo na front

800 ruskih tenkova T-62 sa remonta pravo na front

Rusija planira da obnovi i popravi stare sovjetske tenkove T-62. To tvrdi Tpyxa.net, ukrajinski portal, koji takođe navodi da je glavna količina za remont borbenih tenkova 800 jedinica. Tpyxa.net navodi da će ovi tenkovi biti isporučeni ruskim oružanim snagama u Ukrajini.

Vest ne treba da iznenađuje. U septembru smo čuli glasine da Rusija već šalje stare T-62 sa „sirijskog fronta“ u Ukrajinu, kao i da su poslati i tenkovi T-62 iz Tadžikistana i Libije. Pre samo nekoliko dana pojavila se informacija da indijski tenkovi T-90 Bhishma, poslati na renoviranje nisu vraćeni u Indiju, već poslati u Ukrajinu.

800 ruskih tenkova T-62 sa remonta pravo na front

Remont T-62, glavnog borbenog tenka, koji je ušao u upotrebu davne 1961. godine, može značiti je da je Moskva izgubila značajan broj tenkova u sukobima. Predpostavlja se da će deo mobilisanih tenkovskih rezervista delovati upravo na T-62.

Nove remontne fabrike

Dva postrojenja su već izgrađena na periferiji Moskve i Rostova. Moskva je prvobitno planirala da ove fabrike preuzmu popravku oklopnih borbenih vozila uništenih u Ukrajini.

fabrika uralvagonzavod
fabrika uralvagonzavod

T-62 u ova dva remontna pogona znači dve stvari: ili je oprema vraćena iz rata u Ukrajini suviše loša za popravku, ili je količina tenkova T-62 za remont zaista blizu 800 jedinica. oruzjeonline.com podseća da su dve nove remontne fabrike pod upravom UralVagonZavoda.

UralVagonZavod nastavlja da snabdeva vojsku ruskom teškom borbenom i oklopnom tehnikom. Inače još od maja, isporuke nisu prestajale, uz nekoliko izuzetaka. Ruska vojska je već dobila nova borbena izviđačka vozila BRM-1K, TOS-1A bacače raketa, kao i najmanje tri serije tenkova T-90M Proriv, koji su odmah raspoređeni u Zapadni vojni okrug Ruske Federacije. Pojavile su se nedavno i informacije da je upravo jedan Proriv dospeo u američke ruke.

T-62

T-62 je sovjetski glavni borbeni tenk dizajniran i predstavljen 1961. Prvi put je ušao u službu ruskih kopnenih snaga iste godine i proizvodio se do 1975. Prema dostupnim informacijama, skoro 22.700 jedinica je proizvedeno.

T-62 ima desetine modifikacija, uključujući i američku verziju. U američkoj verziji, T-62 je dobio Caterpillar dizel motor i ugradnju američkih radija i nosača za antene. Koristila ga je američka vojska za obuku.

800 ruskih tenkova T-62 sa remonta pravo na front
T-62

T-62 je i dalje u upotrebi u desetinama zemalja, pa su tako među stanovnicima svih tih zemalja prisutni i bivši operateri ovih tenkova. Učestvovao je u svim poznatim vojnim sukobima od 1960-ih do danas. Legendarni T-62 je projektovao konstruktorski biro OKB-520 i godinama ga proizvodi Uralvagonzavod.

Tenkom, koji ima ukupnu masu skoro 37 tona, upravlja četvoročlana posada. Kupola tenka T-62 zaštićena je na sledeći način: čelo kupole – oklopom debljine 214 mm (posle 1972 godine – 242 mm), bokovi – 153 mm, zadnji deo – 97 mm i gornji deo – 40 mm. Međutim, telo T-62 ima drugačiju zaštitu: sa čela se nalazi oklop debljine 102 mm i postavljen je pod uglom od 60°; na gornjim bočnim stranama debljina je 79 mm, na donjim – 15 mm, zadnji oklop, pod uglom od 0o, ima debljinu od 46 mm, debljina poda je 20 mm a gornje ploče -31 mm.

Naoružanje T-62

Naoružan je glatkim topom ”Čekić” U-5TS – 2A20 kalibra 115 mm (115-мм пушка 2А20 У-5ТС “Молот”) i koaksijalnim mitraljezom opšte namene 7,62 mm PKT – 6P7 (пулемёт Калашникова танковый). Tokom prošlog veka oopciono je opreman i teškim protivavionskim mitraljezom  12,7 mm DShKM –  56-P-542M  M1938/46 (Дегтярёва-Шпагина крупнокалиберный, танковый).

T-62 pokreće jedan V-55 12-cilindarski, četvorotaktnitaktni jednokomorni 38,88-litarski, vodeno hlađeni dizel motor snage 581 KS. Suspenzija je tipa torzione opruge. Maksimalna brzina koja dostiže je do 50 km/h a opseg krstarenja je 350 km sa jednim punjenjem rezervoara gorivom.

T-62

3 KOMENTARA

  1. Vidio sam rezultat modernizacije T-62 i pored Kineske termoviziju,najzanimljivije mi je da su na BDD spoljni dodatni oklop,stavili i kasete sa reaktivnim oklopom Kontakt-1,a tu je i SLAT(rešetkasti oklop)!Dodatna težina na prednjem dijelu tenka će sigurno opteretiti hodni dio(vešanje i suspenziju),koji će morati da se ojača.

  2. Modernizacija više stotina tenkova T-62(sa najviše resursa i u najboljem stanju)na standard T-62MV-1 i T-62MV-2,ima svoju opravdanost!Mogu se koristiti za podršku pješadije(uglavnom posrednu),obuka je je jednostavnija u odnosu na T-64/72/80/90,ogromni stokovi municije od 115mm,povećava se gustina artiljerijske vatre,prednosti u odnosu na vučni top MT-12 Rapira,obavljanje zadataka za koje nije neophodno korišćenje modernijih tenkova(oslobadjaju se za primarne potrebe).Jedino je pitanje kako će dodatna težina uticati na hodni dio tenka,pogotovo ako se ne ojača i ako tenk ne dobije snažniji motor(pogonsku grupu).PS.Mnoge ozbiljne armije još koriste i ne modernizovane vršnjake T-62,kao što su M-60,M-48,Amx-30,Leo 1,itd.

  3. zar vam nije palo na pamet da Rusi nemaju potrebu za novom tehnikom s’obzirom sa kakvim se neprijateljem bori,i zasto ne bi iskoristili stare zalihe a imaju ih u neogranicenim kolicinama svih vrsta,i municije za iste….Pa tako ako bude pogodjen bice samo ostavljen bez neke velike stete,ako udju u rat sa NATO paktom ili Amerima konkretno e tu stupa sva najmodernija tehnoilogija koju imaju,iak su ljudi zavrsavali skole za rat za razliku od FB analiticara koi misle da su najbolji vojni stratezi na planeti,a pogotovo vojnih komentatora iz nama susjednih neprijateljski nastrojenim zemaljama,e sad ako ne budu kako oni su predvidjeli oni tacno znaju zasto se nije desilo ono sto su predvidjeli,opa i ja to znam…Ne budite budale Rusiju niko nikad nije pobijedio a svakako nece proksi vojska SAD-a Banderovskog tipa……Cekajte vidjece te sve…Na vasu zalost nece biti onako kako prizeljkujete!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave