NaslovnaNovostiRusi potpuno restaurirali nemačko borbeno vozilo Marder 1A3 koje su zarobili od...

Rusi potpuno restaurirali nemačko borbeno vozilo Marder 1A3 koje su zarobili od Ukrajinaca na frontu

Na video snimku koji je 1. aprila 2024. objavilo rusko Ministarstvo odbrane dat je detaljan pogled na zarobljeno ukrajinsko borbeno vozilo pešadije (BVP) Marder 1A3, naglašavajući napore ruskih vojnih tehničara da prouče i restauriraju vozilo.

Prema izveštajima, vozilo je palo u ruske ruke u oblasti Avdijevke, a pripadnici 1. slovenske brigade prikazali snimak prvog zarobljenog nemačkog borbenog vozila pešadije.

O hvatanju oklopnog vozila Marder 1A3, oklopnog vozila nemačke proizvodnje, prvi put smo pisali 26. marta 2024. godine.

Slike ne samo da prikazuju detalje o vozilu Marder 1A3, već i naglašavaju metodički pristup ruskih snaga za hvatanje i izvlačenje takvih vozila sa bojnog polja.

Operacija obezbeđenja i evakuacije vozila marke Marder izvedena je u dve faze, obezbeđujući bezbednost kako osoblja tako i opreme. Prvobitno je izvršeno tehničko izviđanje kako bi se procenio i ublažio svaki rizik u zoni evakuacije. Nakon toga, vozilo je pažljivo evakuisano u servis za dalju procenu i restauraciju.

Objavljivanje ovog video snimka i detaljan prikaz procesa hvatanja i popravke naglašava kontinuirani intenzitet i složenost sukoba u Ukrajini.

Takođe predstavlja značajne tehnološke i logističke napore uključene u moderno ratovanje, uključujući oporavak i popravku zarobljene neprijateljske opreme za dalje proučavanje i eventualnu ponovnu upotrebu.

Zauzimanje ukrajinskog borbenog vozila pešadije Marder 1A3 od strane ruskih snaga i njegovo naknadno javno prikazivanje definitivno prouzrokuje velike implikacije za Ukrajinu, kao i za nemačku odbrambenu industriju, koja proizvodi Marder 1A3.n Lancet uništio još jedno nemačko borbeno vozilo pešadije Marder 1A3 ukrajinskih boraca

Marder 1A3 BVP ukratko

Marder 1A3 je nemačko oklopno vozilo dizajnirano za podršku i transport pešadije. U pitanju je nadograđena verzija originalnih modela 1A1 i 1A2. Proizvodnja Mardera 1A3 počela je kasnih 1980-ih i nastavljena do ranih 1990-ih.

Trenutno je nemačka vojska penzionisala Marder 1A3 da bi ih zamenio napredniji Lynx. Oklopna vozila donirana Ukrajini su dvoručna, samo su u fazi renoviranja bez nadogradnje.

Marder 1A3 IFV ima tročlanu posadu. Vozilo je teško oko 35 tona i ima dužinu od oko 6,9 metara. Pokreće ga motor od 600 konjskih snaga, što mu omogućava da postigne maksimalnu brzinu od 65 kilometara na sat na putevima i 40 kilometara na čas van puta.

marder borbeno vozilo pesadije
marder borbeno vozilo pesadije

Ovo nemačko borbeno vozilo pešadije ima autotop od 20 mm kao svoje primarno oružje. Sposoban je da ispaljuje raznovrsnu municiju, uključujući oklopne i visokoeksplozivne metke. Pored toga, opremljen je koaksijalnim mitraljezom i protivavionskim mitraljezima za potrebe samoodbrane.

Vozilo ima i šest bacača dimnih granata, koji se mogu koristiti za stvaranje dimnih zavesa za prikrivanje ili za pokrivanje tokom borbenih dejstava.

Marder 1A3 je takođe opremljen naprednim komunikacionim sistemima koji omogućavaju koordinaciju sa drugim jedinicama na bojnom polju. Sve u svemu, Marder 1A3 IFV je svestrano i pouzdano sredstvo koje poboljšava borbene sposobnosti pešadijskih snaga.

Marder 1A3 IFV igra ključnu ulogu na polju borbe kao vozilo za podršku pešadiji. Njegova primarna funkcija je transport pešadijskih trupa na bojno polje i pružanje vatrene podrške.

Ukrajinski Marder

Nakon što je početkom prošle godine započela nabavku IFV Marder 1A3, Ukrajina je dobila isporuku prvih 20 jedinica u martu, u organizaciji Rheinmetall-a, nemačkog giganta.

Naredba za praćenje, naručena u junu, trenutno je u izradi. Nakon toga je objavljen poziv za treći talas isporuke, planirajući da 40 remontovanih borbenih vozila bude poslato u Ukrajinu do kraja ove godine.

prvi unisteni marder u ukrajini
Kadrovi prvog potvrđeno unistenog BVP Marder u Ukrajini septrembra 2023. godine

Nakon rigoroznog ispitivanja, primetno je da ovi IFV Marder 1A3, i isporučeni i traženi, nisu sveže proizvedeni. Umesto toga, oni prolaze kroz proces remontovanja u nemačkoj fabrici pre nego što budu poslati na frontove.

U pitanju su polovni već korišćeni Marderi iz rezervi Bundesvera. Pre mesec dana pisali smo kako kamikaza dron Lancet uništio još jedno nemačko borbeno vozilo pešadije Marder 1A3 ukrajinskih boraca.

4 KOMENTARA

  1. Jesu li rusi izgubili koji rat? Ne pričamo o ceni koju su platili za to ali nisu nijedan. Još da Aljasku nisu dali za šaku zlata… Manje holivudskih filmova, Dostojevskog i Tolstoja u ruke…

  2. Koje je ovo preglupo kurčenje bednih Rusa gubitnika , pa Marder je 50 godina prastari sistem koji je odavno svima u svetu poznat!? Nemci imaju danas za sebe u upotrebi puno suvremenije sisteme Boxer i Lynx , a ti su za Ruse svemirska tehnologija !Generalno su Sile Zapadne DEmokratije dale Ukrajincima ,pomoć u oruzju starih generacija, 20-50 godina staro, do modernog zapadnih sistema Rusi nemogu nikako da dodju!

    13
  3. A kad preuzmu…patriot sistem…ili F16…ili one stelt….i još koje šta sa zapada što bude ukrima isporučeno…?

    7
    8

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave