NaslovnaAvijacijaAmerikanci prave dron „Ghost“ samo za ukrajince

Amerikanci prave dron „Ghost“ samo za ukrajince

Rat u Ukrajini između dve susedne zemlje traje već osam meseci. Za to vreme Ukrajini je isporučeno stotine hiljada municije i hiljade sistema kopnenog, morskog i vazdušnog naoružanja. Nije tajna, sudeći po dnevnim izveštajima, da je veliki broj njih zastareo, bez neophodnih nadogradnji, a većina je sovjetskog dizajna. Ovo poslednje se u Ukrajinu najčešće isporučuje iz zemalja sa bivšim režimima bliskim sovjetskoj ideologiji, poput Poljske, Češke, Bugarske, Rumunije, Slovenije, baltičkih država itd.

Phoenix Ghost

Zelenski, predsednik Ukrajine i vrhovni komandant ukrajinske vojske, konstantno u svojim govorima ponavlja da je njegovoj zemlji potrebno moderno oružje da bi se uspešno suprotstavili Rusima i povratila izgubljene oblasti.

Ukrajina se i dalje nada da će dobiti zapadne jurišne avione i modernije borbene avione. Iste nade u Kijevu polažu na tenkove Abrams ili Leopard. Nedostatak zapadnih sistema protivvazdušne odbrane za borbu protiv vazdušnih napada ruskih lovaca i bombardera je problem koji svi vide.

Sa druge strane, Kijev se ne može žaliti na isporuku modernih dronova, s obzirom da je ovo možda prvi rat u kojem dronovi pokazuju svoju punu primenu, performanse i borbenu sposobnost.

Phoenix Ghost

Zato nam je zanimljiva vest da je Vašington razvio bespilotne letelice posebno za Kijev. Vreme razvoja i proizvodnje nije duže od 12 meseci, sobzirom da je Vašington objavio kako ih je Ukrajina naručila još pre početka sukoba, 2021. godine.

U pitanju su bespilotne letelice Phoenix Ghost i napravljene su po zahtevima Ukrajinaca. O njima ima malo podataka. Ono što SAD znaju i najavljuju je sledeće: to je municija koja se lebdi. Bespilotna letelica je razvijena prema dizajnu Aevex Aerospace i, prema rečima američkih stručnjaka, po dizajnu je slična već popularnim dronovima Switchblade koje proizvodi Aero Vironment u Ukrajini.

Phoenix Ghost može da vrši nadzor i traganje za svojom metom oko šest sati u vazduhu. Dron kontroliše operater, ali ima autonoman način rada. tj. može dostaviti prikupljene informacije bazi ili ih podeliti sa svojim najbližim prijateljskim sistemom oružja. Phoenix Ghost nosi municiju koja eksplodira kada prestane da luta i zaroni u metu.

Ukrajinski dron radi u dnevnoj i noćnoj vidljivosti. Kada radi u noćnim uslovima, dron koristi svoje infracrvene senzore. Aevex Aerospace kaže da je njihov uređaj efikasan protiv umereno oklopljenih kopnenih ciljeva.

Phoenix Ghost
Prvi snimak drona Phoenix Ghost u akciji

Prvi Ghost dronovi već putuju u Ukrajinu. Pre samo dva dana, 4. novembra, Pentagon je saopštio da je 1.100 jedinica ovog drona uključeno u poslednju u nizu pomoći Ukrajini od 400 miliona dolara. Malo poznata činjenica je da kada je Ukrajina 2021. godine izjavila svoje zahteve za “lutajućom municijom, američko vazduhoplovstvo je već koristilo ovaj dron. Dron je bio u programu Big Safari američkog vazduhoplovstva. Kasnije je odlučeno da bi, ako se njegove karakteristike promene, prema ukrajinskim zahtevima, bio savršeno pogodan za rat koji se vodi u istočnoj Ukrajini.

Do sada, Ukrajina je dobila samo 120 jedinica, još u maju ove godine kada je završena i obuka ukrajinskih operatera za rad sa Ghost-om. Zbog kratkih vremenskih intervala, ovi dronovi u maju su takođe služili i kao zamorčići, jer su direktno prvi put učestvovali u ratu. Novih 1.100 jedinica koje su proizvedeni od maja trebalo bi da imaju ažurirane karakteristike i nadograđene komponente.

Prvi snimak drona Phoenix Ghost u akciji:

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave