NaslovnaNovostiRuskoj vojsci stiže nova serija TOS-1A bacača raketa

Ruskoj vojsci stiže nova serija TOS-1A bacača raketa

Ruska vojska je dobila novu seriju višecevnih raketnih bacača TOS-1A Солнцепёк, piše Izvestija. Informacija je potvrđena i u saopštenju za javnost UralVagonZavoda. Isporuka nove serije počela je 26. septembra.

TOS-1A Solncepek je višecevni bacač sposoban da lansira rakete sa termobaričnim bojevim glavama. Ova vrsta municije je takođe poznata kao aerosolna bomba, vakuum bomba.

Ruskoj vojsci stiže nova serija TOS-1A bacača raketa
TOS-1A

TOS-1A ima domet do 6 km, ali zato može da pokrije veoma veliku površinu, a pogođeno područje posle udara je još veće – 40.000 kvadratnih metara. Sistem ispaljuje municiju od 220 mm.

TOS-1A

Višecevni bacači raketa TOS-1 ili TOS-1A sa 30 ili 24 lansirnih cevi na šasijama tenkova T-72 su u stanju da lansiraju rakete 220 mm sa termobaričnim bojevim glavama. Termobaričko punjenje je vrsta eksploziva koji koristi kiseonik iz okolnog vazduha. Upotreba bojevih glava sa takvim punjenjem stvara eksplozivni talas koji traje značajno duže od klasičnog kondenzovanog eksploziva.

TOS-1A

Većina konvencionalnih eksploziva se sastoji iz mešavine eksploziva i oksidatora, dok je kod termobaričkog oružja to 100% eksploziva, tako da ono poseduje mnogo veću snagu od konvencionalnog kondenznog eksploziva iste mase. Termobarična oružja imaju naduže trajanje eksplozivnog talasa i najveću razornu snagu, izuzimajući nuklearno oružje. Inače, Rusi su u zavodu НПО Сплав razvili i TOS-2 Тосочкаnakamionima Урал-63704-0010 serije  Торнадо-У.

Još isporuka u toku

UralVagonZavod nastavlja da snabdeva vojsku ruskom teškom borbenom i oklopnom tehnikom. Inače još od maja, isporuke nisu prestajale, uz nekoliko izuzetaka. Ruska vojska je već dobila nova borbena izviđačka vozila BRM-1K, kao i najmanje tri serije tenkova T-90M Proriv, koji su odmah raspoređeni u Zapadni vojni okrug Ruske Federacije. Pojavile su se nedavno informacije da je upravo jedan Proriv dospeo u američke ruke.

Ruskoj vojsci stiže nova serija TOS-1A bacača raketa
Proriv

UralVagonZavod radi prekovremeno, gotovo punom parom, uprkos ekonomskim sankcijama Zapada. Nedostatak nove tehnologije od zapadnih dobavljača ima uticaja, ali ne i očekivanog. Ruski predsednik je pre samo nekoliko dana naredio produženje radnog vremena svim fabrikama ruskog vojno-industrijskog kompleksa.

Nedavno je postalo jasno da će biti otvorena dva pogona za popravku oklopnih vozila, uglavnom tenkova. Nalaziće se u regionima Moskve i Rostova. Njihovo otvaranje je neophodno jer mobilni timovi za popravku ne mogu da izvrše popravke na bojnom polju.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave